Roditelji Sretna mama 25. srpnja 2018.

Kako biti roditelj kakvog dijete treba - u svakoj dobi

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biti roditelj težak je posao. Čak i kad dajete sve od sebe - ne možete uvijek pravilno postupiti, ali to je u redu. Ako nastavite raditi na sebi i svojim postupcima, s vremenom ćete shvatiti razliku koju vaše roditeljstvo čini u djetetovom životu

Roditelji imaju jedan od najtežih poslova na svijetu, a budući da mame i tate ne dobivaju priručnik za djecu prilikom njihovog rođenja - sasvim je normalno brinuti se o tome kako biti dobar roditelj koji dosljedno i kvalitetno ispunjava potrebe svog djeteta. Ustvari, samo razmišljanje o tome kako poboljšati svoje roditeljske vještine, znak je da već radite dobar posao. 

Dobre vijesti su da nam djeca konstantno daju 'tragove' o tome što trebaju. Međutim, učenje kako odgonetnuti te tragove je onaj zeznuti dio!

Možda te zanima... Želite biti sretniji roditelj? Otpustite ovih 15 stvari Roditelji

Čak i kao novorođene bebe, djeca nam pokazuju što trebaju s malim signalima: određeni plač koji zove na mijenjanje pelena ili druga vrsta plača koja znači da je dijete gladno. No, kako djeca odrastaju, njihovi kodovi i zahtjevi za maminu i tatinu pomoć malo su teži za dešifrirati. Kada pitate dijete direktno: "Što ima?", dobit ćete jako malo informacija. Vaše dijete moglo bi slegnuti ramenima ili samo reći 'ništa posebno' ili 'sve je dobro'

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ali, ne brinite! Potpuno je normalno mučiti se s dešifriranjem djetetovih potreba jer su dječji signali često nejasni. Pred mamama i tatama je oduvijek bio isti izazov: pokušati odgonetnuti kako dati djeci prostor i samostalnost koju žele, ali istovremeno biti sigurni da su roditelji koji njihova djeca trebaju

Možda te zanima... Želiš da tvoje dijete bude sretan čovjek? Evo koje navike mogu pomoći u tom! Vrtić

Stoga, ako želite naučiti kako biti roditelj koji dosljedno ispunjava potrebe svog djeteta, pročitajte pet savjeta Caroline Maguire, stručnjakinje za roditeljstvo, koja godinama pomaže mamama i tatama da budu uspješni u odgoju zdrave i sretne djece.

1. Prihvatite djetetove interese

Prihvaćanjem djetetovih interesa, pokazujete djeci da vam je stalo do onoga što je njima važno. Samo zamislite kako biste se osjećali da vas vaš partner ili suprug nikad nije pitao o najvažnijim stvarima koje se događaju u vašem životu! Obraćanjem pažnje na djetetove interese i želje, njegujete svoj odnos s djetetom i pokazujete da ste prisutni i uključeni u djetetov život.

2. Slušajte dijete kada govori

Iako biste mogli biti u iskušenju da prekinete djetetov monolog s nekim roditeljskim savjetima, potrudite se saslušati dijete do kraja i ne suditi ono što vam ima za reći. Razmislite o tome na ovaj način: Kako biste se vi osjećali da vas ljudi prekidaju sa svojim savjetima, kritiziraju ili spominju svaku vašu pogrešku dok pokušavate razgovarati s njima?

3 stvari koje trebate zapamtiti kad slušate svoje dijete

Sa suzdržavanjem od komentara i slušanjem bez kritiziranja, stvarate otvorenu i jednostavnu komunikaciju između sebe i svog djeteta. Ne samo da ćete na taj način dobiti iskrenije informacije već će se vaše dijete najvjerojatnije sljedeći put ponovno obratiti vama ako ima neki problem. 

3. Gledajte na djetetove probleme iz njezine/njegove perspektive

Pokušajte razumjeti djetetovo stajalište i potrudite se zakoračiti u njezine/njegove cipele s vremena na vrijeme. Sjećate se kako ste se vi kao dijete osjećali frustrirano kada se činilo da nitko ne uvažava vaše stajalište o nekoj temi ili vas nitko ne shvaća ozbiljno?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što više zakoračite u djetetove cipele, to ćete više biti u mogućnosti dati djetetu ono što treba. Razumijevanje djetetove perspektive također vam omogućuje bolje interpretirati njegove signale i biti kvalitetniji roditelj kakav želite biti

Možda te zanima... Tri pitanja koja biste svaki dan trebali pitati djecu i zašto Školarci

4. Suosjećajte s djetetom

Bez obzira koliko vam se mali ili nevažni čine problemi i brige vašeg djeteta, jako je važno uvažiti djetetove osjećaje empatijom. Kada suosjećate s djecom, to vam pomaže razumjeti njihovo 'zašto' - zašto je nešto njima važno, zašto im je nešto bilo teško ili zašto su se zbog određene situacije osjećali na određen način. A, jednom kada shvatite njihove razloge malo bolje, moći ćete biti roditelji kakvi su djeci potrebni.  

5. Zapamtite, vaše dijete nema vašu mudrost...još uvijek

Vaše dijete ima ograničeno životno iskustvo i zato je djetetova perspektiva također ograničena. Zbog toga ste potrebni djetetu kako biste mu pomogli razumjeti život i oblikovati djetetov pristup bilo kakvoj situaciji. 

7 stvari koje će vaša djeca pamtiti o vama kad odrastu

Prihvaćanjem djetetovih ograničenja, roditelj ste kakav je djetetu potreban. Jer samo tada možete pomoći djetetu da uči, raste i razvija se u zdravu i sretnu osobu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.