Školarci 06. travnja 2023.

Tata doznao da je sin maltretirao prijatelja, ali ga nije tjerao da se ispriča. Evo što je napravio

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedan je tata na TikToku objavio video o tome što je učinio kad je saznao da je njegov sin maltretirao i ismijavao prijatelja iz razreda. Odlučio je porazgovarati s njim i ne tjerati ga da se ispriča, nego je napravio nešto još bolje.

Svaki roditelj koji čuje da je njegovo dijete maltretiralo ili ismijavalo drugo dijete neće biti baš dobro raspoložen. Istina, neki će reagirati burnije, neki okrutnije, neki preblago, neki smišljati kazne – sve s ciljem da se to ne ponovi. Dobro, ima i onih drugih roditelja, ali sad nećemo o njima. Svaki dobar roditelj čije je dijete maltretiralo drugo dijete osjećat će se loše. I svima će prva pomisao, uz razne kazne i prijetnje, biti da se dijete mora ispričati onom djetetu kojem je to napravilo.

Možda te zanima... Devetogodišnjak osvojio TikTok: Tati je sašio košulju na tečaju šivanja Školarci

No, ovaj je tata odlučio krenuti malo drukčijim putem i rezultat je divan. U videu na TikToku je tata Patrick Forseth podijelio da je dobio mail od učiteljice u kojem je pisalo da je njegov 9-godišnji sin, Lincoln, upao u nevolje u školi jer je izveo šalu koja je završila ponižavanjem jednog od njegovih kolega.

Iako je to učiteljica blago objasnila u svom mailu, tata Patrick nije htio dati niti jedno drugo objašnjenje nego da je u toj priči njegov sin nasilnik. Ovaj samohrani otac je odmah istaknuo da ga nije briga o kome se radi, ali da je to – maltretiranje. "Mislim, ako nekome učinite nešto za što znate da će na kraju nekoga osramotiti pred razredom ili povrijediti - vi maltretirate," bio je odlučan tata. No, odlučio je da ga neće prisiljavati da se ispriča dječaku.

@thehalfdeaddad Replying to @sunshinyday1227 And then it’s my kid 🤦‍♂️😡 #endbullyingnow #talktoyourkidsmore #dadlifebestlife #singledadsover40 #teachyourchildren #ReadySetLift ♬ Get You The Moon - Kina

Rješenje ovog samohranog oca dvoje djece bilo je nešto drukčije. Dugo su razgovarali o tome što se dogodilo u školi, odredili odgovarajuću kaznu, a zatim je rekao sinu da je na njemu da smisli način kako ispraviti stvari između njega i prijatelja. Rekao mu je da je njegova odgovornost smisliti način da stvari ispravi.

“Nisam ništa tražio od njega. Nisam tražio ispriku, nisam tražio ispriku učitelju. Rekao sam mu da imamo priliku vratiti se i ispraviti stvari,” rekao je. "Ne možemo vratiti vrijeme, ali možemo pokušati ispraviti stvari i tražiti oprost."

Njegov se sin vratio u školu, razgovarao s dječakom kojeg je povrijedila šala i pitao ga između ostalog što voli, na što je on odgovorio da voli Pokémone. Lincoln je imao dvije zlatne Pokémon karte koje je uistinu jako volio. Došao je kući i uzeo ih, a i imao je i mali plastični džepić u koju ih je stavio, s tim da je džepić najprije dobro oprao.

Lincoln se vratio kući i rekao tati da je njegov prijatelj bio oduševljen gestom, te ga je dječak "zagrlio i rekao hvala".

Tata Patrick je zaključio da bilo koji ljutiti tata koji bi zahtijevao brzu i vjerojatno neiskrenu ispriku od dječaka ne bi popravio situaciju, te da ponekad samo iskren razgovor s našom djecom daje najbolji rezultat. “Pokušajmo izbjeći samo udarac po guzi i slanje u sobu u kaznu. To ih ne uči ničem”, rekao je. "Ono što ih uči jest da shvate kako riješiti problem i kako ispraviti stvari. To je ono s čime će se zapravo suočiti u stvarnom svijetu nakon što postanu samostalni."

Iako je važno poučiti djecu da se ispričaju i pokažu kajanje, stručnjaci se slažu da bi popravljanje štete moglo biti učinkovitije od bilo koje vrste isprike. Istraživanja otkrivaju da ovakvo "popravljanje" - to jest pokušaj nadoknađivanja ili ispravljanja nepravde na neki način - može biti učinkovitije od "prisilnih" isprika.

Da je barem više ovakvih roditelja i ovakvih postupaka! Svijet bi bio ljepše mjesto.

Možda te zanima... Zaboravi na ono dosadno "kako je bilo u školi" i postavi im ovakva pitanja Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.