Beba Razvoj u 1. godini 20. studenoga 2020.

"Šetnja do kolačića" i osam drugih načina za poticanje prvih bebinih koraka

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ima li što slađe i ljepše od bebinih prvih koraka? Postoje brojne ideje o tome kako potaknuti bebine prve korake, a jedan od najpoznatijih je ‘šetnja do kolačića’.

Prvi koraci su nešto što niti jedan roditelj ne želi propustiti. Prve korake možeš očekivati između 9. i 18. mjeseca života. No, uvijek treba naglasiti da ne trebaš brinuti o tome kada će tvoja beba prohodati, jer to neće utjecati na njezin daljnji razvoj.

Važno je pustiti bebu da prohoda kada ona za to bude spremna. U nastavku pročitaj neke ideje koje bi mogla isprobati i koje će bebi izgraditi snagu i motivaciju da krene hodati kad za to dođe pravo vrijeme!

Možda te zanima... 7 stvari koje će se dogoditi kad tvoja beba prohoda Beba

1. Ojačajte mišiće nogu

Prije nego što tvoja beba prohoda, trebat će joj snage da može držati težinu na tim bucmastim malim nogama. Zbog toga je sve kotrljanje, sjedenje i puzanje toliko važno jer ju priprema za prve korake! Možeš ju naviknuti na stajanje (i gledanje svijeta iz druge perspektive), podržavajući je dok to čini. Dopusti joj da odskoči ili savije koljena, a s vremenom će postati uspravnija, posebno kako joj noge postaju jače.

2. Koristite pomoć namještaja

Pokušaj bebi pomoći u pridržavanju za namještaj kako bi uvježbala ravnotežu jednom kad počne hodati. Držanje za namještaj izvrstan je način za vježbanje koraka, a  beba se istovremeno osjeća stabilno i sigurno. Možeš još više ojačati bebine mišiće nogu stavljanjem igračaka izvan njezina dosega, primjerice na stolić. Prelazak 'velikih' udaljenostima također će povećati njezinu izdržljivost, a s vremenom će postati vještija u prebacivanju svoje težine s noge na nogu.

3. "Odbacite" cipelice

Iako se možda brineš zbog nježne bebine kože na stopalima, prema pedijatrima, cipele samo čine medvjeđu uslugu kada je riječ o hodanju. To je zato što vaša beba koristi osjećaj koji ima pod nogama i on ga vodi. Beba uči koje mišiće i posture koristiti na različitim površinama, zato je važno da osjeti svoje tabane, a cipelice ometaju ovaj proces učenja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Igrajte se čučnjeva

Čučanje je zabavno za najmlađe, a ovakva vježba učinkovito jača i bebine noge, pomažući joj da samostalno stoji. Stavi igračke na pod blizu kauča (tako da se ima za što držati), a ona će čučnuti i zgrabiti ih, ponavljaj ovu igru više puta.

5. Plešite

Ima nešto zaista predivno u slušanju melodija i pjesmica i skakanju s bebom. To je također još jedan zabavan način vježbanja i jačanja bebinih nogu.

hodalica Možda te zanima... 3 važna razloga zašto bebe ne trebaju hodalicu Beba

6. Igrajte igru skupljanja igračaka

Srećom, mališani i dalje misle da je čišćenje zabavno, zato nagovori bebu da uzima i ‘sprema’ igračke. Savijanje i ispravljanje bit će joj odlična vježba za prve korake.

7. Igre s vršnjacima

Bebe vole oponašati svoje vršnjake, a ako tvoj mališan vidi svog starijeg rođaka ili prijatelja kako korača i hoda, velika je vjerojatnost da će i ona pokušati učiniti isto.

8. Podržavaj ga

Tvoj će ju entuzijazam potaknuti, stoga bebu obasipaj pohvalama svaki put kad pokaže znakove da želi krenuti ili kada hrabro pusti namještaj i samostalno stoji te padne na zemlju. Budi njezin najglasniji navijač!

I upamti, najbolje vrijeme za prve korake tvog djeteta je upravo onda kada je ono spremno! Sva su djeca različita i razvijaju se u svoje - slatko i pravo vrijeme!  

Možda te zanima... Deset mjeseci: Suzdrži se od tepanja! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.