Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 17. rujna 2021.

Roditelji, evo kako navesti dijete da vas posluša od prvoga puta

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konstantno ponavljanje irečenih stvari nije dobro niti za tebe niti za tvoj odnos s djetetom. Stoga, provjeri koja je alternativa...

Postoji li nešto što te frustrira više od činjenice da zatražiš nešto od svojega djeteta. Nešto jednostavno poput pospremanja odjeće, no čak i nakon dvanaestog puta što svoj zahtjev ponavljaš tvoj mališan i dalje se ne obazire?

Zbog toga ćeš se možda osjećati kao da te tvoje dijete ne poštuje i kao da ne ima potrebu priznati da si nešto mu rekla, a kamoli to napraviti. Također, to može s vremenom postati i veoma iscrpno.

Možda te zanima... Dječja neposlušnost: Predškolci ne razumiju razloge zabrana Vrtić

Srećom, jednom kada pročitaš ovaj tekst do kraja, više to nećeš morati raditi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zašto ponavljanje ne uspijeva koliko god ga puta napravila?

Ponavljanje ne uspijeva iz nekoliko razloga. Jedan od najvećih jest taj što ono samo djetetu šalje poruku da te ne treba poslušati iz prvog puta. 

Je li ti poznat sljedeći scenarij? 

Ti u slatkom, ljubavnom tonu: "Operi ruke za večeru, molim te."
Nema odgovora.
Malo glasnije, ali još uvijek mirno: "Operi ruke. Vrijeme je."
Nema odgovora.
Uz određeno povećanje glasnoće: "Oprati ruke SADA. Znam da me čuješ!"
Ništa.

Kada to činiš, postupno pojačavaš volumen svoga glasa i ozbiljnosti, a tvoje dijete uči da ne treba raditi ono što mu kažeš od prve, kad ga nešto mirno pitaš. On podsvjesno uči da može čekati sve dok ne čuje ozbiljnost u tvojem glasu ili vikanje te znakove frustracije.

To dovodi do drugog velikog problema s ponavljanjem - bijesa. Potpuno je prirodno, čak i neizbježno, postati uzrujanom ili ljutom kad se ponavljaš iznova za svaku sitnicu. Bez obzira koliko puta obećaš sama sebi da ćete ostati mirna, često to nije moguće kad si potpuno ignorirana.

Možda te zanima... Imaš tvrdoglavo i neposlušno dijete? Ove osobine koristit će mu u budućnosti Školarci

Što učiniti umjesto ponavljanja?

Postoji nekoliko tehnika kojima možeš djetetu pomoći da te posluša iz prve.

1. Pričekaj dok ne dobiješ svu njegovu pažnju

Priđi svom djetetu, pričekaj da dovrši ono što radi i stavi mu svoju ruku na njegovo rame. Ostvari kontakt očima. Kad im usmjeriš punu pažnju, uputi svoj zahtjev.

Još uvijek oni mogu reći "ne", ali sada se ne mogu pretvarati da te nisu čuli. Mnogo je teže zanemariti nekoga tko ti gleda pravo u oči.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Otiđi do djeteta

Ako znaš da te je dijete čulo, ali ono ne reagira, odi k njemu i fizički mu pomogni da se ustane i krene raditi ono što si ga zamolila.

Ovo može izgledati ovako:

"Ivane, molim te obuj cipele. Vrijeme je za polazak u školu."
Ivan te gleda i smiješi se, a zatim se vraća igranju.
Mirno mu priđi i reci "vidim da ti treba malo pomoći danas. idemo sada zajedno obuti cipele."

Oni mogu prihvatiti tvoju pomoć ili mogu odlučiti da to žele učiniti sami sada kad vide da oko cipela nema izbora. No, ključno je da ostaneš smirena. 

braća svađa dječja Možda te zanima... Dijete je neposlušno i agresivno, kako mu pomoći da promijeni ponašanje? Školarci

3. Uzmi pauzu

Lako je žuriti i od djeteta tražiti da obavi nešto dok se ti paralelno baviš s druga tri zadatka po kući. No, često to ne uspije i na kraju brže ispadne kada se usredotočiš na jedan po jedan zadatak. Stoga, nemoj žuriti i skakati s jedne obaveze na drugo te iz jedne sobe dovikivati djetetu u dnevni boravak što treba napraviti.

Pokušaj sljedećeg puta kada nešto trebaš zastati, izgovoriti djetetovo ime i reći mu što želiš da napravi. Pogledaj ga u oči i čekaj dok ti ne odgovori. Njegova mala glavica ne obrađuje stvari istom brzinom kao i tvoja.

Pauza, dok čekaš odgovor djeteta, podrazumijeva određeno očekivanje. To znači da će dijete brže i bolje shvatiti da ono što si rekla, očekuješ napravljeno odmah, što povećava vjerojatnost da će oni to i učiniti.

4. Koristi stenografiju

Pokušaj upotrijebiti jednu ili dvije riječi kao podsjetnik umjesto da ponavljaš cijeli zahtjev. Dakle, ako imaš pravilo da tvoje dijete odnosi posuđe do sudopera ili perilice nakon svakog obroka, ne moraš svaki put ponavljati cijeli zahtjev i obrazloženje. To je vjerojatno dosadno i tebi i tvojem djetetu.

Pokušaj reći: "Ivane, tanjur!" umjesto toga. Jednostavan podsjetnik od jedne riječi često je sve što im treba.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Zatraži potvrdni odgovor nakon što te dijete čuje

Ponekad te dijete može čuti i možda planira učiniti ono što si mu rekla nakon što završi ono što on sam radi, ali nema reakcije niti odgovora. Nema kontakta očima i nema "da, mama". Baš kao što mala djeca trebaju naučiti kako reći "molim" i "hvala", ponekad im treba malo pomoći da nauče i usmeno reagirati kad ih zamoliš da nešto učine.

Stoga, reci djetetu kako bi željela da ono odgovori. Možeš ih zamoliti da kažu "da, mama" ili jednostavno "u redu".

dijete zadaća Možda te zanima... Sin je neposlušan i ne piše zadaće - što da radimo? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.