Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 18. ožujka 2021.

Istraživanje: Djeca koja jedu fast food postižu lošije rezultate na testovima

dječak brza hrana hamburger
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznato je da brza hrana ima loš utjecaj na zdravlje, međutim nova studija pokazuje da brza hrana ima i loš utjecaj na mozak...

Istraživanje provedeno na državnom sveučilištu Ohio u SAD-u pokazalo je da djeca koja konzumiraju brzu hranu postižu lošije rezultate na testovima iz matematike, biologije i jezika. Stručnjaci vjeruju da prehrana bogata mastima i šećerom ima negativan utjecaj na učenje. Naime, nedostatak željeza mogao bi usporiti razvoj procesa u mozgu, a poražavajuća je i činjenica da je  52% ispitane djece jelo brzu hranu do tri puta tjedno.

Brza hrana je uzrok brojnih zdravstvenih problema, od pretilosti do problema s kožom, a novo je istraživanje otkrilo da bi brza hrana mogla usporiti kognitivni razvoj. Prema istraživanjima, utvrđeno je da djeca koja konzumiraju velike količine brze hrane imaju slabije rezultate na testovima iz matematike, biologije i čitanja. Jedna od teorija koju su predložili istraživači jest da nedostatak željeza - koji je povezan s konzumacijom brze hrane - dovodi do usporavanja razvoja određenih procesa u mozgu. Druga je ideja da prehrana bogata masnoćama i dodanim šećerom ima negativan utjecaj na proces učenja.

Možda te zanima... Ovo je najgora hrana za malo dijete, kažu stručnjaci Beba

Doktorica Kelly Purtell koja je vodila studiju na državnom sveučilištu Ohio, rekla je: "Istraživanje je bilo usredotočeno na to kako dječja konzumacija brze hrane doprinosi epidemiji dječje pretilosti. No, naša otkrića dokazuju da je jedenje brze hrane povezano s drugim problemom: lošijim akademskim ishodima."

U istraživanju su korišteni podaci nacionalnog reprezentativnog uzorka od 8.500 školaraca iz SAD-a, čija je potrošnja brze hrane izmjerena u dobi od deset godina. Zatim su ti rezultati uspoređeni s rezultatima akademskih testova tri godine kasnije Djecu su pitali koliko su puta jeli obrok ili međuobrok iz restorana brze hrane, uključujući popularne restorane brze hrane poput McDonald'sa, Pizza Huta, Burger Kinga i KFCa. 

Pedeset dva posto ispitanika je jelo brzu hranu između jedan i tri puta u prethodnom tjednu, a deset posto je jelo četiri do šest puta. Deset posto ispitanika je brzu hranu jelo svaki dan. Potom su ispitanici ispunjavali testove znanja. Djeca koja su jela brzu hranu na testovima iz Biologije su u prosjeku ostvarila 79 bodova, u usporedbi s 83 boda koje su ostvarila djeca koja nikada nisu jela brzu hrana. Slične razlike u akademskim postignućima uočene su i u čitanju i matematici.

U prilog rezultatima ovog istraživanja idu i brojna druga istraživanja. Prošle su godine australski istraživači otkrili kako jedenje brze hrane može štetno utjecati na pamćenje - barem kod štakora.  Znanstvenici sa Sveučilišta Novi Južni Wales pokazali su da su štakori hranjeni prehranom s puno masnoće i šećera patili od upale hipokampusa, područja mozga povezanog s verbalnom i prostornom memorijom. Prostorna memorija pomaže nam da se prisjetimo stvari te snalazimo u prostoru. Nakon konzumacije hrane s visokim udjelom šećera, štakori su zaboravili svoj put. Istraživanje je također sugeriralo da pretilost može potaknuti promjene u mozgu uzrokujući upale.

Možda te zanima... Ovu hranu djeci nikada ne bi smjela podgrijavati Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • extremeglassloans20

    Do you need a loan? Extreme loans are available to you and they give a loan of 2.5 percent which is applied today and you will be grateful. Contact them in the following ways. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 Email: Extremeglassloans20@gmail.com They are trustworthy and don’t cheat because I’ve been with them ever since, so take this opportunity to be amazed

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.