Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 13. studenoga 2019.

Kako razgovarati s djetetom koje maltretiraju vršnjaci?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zlostavljanje je traumatično iskustvo za dijete, ali i za roditelje. Ovim koracima pokušaj pružiti podršku svojem mališanu ako mu je potrebna.

Zadirkivanje, pa iako bilo i o bezazlenim stvarima, u mladoj dobi smatra se jednim od najranijih djela i vrsta nasilja. Iako nasilje dolazi u različitim fazama i izgleda različito, faza zadirkivanja općenito počinje oko treće godine života, a navedenoj fazi podložnije su djevojčice.

Bullying: Počinitelj nije nasilnik, on je dijete i treba pomoć kao i žrtva i promatrač

Prema podacima sa StopBullying.gov jedno od četvero djece doživjelo je neku vrstu maltretiranja.

Kad razgovaraš  sa svojim djetetom o maltretiranju, prirodna je i instinktivna želja suočiti se s nasilnikom ili razgovarati s njegovim roditeljima ako je u pitanju drugo dijete. No, važno je održati hladan i smiren način ponašanja, biti strpljiv i nuditi podršku tijekom razgovora s vlastitim djetetom.

Možda te zanima... Nasilje među djecom češće je nego što mislimo i dolazi u raznim oblicima Školarci

1. Reci mu da je ispravno postupio

Pričanje o maltretiranju s odraslom osobom, roditeljem ili nekim drugim, najbolja je opcija koju dijete može poduzeti. Djeca obično, zbog osjećaja srama, ne žele o tome razgovarati. Zato uzmi trenutak i pohvali svoje dijete jer je istupilo i reklo nešto o tome.

2. Potvrdi njegove osjećaje

Slušaj svoje dijete, reci mu da ga razumiješ i da je način na koji se osjeća potpuno razumljiv. Budi aktivna u razgovoru, istovremeno mu pružajući rame za plakanje.

3. Uvjeri ga da nije kriv za zlostavljanje

Još uvijek postoji određena stigma da su oni koji su maltretirani ili zlostavljani "sami sebi" krivi za to. Zato uzmi vremena, koliko god je potrebno i svojem djetetu objasni da on ni za što nije kriv.

4. Podsjeti ga da nije sam

Nažalost, živimo u svijetu u kojem prevladava nasilje, bez obzira na dob. Jesi li ti ikada bila maltretirana kao dijete ili imaš prijatelje ili obitelj koji su prošli kroz sličnu situaciju? Pojasni svojem djetetu da nije prvi i da nije sam. Nažalost, slučajeva maltretiranja bilo je puno. Važno je podučiti vlastito dijete da to nije dobar način komunikacije.

Možda te zanima... 'Nije cool biti bully': Svako četvrto dijete doživljava nasilje u školi Školarci

5. Pomogni mu vratiti samopouzdanje

Izaberi neke pozitivne karakteristike i kvalitete koje ima tvoje dijete i reci mu za njih te mu objasni kako ga upravo one čine posebnim. Ako je tvoje dijete najniže u razredu podsjeti ga da će zato biti dobar u igri sakrivača. Ponajviše, podsjeti svoje dijete da je voljeno, vrijedno i da zaslužuje sve najbolje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Nauči ga da se zauzme za sebe

Ohrabri svoje dijete da zauzme stav i da obrani sam sebe. Naravno, pazi na granicu fizičkoga sukobljavanja. Objasni mu kako da se verbalno obrani i zauzme za sebe.

7. Zlatno pravilo

Iskoristi ovaj trenutak da svoje dijete naučiš kako se uvijek treba lijepo ponašati prema drugima. Podsjeti ga da svi možda unutar sebe imaju nešto što ih muči i da se prema svima mora ponašati pristojno. Ako netko sjedi sam za vrijeme objeda u školi, potakni ga da ode do njega i priključi ga svojoj grupi prijatelja.

8. Pokaži mu kako da pomogne drugima

Sada kad je na svojoj koži osjetio kako je to kada ga netko maltretira, objasni mu da ako vidi da drugo dijete koje vrši nasilje nad nekime neka ga pokuša zaustaviti. Najmanje što može učiniti je otići do starije osobe, roditelja ili učitelja i reći nešto o situaciji koju je vidio.

Možda te zanima... Što se događa u tijelu djeteta koje trpi bullying? Školarci

9. Ostavi liniju komunikacije otvorenom

Nakon nekog vremena provjeri sa svojim djetetom kakva je situacija. Pitaj ga je li netko prema njemu bio opet bezobrazan ili da li je vidio nekoga drugoga da vrši nasilje nad nekim njegovim prijateljem. 

10. Napravi plan djelovanja

Ako se maltretiranje nije zaustavilo istraži koje su sve mogućnosti otvorene i što se sve može napraviti kako bi se ono zaustavilo. Želiš li pričati s drugim djetetom? S njegovim roditeljima? S učiteljima? Procjeni situaciju i ako nema koraka koje može dijete samo učiniti ili ti zajedno s njim, a da situacije ne eskalira, okreni se razgovoru s roditeljima i učiteljima.

Zlostavljanje je traumatično iskustvo za dijete, ali i za roditelje. Ovim koracima pokušaj pružiti podršku svojem mališanu ako mu je potrebna.

Možda te zanima... 3 mita zbog kojih roditelji bullying ne shvaćaju ozbiljno Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.