Vrtić Prehrana djeteta 01. ožujka 2021.

Mama bolničarka upozorila roditelje na opasnost od gušenja sljezovim kolačićima

Foto: Instagram/Tiny Hearts Education
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolničarka i mama dvoje djece Nikki, koja na Instagramu vodi stranicu Tiny Hearts Education, objavom videa poslala je roditeljima važno upozorenje koliko sljezovi kolačići mogu biti opasni za malo dijete.

Puno djece voli popularne marshmallowse, odnosno sljezove kolačiće. Dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama, ali jesi li znala da ih ne bi trebala davati djetetu mlađem od tri godine? Bolničarka i mama dvoje djece Nikki, koja na Instagramu vodi stranicu Tiny Hearts Education, objavom videa poslala je roditeljima važno upozorenje koliko sljezovi kolačići mogu biti opasni za malo dijete

"Iako osobno volim sljezove kolačiće, oni su zabranjeni za djecu i ovaj video pokazuje zbog čega", napisala je uz objavu na Instagramu.

Objasnila je da je standardni Marshmallows otprilike iste veličine kao dišni put malog djeteta u dobi do otprilike tri godine. 

"Kad se pomiješa sa slinom, ovaj slatkiš više nije mekan i spužvast, već ljepljiv, što znači da ga može biti teško pravilno progutati", pojasnila je te dodala: "Shvatite to kao pokušaj da pojedete preveliku žlicu maslaca od kikirikija - nije zabavno."

Srećom, mnogi roditelji znaju da 'udarci u leđa' mogu pomoći djetetu da izbaci neki predmet u slučaju gušenja, međutim, u slučaju sljeza to najvjerojatnije neće uspjeti.

Sljezov kolačić može zapeti u grlu djeteta pa ga je, ako ga ipak želite ponuditi najmlađima, potrebno rastrgati na četvrtine, baš kao što biste učinili i s bobicom grožđa.

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

Što napraviti ako se dijete počne gušiti hranom?

Počne li se dijete gušiti komadićem hrane, treba ga poleći trbuhom preko svojih koljena tako da mu glava i gornji dio leđa vise prema dolje. Nekoliko puta (ne prejako) dlanom udarite dijete po gornjem djelu leđa. Ne uspije li ova metoda, liječnici savjetuju Heimlichov zahvat.

Ipak, njegova primjena razlikuje se kod beba do godinu dana i starije djece. Bebu treba okrenuti na prsa, licem prema dolje i napraviti pritisak između lopatica. Kod djece starije od godinu dana Heimlichov hvat provodi se na isti način kao i kod odraslih. Djetetu treba stati iza leđa, obgrliti ga rukama i napraviti nagli pritisak na gornji dio trbuha. To bi trebalo izbaciti zrak iz pluća, a time i strano tijelo.

beba Heimlichov gušenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sićušni predmeti predstavljaju opasnost

Osim zbog hrane, djeca mogu doći u opasnost od gušenja i zbog brojnih sićušnih predmeta u njihovoj okolini - dijelovi kockica, gumbići s igračaka ili male okrugle baterije iz igračaka. Ako nisu veliki i oštri, strani predmeti vrlo često prođu kroz probavni trakt bez problema i dijete ih izbaci stolicom, ali to ne isključuje hitan posjet liječniku ako posumnjate da je dijete nešto progutalo.

"U najvećem broju slučajeva kovanica ili kuglica prođu kroz probavni trakt, no ako je riječ o bateriji, svakako se treba obratiti doktoru jer postoji mogućnost da kod duljeg boravka u probavnom traktu, uslijed korozije, iz baterijice izlazi njezin sadržaj", kaže pedijatrica, dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Možda te zanima... Sigurnost djece: Što svaki roditelj treba znati o gušenju Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.