Roditelji 13. lipnja 2023.

Roditelji koji koriste svoje telefone za opuštanje su (obično) lošiji roditelji

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Korištenje telefona ili računala za opuštanje dok su djeca u blizini pokazatelj je lošijeg roditeljstva. I to nije osuda i nešto što govorimo samo da bismo napakostili roditeljima koji to rade, nego je tako pokazala studija.

Jako puno vremena provodimo brinući se o tome koliko vremena naša djeca provode pred ekranom. I stručnjaci i roditelji strahuju da provođenje previše vremena pred ekranima djecu čini asocijalnom, depresivnom, anksioznom... I roditelji će se zaklinjati da je to istina i da vide to na svojoj djeci. I onda će uzeti mobitel u ruke objašnjavajući djeci da se „moraju samo malo opustiti, odmoriti mozak“.

Možda te zanima... Dragi mužu, tvoja ovisnost o mobitelu zaista šteti našoj obitelji Roditelji

Aha, dakle, za njih ne vrijede ista pravila? Ili samo roditelji postavljaju pravila, pa je zato tako? Jedna je studija preokrenula ploču, skrenuvši pažnju na to da roditelji moraju jednako paziti na korištenje vlastitih ekrana u blizini svoje djece - ne samo zato što im to daje loš primjer, već zato što ih to objektivno čini lošijim roditeljima.

Studija je napravljena na temelju upitnika koje su ispunjavali roditelji s najmanje dvoje djece u dobi od 5 do 18 godina, a rezultati su pokazali da je korištenje vremena ispred ekrana kao sredstva za opuštanje povezano zapravo s lošim roditeljstvom te da su roditelji koji su doživljavali veći psihički stres skloni koristiti ekrane češće, posebno za opuštanje. Loše roditeljstvo uključivalo je ponašanje kao što je samo ponekad provođenje pravila ovisno o roditeljevom raspoloženju, vikanje na dijete, zanovijetanje zbog sitnica i govorenje ružnih stvari kako bi se dijete osjećalo loše.

Tehnologija kao izlaz

Kada se djeca loše ponašaju, roditelji ponekad koriste tehnologiju da se povuku iz situacije. A kada smo više zaokupljeni medijima i ekranima, mogli bismo pretjerano reagirati, imati manje strpljenja za svoju djecu. Veća je vjerojatnost da će se takvi roditelji "povući" umjesto da djeluju kada se djeca loše ponašaju. Ako smo zadubljeni u svoj telefon, vjerojatnije je da ćemo se maknuti i povući kada dijete ima ispad bijesa, umjesto da budemo prisutni i pozabavimo se situacijom.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

To ne znači da je svaka vrsta posvećivanja pažnje medijima povezana s lošim roditeljstvom. Istraživači su otkrili da je korištenje medija za održavanje društvenih veza - na primjer slanjem poruka, videochatovima i slanjem e-pošte prijateljima - zapravo povezano s dobrim roditeljstvom, kao što je razveseljavanje djeteta kada je tužno, pružanje brige i pažnje djetetu, i slušanje njihovih ideja i mišljenja. To ima smisla jer je društvena povezanost zapravo važna za pozitivan, prisutan pristup i dostupnost.

Ima i dosta vremena kada djeca spavaju ili nisu prisutna, kada je u redu gledati svoju omiljenu TV emisiju ili odvojiti nekoliko minuta za skrolanje kroz Instagram feed. Problem nastaje kada ti je teško opustiti se bez telefona, pa na kraju ostaneš na društvenim mrežama kada te dijete treba.

Ako redovito koristiš telefon za opuštanje, isprobaj neke druge metode opuštanja, poput slušanja glazbe ili čitanja knjige.

Nemoj se opterećivati ​​ako se s vremena na vrijeme opustiš uz ekrane ispred svoje djece. Svi smo mi krivi po toj točki optužnice. Ali ako buljiš u ekran kada te djeca najviše trebaju, možda bi bilo vrijeme da pronađeš nove načine za opuštanje - barem dok djeca ne krenu u krevet.

Tri jednostavna trika za roditelje da steknu zdravije navike provođenja vremena ispred ekrana

1. Nabavi spremnik za mobitel iza 17 sati.

Nakon 17 sati, ili kad se vratite s posla, svi uređaji se bacaju u kantu dok djeca ne zaspu.

2. Koristi roditeljski nadzor — za sebe.

Postoji dovoljno kontrola zaslona koje možeš koristiti za dijete, ali u ovom slučaju za sebe. Pogledaj u postavkama opcije praćenja ili instaliraj takvu aplikaciju. Ona će te upozoriti kad pretjeraš.

3. Organiziraj večer igre.

Želiš biti primjer? Uvrstite u obiteljski raspored zabavne večeri koje su obavezno bez ekrana.

Možda te zanima... Polovica roditelja smatra da su društveni mediji loši za mentalno zdravlje djece Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.