Vrtić 16. rujna 2021.

Koliko bi dijete smjelo vremena provoditi pred ekranima i kako procijeniti je li ovisno?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj kako procijeniti je li dijete ovisno o ekranima te kako mu možeš pomoći.

Mobilni telefoni, tableti i računala neizostavan su dio odrastanja i jednostavno ih je ne mogu izbjeći. Ako si zabrinuta da je tvoje dijete postalo ovisno o malim ekranima, pročitaj savjete stručnjaka koji će ti pomoći procijeniti imaš li zaista razloga za brigu. 

Definiranje "ovisnosti o ekranu" teško je učiniti jer ne postoje jasni medicinski dijagnostički kriteriji. No, valja paziti na neka opasna ponašanja koja bi mogla pokazati je  dijete postaje ovisno o malim ekranima. Ovo su crvene zastavice na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost ako su zabrinuti za svoje dijete i njihov (pretjeran) boravak pred ekranima. 

Možda te zanima... Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem? Vrtić

Je li dijete ovisno o ekranima? 

Glasnogovornik digitalne platforme Qustodia rekao je: „Vrijeme provedeno pred ekranima ne odražava ovisnost. Često se pretpostavlja da je vrijeme provedeno pred ekranom prvo što se mora analizirati kako bi se ustanovilo koliko je dijete o njemu ovisno. Međutim, to nije nužno tako. Neuspjeh u prestanku korištenja zaslona bez ozbiljnih tegoba ili neprestano vraćanje zaslonima, toliko da dijete prekida svakodnevne aktivnosti, poput igre ili ljudske interakcije, može biti pokazatelj ovisnosti." 

Stručnjaci također predlažu da se procijeni kako dijete reagira kada ga roditelji zamole da ostavi mobilni uređaj ili tablet te imaju li ekrani utjecaj na njegovu svakodnevnu dobrobit. Glasnogovornik je rekao: "Ako je dijete spremno žrtvovati osnovne potrebe, poput jela ili spavanja u korist ekrana, to može ukazivati ​​na oblik ovisnosti o ekranima."

Iskrena radost

Ako dijete neprestano gubi interes za knjige, igračke, društvenu interakciju, parkove, zabave i bilo što drugo što može izazvati dječju radost, a sreću pokazuje samo ispred ekrana, pridaju preveliku vrijednost svojim uređajima . Glasnogovornik Qustodia rekao je: "Ako su ekrani jedino sredstvo za popravljanje raspoloženja, to može ukazivati ​​na to da razvijaju nezdrav odnos prema uređajima."

Umjetnost manipulacije

Manipulacija je često taktika koju koriste oni koji žele sudjelovati u aktivnosti za koju znaju da se možda ne sviđa onima oko njih. Zbog toga koriste metode manipulacije za postizanje svojih ciljeva. Glasnogovornik Qustodia rekao je: „Ako dijete pokuša manipulirati radom okoline, to može ukazivati ​​na to da previše ulažu u svoje vrijeme ispred ekrana. "Na primjer, ako se pokušaju" ušuljati ", navečer u spavaću sobu kako bi još malo gledati u tablet ili poreknu koliko su vremena na njemu proveli, možda je vrijeme za ponovnu procjenu granica."

Možda te zanima... "Digitalni kokain": Kako prekomjerna upotreba ekrana oštećuje djetetov mozak? Vrtić

Problemi sa fizičkim zdravljem 

Prekomjerno vrijeme provedeno pred malim ekranima može negativno utjecati na zdravlje i tjelesnu dobrobit djeteta. Studije su pokazale da problemi sa spavanjem te prekinuti obrasci spavanja, kronična bol u vratu, loše držanje tijela, odgođen govor i neadekvatni društveni odnosi mogu biti posljedica produženog vremena provedenog ispred ekrana. Glasnogovornik Qustodia rekao je:  "Ako dijete pokušava zanemariti fizički utjecaj koji vrijeme na ekranu ima na njega da bi nastavilo koristiti svoj uređaj, možda je vrijeme za uvođenje dodatnih granica."

Kako pomoći djetetu? 

Važno je zapamtiti sljedeće:

  • Djeca uče od roditelja, ako je roditelj neprestano pred malim ekranima, i dijete će kopirati to ponašanje. 
  • Nemoj sklanjati uređaje bez da djetetu ponudiš alternativnu zabavu ili igru. 
  • Ukloni sve uređaje iz vidokruga kada se ne koriste.
  • Sve granice moraju biti čvrsto postavljene i jasno iskomunicirane.. O njima se ne smije pregovarati.

Dob i predloženo vrijeme upotrebe

  • 18 mjeseci i manje

Video chat s obitelji dobar je način za upoznavanje djece s digitalnom tehnologijom. Nikada ih ne smijete ostaviti bez nadzora. 

  • 2 - 7 godina

Gledanje edukativnih programa uz pratnju odrasle osobe. Odrasli bi trebali stalno educirati djecu o prikladnom gledanju i miješati korištenje tehnologija s aktivnostima izvan ekrana.

  • 8 godina i više

Odrasli bi trebali educirati djecu o tome kako se njihovi podaci dijele, o mogućim opasnostima internetskog sadržaja i o tome kako primijeniti zdrave granice kada je riječ o korištenju uređaja. 

 

Možda te zanima... Psiholog odgovara: Koliko vremena provedenog pred ekranima je previše? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.