Školarci Škola 04. kolovoza 2023.

U Kini planiraju djeci ograničiti korištenje pametnih telefona na sat vremena dnevno

Foto: Freepik ; Kina bi mogla ograničiti djeci korištenje mobitela
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kina bi mogla uvesti još strožije ograničenje vremena koje djeca mogu provesti koristeći mobitele.

Djeca od 16 do 18 godina dnevno će smjesti u ekran telefona gledati dva sata dnevno, djeca od osam do 16 godina imali bi samo jedan sat dok bi djeca do osam godina imala samo osam minuta, predložila je to administracija za cyberprostor u Kini (CAC).

Zakon bi zabranio korištenje mobitela između 22:00 i 6:00 sati. Nacrt pravila također zahtijeva da pametni telefoni imaju takozvani "sporedni način rada" kako bi roditelji mogli pregledati što njihova djeca rade na mobitelima i upravljati ekranima svoje djece. Također, to bi davateljima internetskih usluga omogućilo da prikazuju sadržaj primjeren dobi. Na primjer, djeci mlađoj od 3 godine mogle bi se prikazivati samo edukativne pjesme i crtići, dok bi korisnici stari između 12 i 16 godina mogli biti izloženi vijestima ili obrazovnom sadržaju.

Možda te zanima... Šest genijalnih trikova koji će spriječiti djecu da bulje u ekrane cijeli dan Školarci

Cilj mjera je da se smanji ovisničko ponašanje kod djece. Kineska vlada je zabrinuta da bi produžena upotreba mobilnih uređaja, igara i usluga mogla naštetiti razvoju djece. Zemlja već ograničava mlade ljude na tri sata igranja online videoigara tjedno.

Unatrag nekoliko godina u Kini se već primjenjuju neke od mjera kojima se mlade pokušava odvojiti od telefona i računala te igranja igara.

Vrijeme provedeno ispred ekrana može usporiti razvoj mozga kod djece

U 2018. godini je pristup online igricama bio ograničen upravo zbog vida kod djece, koji je najviše na udaru. U 2021. godini su Kinezi zabranili djeci online igranje od ponedjeljka do četvrtka, a u 2022. godini je djeci zabranjeno gledati prijenose uživo iza 22 sata.

Kineska verzija aplikacije TikTok, pod nazivom Douyin, već neko vrijeme tinejdžerima zabranjuje korištenje dulje od 40 minuta. I neke druge platforme ograničavaju korištenje mladim korisnicima. Prijedlog zakona je još uvijek otvoren za javne konzultacije i nema garancija da će biti usvojen. 

Možda te zanima... Kakve veze ADHD kod djece ima s video igricama i ekranima? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.