Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 04. veljače 2022.

Granice u odgoju tinejdžera: Kako pregovarati i ne popustiti?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ulaskom u tinejdžersku dob odnos između roditelja i djeteta se mijenja. Zdravo je da dijete traži veću samostalnost i neovisnost od roditelja. To znači da će neminovno doći do nekih promjena: tinejdžer će htjeti veću intimu, a za podršku će se okrenuti vršnjacima

Svako razdoblje odrastanja djeteta nosi sa sobom svoje izazove. Ako baš sada muku mučiš sa svojeglavim tinejdžerom koji želi sve i odmah, nauči postaviti zdrave granice kako bi osigurala da vaš odnos bude čvrst, a tvoje dijete odrasta sigurno (i uz dovoljno slobode).

Granice meni, granice tebi

Ulaskom u tinejdžersku dob odnos između roditelja i djeteta se mijenja. Zdravo je da dijete traži veću samostalnost i neovisnost od roditelja. To znači da će neminovno doći do nekih promjena: tinejdžer će htjeti veću intimu, a za podršku će se okrenuti vršnjacima.

Granice koje roditelj postavlja djetetu jačaju obiteljsku strukturu i odnos roditelj - dijete. Iako možda nisi toga svjesna, postavljanjem granica komuniciraš mnogo toga:

  • Daješ djetetu do znanja da ti je stalo do njega i da se brineš o njemu, čak i kada niste zajedno
  • Stvaraš osjećaj sigurnosti i potpore
  • Olakšavaš djetetu proces donošenja informiranih i zdravih odluka
  • Daješ mu okvir unutar kojega može ostvariti vlastitu autonomiju
mama zločesta djeca Možda te zanima... Zašto su granice u odgoju toliko važne? Školarci

Koje granice su važne?

Ne postoji zatvoren popis granica koje možeš ili moraš dogovoriti sa svojim tinejdžerom. One su stvar dogovora između tebe i tvog djeteta i specifične su za vašu obiteljsku situaciju.

Neka od pitanja koja si možeš postaviti prije nego što odlučiš razgovarati o granicama su:

  • Koje granice su nam najvažnije?
  • O kojim granicama možemo pregovarati, a o kojima ne?
  • Koje su posljedice nepoštivanja granica?
  • U kojoj dobi možemo promijeniti granice?

Pravo vrijeme za razgovor

Ova pitanja možeš postaviti u vezi s bilo kojim dijelom života i odrastanja tinejdžera - izlasci i zabave, konzumacija alkohola i droga, seksualna iskustva, korištenje društvenih mreža, način provođenja slobodnog vremena i slično.

tinejdžeri izlasci Možda te zanima... Večernji izlasci - test povjerenja između roditelja i djece Školarci

Granice možeš postaviti spontano, u trenutku kada se određena situacija pojavi i tvoj tinejdžer bude zahtijevao više slobode, ili možeš unaprijed odlučiti sjesti i porazgovarati o različitim situacijama u kojima su granice nužne.

Važno je da se ovaj razgovor odvija bez ometanja, u trenutku kada svi ukućani imaju dovoljno vremena. Poželjno je da između vas nema nedavnih konflikta i da su svi dobro raspoloženi.

 | Author: Guliver Foto: Guliver ; "Djeca su ljudi i ne duguju vam ništa samo zato što ste se brinuli za njih", poručila je jedna mama i izazvala burnu raspravu.

Neke od smjernica koje možete imati na umu dok odlučujete o granicama su:

  • Pregovaraj: tinejdžeri će lakše prihvatiti ograničenja ako osjećaju da su dio tima, da je i njihovo mišljenje važno. Svakako dajte djetetu da izrazi svoj stav o temi o kojoj razgovarate, slušajte ga i odgovorite na eventualna pitanja.
  • Budi spremna na kompromise: malo je vjerojatno da jednom postavljenu granicu nećete trebati proširivati kako vaš tinejdžer bude rastao, imao nova iskustva i tražio više slobode. Budite fleksibilni i spremni na promjene.
  • Odaberi ono što ti je važno: ne trebate na sve postaviti granice. Previše granica može biti nemoguće provesti i može izazvati ogorčenost. Razmislite na koje ponašanje najviše želite utjecati i što želite postići, a ostalo pustite sa strane.
  • Budi izravna i jasna: komunicirajte jednostavno, kratko i konkretno recite vašem tinejdžeru što želite i zašto.
tinejdžer školarac Možda te zanima... Što se događa s vašim djetetom u pubertetu? Školarci

Još malo o pregovorima: kada pregovarati, a kada ne

Kako bi pregovaranje prošlo što uspješnije, uzmi u obzir sljedeće:

  • Vrijeme je sve: već smo naglasili da je bitno odabrati vrijeme koje odgovara svim ukućanima, kada nemaju obaveze i nisu pod stresom, ali važno je i dati si dovoljno vremena za razmišljanje tijekom samog razgovora i pregovaranja o granicama. Možda dođe do neslaganja i emocionalnih reakcija. Ako osjetite da situacija izmiče kontroli, radije napravite pauzu. Nemojte donositi brze odluke, one kasnije mogu samo dovesti do nezadovoljstva i pobune. 
  • Aktivno slušajte: tehnika aktivnog slušanja zahtijeva puno pažnje i koncentracije. Probajte biti stvarno prisutni tijekom razgovora, slušati što vam tinejdžer govori i postavljati mu pitanja o njegovom doživljaju svega o čemu raspravljate.
  • Dogovorite povoljan ishod: predložite takve dogovore koji će zadovoljiti i vaše i potrebe vašeg tinejdžera. Ako je tinejdžer zadovoljan postignutim kompromisom, lakše će prihvatiti granicu.
  • Ponovite: na kraju razgovora još jednom ponovite što ste dogovorili kako biste izbjegli nesporazume.

Naravno, postoje situacije u kojima ne želiš ili ne možeš pregovarati, primjerice puštanje tinejdžera da ostane vani nakon ponoći radnim danom. 

Ljuta mama Možda te zanima... 6 savjeta za bolji odnos s tinejdžerom Školarci

Ako je zahtjev tvog tinejdžera nerealan, morat ćeš uvažiti njegove želje i osjećaje (i pretrpjeti gunđanja), ali mu mirnim i čvrstim tonom dati do znanja da ovdje nema rasprave. Ako je potrebno, ponovi svoju poruku nekoliko puta koristeći druge riječi i završi razgovor kada se više nema što za reći.

Zapamti, tvoja situacija je individualna, kao i odnos tebe i tvog tinejdžera. Sve što odlučiš treba biti za dobrobit vašeg odnosa, a uvijek ostavi mjesta za kompromis jer će on sigurno biti potreban.

Piše: PSIDRA, psiholog Rijeka

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.