Školarci Slobodne aktivnosti 30. svibnja 2017.

Zašto tinejdžeri vole knjige o vampirima?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vampiri su svugdje! U knjižarama, filmovima, reklamama... Za sve roditelje koji se pitaju zašto su vampiri postali tako popularni među tinejdžerima, donosimo 4 glavna razloga

1. Znatiželjni su oko tema koje ne razumiju

Privlače nas stvari koje nisu normalne. Za tinejdžere se zna da su morbidno znatiželjni o stvarima koje razbijaju naše monotone navike, a nadnaravne teme i vampiri su svakako jedna od tih stvari. 

2. Zabranjena ljubav čini stvari samo primamljivijima

Obrnuta psihologija zapravo radi češće nego što mislite i vrlo često, tinejdžeri rade ono što ne bi smjeli bez ikakvog straha. Radi se o snažnom iskušenju protiv kojeg jednostavno ne mogu. A, knjige o vampirima obično uključuju zabranjenu ljubavnu priču između vampira i običnog čovjeka, kojoj tinejdžeri ne mogu odoljeti.

3. 'The Fairy Tale' kompleks

Knjige o vampirima imaju neizbježnu budućnost sretnog kraja, iako u njima postoji više borbe i muke kako bi se došli do tog sretnog završetka. Na neki način, ta napetost pojačava zainteresiranost, jer iako očekujemo sretan kraj kao u bajci, povezujemo se s glavnim likovima i strepimo na koji način će oni doći do njega.

4. Manga efekt

 | Author: Promo Foto: Promo Manga efekt je ono što je stvarno izazvalo ovaj hir. Puno tinejdžera bar se jednom susrelo s mangama, japanskim stripovima koji su uglavnom o ljubavi i mnogi od njih imaju vampire u svojim pričama. Budući da su tinejdžeri najveći potrošači zemlje, vampiri su postajali sve više zastupljeni u knjigama, filmovima i televizijskim serijama. 

O novim hrvatskim vampirima čitajte u 'Mjesec boje krvi', kojeg potpisuju Tina Fras i Boris Rasheta. Taj najveći domaći tinejdžerski hit 21. stoljeća, kako su ga opisali kritičari, možete naći na svim kioscima po cijeni od samo 79, 90 kuna u luksuznom izdanju na više od 500 stranica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.