Školarci 28. veljače 2024.

Dan ružičastih majica: Naučimo djecu da ne maltretiraju, ali i da izbjegnu maltretiranje

Foto: Srećko Niketić / Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dan ružičastih majica obilježava se u Hrvatskoj posljednje srijede u veljači, kako bismo podsjetili na to koliko je važno zaustaviti maltretiranje i nasilje među vršnjacima, u školama i na ulicama.

Kad je 2007. godine Chuck McNeill došao u školu u ružičastoj majici, na umu je imao samo jedno: pokazati svojoj mami da je uz nju u njenoj bolesti. Njegova se mama borila s rakom i on je činio sve što kao dijete može da se izbori s tim na svoj način. No, njegova okolina nije vidjela njegovu patnju, njegov očaj, nego je vidjela samo – dečka u ružičastoj majici. I to je nekima bilo dovoljno da ga zbog tog maltretiraju.

Možda te zanima... Kako razgovarati s djetetom koje maltretiraju vršnjaci? Školarci

Chuck McNeill bio je žrtva vršnjačkog nasilja samo zato što je odjenuo ružičastu majicu.

Kad su to čuli, njegovi nešto stariji kolege, David Shepherd i Travis Price, kupili su 50 ružičastih majica i podijelili ih učenicima škole. Njihov je potez oduševio ravnatelja koji je proglasio taj dan – Danom ružičastih majica. Bio je to ujedno dan simbolične borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve što se događalo nakon tog, upisano je u povijest. Ovaj se „pokret“ proširio svijetom, posebno zbog činjenice da je takva vrsta nasilja i maltretiranja, nažalost, sve češća diljem svijeta.

I u hrvatskim se školama, kao i u Hrvatskoj općenito, tako svake godine obilježava Dan ružičastih majica, i to posljednje srijede u veljači. Ideja je da učenici taj dan dođu u školu u simbolično ružičastim majicama, te da se na taj dan posebno razgovara o nasilju među vršnjacima. Jedan od najbolnijih primjera nasilja nad vršnjacima u Hrvatskoj je definitivno smrt Luke Ritza, koji je pretučen nasmrt jer je – izgledao drukčije.

Uvijek imaj na umu da to može biti i tvoje dijete

Iako bismo kao roditelji voljeli vjerovati da naše dijete nikad, ali baš nikad neće nikog maltretirati, to je nešto što moramo uzeti kao mogućnost i redovito raditi na tome da se to ne dogodi, odnosno neprestano govoriti zašto je to pogrešno i osvještavati to kod djece i mladih – kako bismo dali do znanja da je maltretiranje nedopustivo, ali kako bismo ih podučili što napraviti ako ih netko maltretira.

Zaustavi maltretiranja u bilo kojem obliku

To nije lako kako zvuči, naravno, ali što jest? Evo što moraš dati do znanja svom djetetu:

Maltretiranje shvaćamo ozbiljno

Dijete mora znati i razumjeti da ne toleriraš maltretiranje niti nasilje u bilo kojem obliku – kod kuće niti izvan nje. Postavi čvrsta pravila i granice na tom području i drži ih se. Ako dijete kažnjavaš oduzimanjem privilegija, neka to bude smisleno. Ako doznaš da je dijete nekog vrijeđalo ili maltretiralo mailom, porukom ili na društvenim mrežama, oduzmi mu pristup internetu na određeno vrijeme. Ako maltretira brata ili sestru kod kuće, poradite na drukčijem pristupu ljutnji i sukobima.

Druge tretiramo s poštovanjem i ljubaznošću

Dijete mora shvatiti da je potpuno pogrešno ismijavati druge zbog tog što su druge rase, druge religije, drukčije izgledaju, imaju poteškoće, drugog su spola, drukčijeg socijalnog statusa – ili se, na primjer, drukčije odijevaju. Uvijek ističi empatiju prema onima koji su drukčiji. Ništa drugo ne dolazi u obzir.

Nitko ne zaslužuje biti maltretiran

U današnjem svijet djeci je, ali i nama, teško oduprijeti se razmišljanju da nešto što nam je odbojno zaslužuje ismijavanje. Zato je važno paziti što i kako govoriš pred djecom. To je jedan od glavnih izvora učenja ponašanja u konfliktnim situacijama, kad iskrsne problem, kad se pojavi netko tko nam je odbojan… Važno je naučiti i podučiti da drukčije ne znači loše i da nije u redu ismijavati nikog.

Budi u toku s društvenim životom djeteta

Da, to danas uz virtualni svijet nije lako, ali moraš biti u toku – kojim god putem to bilo. Uvijek razgovaraj s učiteljima/profesorima, budi u kontaktu s drugim roditeljima, budi u toku sa slučajevima maltretiranja u školi, što djecu muči u školi…

Potiči dobro ponašanje

Ovo vrijedi uvijek i ne prestaje vrijediti, na primjer, u pubertetu. Pohvali dijete kad „uloviš“ dobro ponašanje, nagradi ga kako god.

Ako je tvoje dijete još dovoljno malo da smatraš da nema još doticaja s maltretiranjem, važno je osvijestiti djetetu što je uopće maltretiranje, te kako se od tog obraniti. Štoviše, i dijete koje maltretira možda nije ni svjesno tog što je sve maltretiranje, a važno je to znati.

 | Author: Srećko Niketić / Pixsell Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Maltretiranje (bullying) je nepoželjno, agresivno ponašanje među djecom školske dobi u kojem je vidljiva neravnoteža moći strana. Posebno se radi o maltretiranju ako se takvo ponašanje ponavlja tijekom vremena.

Maltretiranje može imati razne oblike:

  • Verbalno – nazivanje raznim imenima, izazivanje, prijetnja ozljeđivanjem
  • Društveno – širenje glasina o nekom, osramoćivanje nekog pred drugima
  • Fizičko – udaranje, štipanje, pljuvanje, guranje, uzimanje ili uništavanje nečijih stvari
  • Maltretiranje na internetu (cyberbullying) – ovo je sve širi pojam koji je teško definirati, ali to bi bila svaka vrsta maltretiranja koja se odvija uz pomoć elektroničke tehnologije: mobitela, kompjutera, društvenih mreža, aplikacija…

Kako se boriti protiv maltretiranja

Važno je u današnje vrijeme naučiti dijete da zna kako reagirati ako postane metom maltretiranja.

Okreni se i otiđi

Naravno, najteža stvar na svijetu. No, imati hrabrosti i odvažnosti za to je velika stvar. Takav postupak bullyjima oduzima određenu moć, te im pokazuje da to nije u redu.

Govori glasno

Onima koji maltretiraju nije uvijek lako reći nešto u lice, ali je važno. Posebno ako se radi o blažim oblicima maltretiranja. Važno im je dati do znanja da je to što rade pogrešno. Ako je oko djeteta više ljudi, dijete može reći nešto poput „To nije smiješno ni lijepo, idemo odavde“, te tako potražiti podršku nekog tko je u blizini i tako „prokazati“ bullyja.

Budi prijatelj

Ponekad djecu maltretiraju zato što nemaju prijatelje, pa nemaju niti nekog tko bi se za njih mogao založiti. Kad se netko sprijatelji s nekim koga maltretiraju, tako se smanjuje mogućnost maltretiranja. Prijateljstvo daje djeci potrebnu podršku i samopouzdanje.

Zatraži pomoć

Što se više djece suprotstavi onima koji maltretiraju, manja je njihova moć.

Obavijesti odraslu osobu

Nekad se djeca boje tražiti pomoć odraslih u strahu da maltretiranje ne bi postalo još gore. To postaje začarani krug. Važno je djeci dati do znanja da je uvijek važno reći odraslima što se događa.

Možda te zanima... Djevojčica maltretirala kolegicu, a mama je natjerala da joj kupi poklon i napiše ispriku Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.