Školarci Slobodne aktivnosti 17. travnja 2023.

6 znakova da je dijete ovisno o igricama i kako mu pomoći da se oslobodi te navike

Foto: Pexels/Tima Miroshnichenko ; 6 znakova da je dijete ovisno o igricama
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjakinja za kibernetičku sigurnost upozorava na šest znakova koji ukazuju da bi vaše dijete moglo biti ovisno o igricama i savjetuje kako mu pomoći da se oslobodi te navike.

Nedostaje li djetetu interesa za bilo što osim igranja i pokazuje li specifične simptome ponašanja kad ne igra svoje igrice - ako je tako, možda pokazuje rane znakove ovisnosti o igricama.

Stručnjakinja za kibernetičku sigurnost Lauren Mak sastavila je šest stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi pomogla roditeljima da dopuste svojoj djeci da uživaju u igranju na mreži bez štetnih posljedica.

Prvi znak je razvijanje nedostatka interesa za stvari koje su ih nekoć zanimale ili nepostojanje želje za sudjelovanjem u drugim aktivnostima osim igranja.

Tablica prema dobi: Koliko vremena bi djeca trebala provesti ispred ekrana?

"Ovo može ograničiti dijete u njegovim mogućnostima da se bavi drugim hobijima u kojima bi moglo biti iznimno, pa čak i ostvariti karijeru", objašnjava Laura.

Dijete također može početi pokazivati simptome ovisničke krize kada nije za ekranom. To može uključivati razdražljivost, neprijateljstvo, promjene raspoloženja, nestrpljivost, depresiju, tjeskobu i ljutnju. Također bi mogli zanemariti osobnu njegu i higijenu, a ovisnost o igrama također bi mogla poremetiti njihove obrasce prehrane. Ako se dijete teško koncentrira u školi, to bi moglo biti zbog njegovih navika igranja igara, dok dijete koje pokazuje smanjenu količinu suosjećanja također može razviti ovisnost, prenosi The Sun.

"To će djetetu otežati stvaranje zdravih društvenih veza s okolinom i može dovesti do ozbiljnih problema s mentalnim zdravljem", dodala je Laura.

 | Author: Pexsels/Jessica Lewis Creative Foto: Pexsels/Jessica Lewis Creative

Ako dijete pokazuje bilo koji od ovih znakova, postoji pet stvari koje možete učiniti kako biste to spriječili.

"Prvo, razgovarajte sa svojim djetetom i pokušajte odrediti svaki problem i simptom koji bi ono moglo osjećati",  objasnila je Laura.

Provedite neko vrijeme identificirajući simptome djeteta i izrazite želju da napravite plan kako ćete im pomoći da ih prevladaju.

"Također je važno poticati zdravu upotrebu zaslona i vrijeme prekida rada, i to biste trebali učiniti. Ako pokušavate potaknuti dijete da provodi manje vremena online, pobrinite se da i vi učinite isto. To će mu dokazati da vrijeme koje provodite izvan mreže može biti jednako uzbudljivo kao što se ono osjeća online", ističe Laura.

Možete predložiti strategije suočavanja ako dijete razvije simptome krize. To bi moglo uključivati tjelovježbu ili nešto što bi stimuliralo njihov mozak - što će im odvratiti misli od igrica. Iako Laura ne savjetuje potpuni 'nadzor uređaja' vašeg djeteta, predlaže da razmislite o korištenju roditeljskog nadzora.

Kakve veze ADHD kod djece ima s video igricama i ekranima?

Praćenjem djetetovog igranja igrica možete mu omogućiti da provodi vrijeme na internetu, ali samo u određenim razdobljima, objasnila je. Samo ne zaboravite biti otvoreni s djecom i dajte im do znanja da i dalje imaju pravo na privatnost, savjetuje. Na kraju, Laura je predložila da na igre gledate pozitivnije.

"Možda se čini kontraintuitivnim, ali pokazivanje interesa za igranje moglo bi dovesti do pozitivnijih razgovora prema donošenju zdravijih izbora i učiniti ih suosjećajnim prema vašim željama", zaključila je.

Možda te zanima... Psiholog odgovara: Koliko vremena provedenog pred ekranima je previše? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.