Svi vole pizzu, pa ako Novu godinu, kao većina roditelja, čekate sa svojom djecom kod kuće, zašto ne biste napravili pravi pizza party? Donosimo vam pet zanimljivih recepata za pizzu, koje možete iskoristiti i prilikom proslava rođendana, neplaniranih posjeta i bilo koji dan kad jednostavno trebate na brzinu pripremiti ručak ili večeru
Zdrava pizza s pršutom
Sastojci
Tijesto za pizzu
- 200 g integralnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 ml tople vode
- 1 žlica maslinovog ulja
Nadjev
- 100 ml sjeckane rajčice iz konzerve
- pola veće tikvice
- 4 fete pršuta
- 100 g mozzarelle
- 5-6 crnih maslina
- sušeni origano (naravno, može i svježi)
- svježi bosiljak
Priprema
Sve sastojke izmiješajte u zdjeli i umijesite mikserom ili rukama dok ne dobijete čvrsto tijesto. Poklopite krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči (oko 30-45 min). Na pobrašnjeloj površini premijesite tijesto te ga razvaljajte na debljinu 3-5 mm u obliku koji želite. Prebacite tijesto u protvan obložen papirom za pečenje te ga premažite jednom žlicom maslinovog ulja. Prekrijte krpom i pustite da odstoji 15 minuta, a za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220°C.
Tikvice narežite na tanke kolutove (oko 2 mm) i posolite te nakon 10 min ocijedite višak tekućine. Rajčicom premažite površinu tijesta. Posipajte origanom. Poslažite tanko narezani pršut, tikvice i masline. Pecite 10 minuta. Zatim pizzu posipajte usitnjenom mozzarellom te pecite još 5 minuta. Izvadite iz pećnice i posipajte svježim bosiljkom (umjesto bosiljka možete staviti npr. rukolu ili matovilac). Dobar tek!
Recept Matejke Buča preuzet s bloga Life Tastes Like Chocolate
Pizza s grahom i povrćem
Sastojci
Tijesto
- 400 g integralnog brašna
- 300 ml vode
- malo maslinovog ulja
- malo soli
- 1 vrećica di-go kvasca
Umak
- pasirana rajčica
- prstohvat origana
- prstohvat timijana
- malo maslinovog ulja
- soli po želji
Nadjev
- 50 g sira škripavca
- 1 veći poriluk
- 1 veća mrkva
- 1 luk
- 1 veća paprika
- 1 konzerva graha
- 1 kuglica mozzarele
Priprema
Zamijesite tijesto i pustite da se diže otprilike pola sata. Pomiješajte sve sastojke za umak od rajčice. Poriluk, luk i mrkvu kratko prodinstajte na žlici maslinovog ulja da se opuste i ostavite da se malo ohlade. Razvaljajte tijesto na papir za pečenje u okrugli oblik. Količina tijesta je dostatna za dvije pizze. Premažite tijesto umakom od rajčice. Pospite ribanim škripavcem, poslažite prodinstani poriluk, luk i mrkvu, grah te papriku narezanu na trakice. Na kraju dodajte origano i stavite da se zapeče 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, poslažite mozzarelu i zapecite dodatnih 5 do 10 minuta.
Napomena: tijesto se na papiru za pečenje stavlja direktno u pećnicu na rešetke da bude kao iz krušne peći.
Recept Ivane Antunović preuzet s portala Zdrava Krava
Brza pizza od tortilje
Sastojci
- 2 tortilje
- 4 žlice pasirane rajčice (passata)
- 150 g mozzarelle
- pola crvenog luka
- 2 zelene paprike
- 10 crnih maslina
- origano
Priprema
Tortilje stavite u lim za pečenje jednu pokraj druge pa ih premažite umakom od rajčice. Na njih ravnomjerno rasporedite tanko narezan luk i papriku narezanu na tanke kolutove. Mozzarellu smrvite pa je ravnomjerno rasporedite. Ukrasite narezanim maslinama, pospite origanom i pecite 5-7 min na 225°C.
Recept je preuzet iz časopisa Skuhatćute
Pizza od pirovog brašna
Sastojci
Tijesto
- 2 šalice pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 šalice mineralne vode
- malo soli
Umak
- 1 rajčica
Nadjev
- 15 dkg šunke
- pola srednje tikvice
- 1 mozzarella
- origano
Priprema
Zamijesite tijesto od brašna, praška za pecivo, malo soli i mineralne vode. Dodajte još mineralne vode po potrebi. Tijesto razvaljajte u lim za pečenje. Rajčicu narežite i stavite u tavu ili lonac i miješajte dok ne dobijete umak. Maknite s vatre. Dok se umak hladi, tikvicu naribajte i ocijedite rukama. Umak od rajčice žlicom rasporedite po tijestu i pospite origanom. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Mozzarellu narežite na komadiće te redom slažite sastojke: šunku, tikvice i mozzarellu. Pospite origanom. Stavite peći u zagrijanu pećnicu od 20 do 30 minuta ili kada vidite da je tijesto ispečeno.
Recept Maje Pokos preuzet s portala Zdrava Krava
Voćna pizza
Sastojci
- Integralno tijesto za pizzu s tankom korom, promjera 30 cm
- 2 šalice nemasnog jogurta
- Narezano voće (jabuke, grožđe, mango, dinja, jagode, borovnice)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 230 ˚C. Ispecite tijesto za pizzu. Ostavite ga da se ohladi. Premažite jogurtom. Rasporedite na tijesto narezano voće. Razrežite na pet komada.