Školarci Škola 24. travnja 2023.

Pjevačica zaplakala u emisiji i otkrila da njezinu 8-godišnju kćer maltretiraju zbog disleksije

Foto: Print screen
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američka pjevačica Kelly Clarkson u talk showu je otkrila da njezinu osmogodišnju kćer River kolege iz razreda maltretiraju i rugaju joj se jer ima disleksiju. Rekla je da su je ismijavali jer nije znala čitati kao drugi.

Američka pjevačica Kelly Clarkson u talk showu je otkrila da njezinu osmogodišnju kćer River kolege iz razreda maltretiraju i rugaju joj se jer ima disleksiju. Rekla je da su je ismijavali jer nije znala čitati kao drugi.

Kelly Clarkson u svom je talk showu ugostila glumca Henryja Winklera i otkrila da njezinu osmogodišnju kćer River zadirkuju kolege iz razreda jer ne zna dobro čitati.  

“Fantastično mi je što mogu reći da si ti tolike knjige napisao, a da imaš disleksiju. U njenoj školi bilo je jedno predavanje gdje su mnoge uspješne ljude s istim problemom nabrojili, pa i tebe. Osnažilo ju je sve što je čula, kao i to što si ti, konkretno, baš otvoren kada je ta tema u pitanju”, govorila je kao domaćin showa koji nosi njeno ime, na što se Henry nadovezao činjenicom da jedno u petoro mladih „pati istu patnju”.

Ubrzo zatim, Kelly je naočigled čitave publike kako u studiju, tako i kraj malih ekrana, zaplakala zbog djevojčice. Winkler joj je rekao da 1 od 5 djece ima dijagnozu disleksije i da je River sada "dio plemena". Pogledao je u kameru i usmjerio pozornost točno na Clarksonovu kćer i rekao: “River! Kako učiš nema nikakve veze s tim koliko si briljantna.”

@etalkctv Kelly Clarkson got emotional over Henry Winkler’s advice for her daughter who is getting bullied at school for being dyslexic. 🥺 The ‘Barry’ actor and author, who is also dyslexic, had some powerful words for 8-year-old River Rose. ❤️ How do you feel about his heartfelt advice? (📽️: YT/The Kelly Clarkson Show) #TheKellyClarksonShow #HenryWinkler #dyslexia #dyslexic #Barry ♬ original sound - etalk

Prema istraživanju koje je objavilo Sveučilište Yale, disleksija pogađa 20 posto stanovništva i obuhvaća gotovo 90 posto djece s poteškoćama u učenju. Također je najčešća od svih neurokognitivnih poremećaja. Iako osobe s disleksijom sporije i otežano čitaju, često vrlo brzo i kreativno misle, objašnjavaju stručnjaci.

Sve što trebate znati o disleksiji, disgrafiji i diskalkuliji

Što je disleksija?

Disleksija je poremećaj učenja koji uključuje poteškoće u čitanju zbog problema s prepoznavanjem govornih zvukova i učenjem njihovog odnosa sa slovima i riječima (dekodiranje). Prema Mayo clinic, djeca s disleksijom nemaju automatizirano čitanje, poteškoća se manifestira u kodiranju pojedinih riječi. Očituje se u sporijoj brzini čitanja, nižoj razini točnosti te nerazumijevanju pročitanoga.

"Čitanje je složena kognitivna aktivnost kojom pretvaramo slova u glasove te spajanje glasova u riječi koje su dio nekog teksta. Razumijemo pročitani tekst zahvaljujući jezičnim sposobnostima te prethodnim znanjima i iskustvima", objašnjava logopedica Sonja Jovančević.

Djeca s disleksijom netočno i sporo čitaju, zamjenjuju grafički slična slova, dugo slovkaju, tiho čitaju tekst, zamjenjuju riječi slične osnove. "Loše čitanje odražava se lošim razumijevanjem pročitanog pa ih okolina ih smatra lijenima, glupima, čudnima", kaže logopedica Jovančević. Naglašava da disleksiju vrlo često prati disgrafija koja je ustvari nesposobnost djeteta da svlada vještinu pisanja (prema pravopisnim načelima određenoga jezika), koja se očituje u mnogobrojnim, trajnim i tipičnim pogreškama.

Simptomi disleksije

Simptome i znakove disleksije teško je prepoznati prije nego što dijete krene u školu, ali neki rani tragovi mogu ukazivati ​​na problem.

Simptomi koji mogu ukazati na to da bi vaše dijete moglo biti disleksičar:

1. Teškoće u povezivanju grafema s fonemom (slovo - glas), povezivanju glasova i slogova u riječi, strukturalne pogreške (vrata-trava, novi-vino).

2. Zamjene grafički sličnih slova (b-d, b-p, m-n, n-u...), zamjene fonetski sličnih slova (d-t, g-k, b-p, z-s, drži-trž, brati-prati, grije-krije)

3. Zamjene slogova (on-no, ej-je, mi-im...), zamjene riječi (mračni-mačka, dobar-obad), dodavanje slova i slogova (brada-barada, brod-borod..)

4. Ponavljanje dijelova riječi (nasmijanini, ramemena), teškoće u praćenju slovnog ili brojčanog niza (slon-soln, 12-21)

5. Teškoće u slijedu smjera čitanja, vraćanje na već pročitani red, izostavljanje riječi i cijelih redaka, čitanje riječi na nekoliko pogrešnih načina

5 zabavnih vježbi za pomoć kod disleksije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.