Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 07. listopada 2016.

Naučite kćeri da misle svojom glavom

majka mama kći kćer
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pokušajte im na pozitivnim primjerima iz svog okruženja ukazati na ljudske vrijednosti koje su važne i da ne robuje vanjskom izgledu

Iako ste obećali sebi da ćete se svim silama truditi da svoju kćer naučite misliti svojom glavom i naučiti ju da se odupre društvenim predrasudama i općeprihvaćenom mišljenju, djevojčice, posebno u tinejdžerskoj dobi okružene su skoro nemogućim idealima ljepote koji se od njih zahtijevaju, i prihvaćaju ih za uzore.

Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe

Vjerojatno ne želite vaša kćer robuje vanjskom izgledu, a još manje da razvije neki od poremećaja prehrane, pa je važno da već u prvim tinejdžerskim danima razgovarati s njom o tome. Pokušajte joj na pozitivnim primjerima iz svog okruženja ukazati na druge, mnogo važnije ljudske vrijednosti.

Naravno da je u redu dozvoliti joj da ponekad posuditi vašu šminku, ali istovremeno joj ukažite na to da ju ne treba svaki dan koristiti. Pronađite na Internetu fotografije njezine omiljene pjevačice ili glumice iz razdoblja kada je imala godina koliko i vaša kćer sada.

Štikle (ne) mogu čekati

Kada će vidjeti kako njezin idol izgledao u tom razdoblju, shvatit će da se njeno tijelo još uvijek razvija i da nema potrebe da ga pokušava mijenjati.

Kako pomoći djetetu da zavoli svoje tijelo?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.