Native sadržaj Dobrodošla, bebice! 21. veljače 2024.

Baby handling za početnike! Kako pravilno držati, podići, spustiti, presvući bebu?

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki novi roditelj želi učiniti što je više moguće kada je u pitanju njihovo dragocjeno novorođenče. Od pravilnog podrigivanja, oblačenja do rezanja tih sitnih noktiju, sve to ponekad može izgledati prilično izazovno. Srećom, uz malo vježbe, začas ćeš postati profesionalka i moći ćeš prijeći na druge stvari, poput liječenja osipa od pelena!

Zabrinuta si da ćeš svom novorođenčetu obući pelenu naopako, a da to nećeš ni primijetiti? Da nećeš od početka savladati dojenje ili da nećeš znati kako pravilno podrignuti svojega mališana? Sjeti se, pogotovo ako si novopečena majka ili otac, da se od vas niti ne očekuje da odmah sve znate o baby handlingu ili 'pravilnom rukovanju s bebama'.

Nemoj misliti da će ti odmah sve ići od ruke niti se nemoj brinuti ako i malo zabrljaš. Zapravo, vjerojatno nitko neće ni primijetiti tvoje neiskustvo, a ako i primijete, zasigurno se toga neće sjećati kasnije!

No, kako bismo ti olakšali, donosimo ti maleni baby handling za početnike. Odnosno smjernice kako pravilno držati, podići, spustiti i presvući bebu.

Dr. sc. Andrea Polovina, dr.med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije iz Poliklinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Prof.dr.sc. Milena Stojčević Polovina" objasnila je za početak što to točno jest baby handling. "Baby handling specifična je njega dojenčeta. Svi znamo da maleno dijete treba roditeljsku njegu i skrb. Treba ga nositi, prematati i hraniti. Ako to činimo na određeni način onda pomažemo i stimuliramo njegov razvoj."

Sada, kada znaš na što se ono točno odnosi, vrijeme je za malenu lekcije o tome kako držati, podići i spustiti bebu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada je u pitanju njeno podizanje:

  1. korak: Operi ruke - uvijek provjeri jesu li ti ruke čiste prije nego što pokupiš bebu. Bebin imunološki sustav još se uvijek razvija, tako da mu sve klice koje nosiš mogu zasmetati. Iako sapunom i topla voda sasvim dobro funkcioniraju, razmisli i o držanju sredstva za dezinfekciju ruku kada si u autu ili u gostima. O
  2. korak: Udobno se smjesti - udobnost je jedna od najvažnijih stvari kod držanja djeteta. Ne samo da se želiš osjećati fizički ugodno, već se želiš osjećati i sigurno u svom naumu. Iskusni očevi na blogu "Dads Adventures" sugeriraju da je potrebno oko pet minuta da se ugodno smjestiš prije nego u svoje ruke primiš novorođenče.
  3. korak: Podrška ispod glave - had držiš novorođenče, vrlo je važno uvijek imati ruku koja podupire ispod njegove glave i vrata. Naravno, glava vaše bebe najteži je dio njihova tijela pri rođenju, stoga posebnu pažnju obrati na nju.
  4. korak: Odaberi položaj - držanje novorođenčeta započinje tako da mu staviš jednu ruku ispod glave, a drugu ruku ispod bebinih leđa. Zatim polagano podigneš njihovo tijelo na razinu svojih prsa. Sve dok podupireš glavu i vrat, položaj u kojem nosiš novorođenče ovisi o tebi. Naravno, postoje i razni držači beba u kojima one mogu uživati, a postoje i neki položaji koji su naprosto bolji kada je u pitanju podrigivanje ili dojenje. Eksperimentiranjem ćeš doći do savršenstva!

Nakon što podigneš bebu, vrijeme je i za njeno spuštanje. Prvo što trebaš napraviti jest pustiti zdjelicu bebe na ravnu podlogu, rukom trebaš proći ispod ramena bebe i njene glave time ih pridržavajući i ravnomjerno spuštajući prema dolje. Nakon toga malo zadrži svoju bebu na boku i vrati ju u položaj na leđima iz koje si ju i uzela u ruke.

Osim standardnog podizanja i spuštanja, postoji i nekoliko načina držanja bebe, od kojih izdvajamo:

  • Položaj kolijevke - ovo je jedan od najlakših i najboljih načina držanja novorođenčeta u prvih nekoliko tjedana života. Dijete drži vodoravno u razini prsa. Jednom rukom pridržavaj bebinu glavu i vat, a drugu ruku pozicioniraj na bebina leđa. Na taj način možeš ljuljati svojeg mališana kako bi recimo bolje zaspao, a ako je potrebno, ruka koja je na bebinim leđima na nekoliko trenutaka može poslužiti i kao ruka kojom pridržavaš glavu i vrat, ako ti ona druga ruka iznenada treba biti iz nekog razloga slobodna.
  • Držanje na ramenu - tijelo djeteta neka bude paralelno tvojemu, a njegova glava neka bude u razini tvojih ramena. Nasloni mu glavu na svoja prsa i rame onako da dijete može gledati što se događa iza tebe. Drži jednu ruku na njegovoj glavi i vratu, a drugom podrži donji dio tijela. Ovaj položaj također može omogućiti bebi da čuje tvoje otkucaje srca.
  • Držanje na trbuhu - položi bebu trbuhom prema dolje, tako da njegovo tijelo bude na tvojoj podlaktici, a glava da mu dodiruje tvoj lakat. Bebina stopala trebala bi biti slobodna i opuštena te bi time dijete mogla držati pod određenim kutom. Ovaj je položaj koristan ako beba treba podrignuti
  • Držanje bebe 'u krilu' - sjedni na stolicu ili na kauč i dobro se namjesti. Noge neka ti budu čvrsto na tlu, a bebu stavi sebi u krilo. bebina glava trebala bi biti tebi na koljenima, a njeno lice okrenuto prema gore. S obje svoje ruke pridrži bebinu glavu, a svojim podlakticama osiguraj da se mališan ne može pomaknuti s tvojih koljena. 

Sada kada znaš osnovne tehnike, vrijeme je da uživaš sa svojom bebom, upoznaš se s njom, naučiš njene rituale te želje i zapamtiš da je cijeli život jedno veliko učenje. Nitko nije rođen sa svim znanjem svijeta, a tvoji majčinski instinkti pomoći će ti u početku, dok se još uhodavaš. Za sve ostalo ima vremena i znanje će doći samo po sebi!

Neka igre na otvorenom počnu! Klikni & Uštedi!

 | Author: