Vrtić Prehrana djeteta 05. studenoga 2014.

Brzi recepti za domaće kekse

dvostruko čokoladni keksi
Foto: Matejka Buča
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dolaskom hladnijih dana sve više vremena provodimo kod kuće pa zašto se ne biste sa svojim mališanima zabavili u kuhinji pripremajući brze i jednostavne keksiće! Osim što ćete s djecom provesti kvalitetno i kreativno vrijeme, na kraju zabave ćete se i zasladiti!

keksi s narančom i čokoladom | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Zimski keksi s narančom i čokoladom

Sastojci za 25 komada:

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Ribana korica 1 ili 2 naranče
  • 1⁄2 žličice sode bikarbone
  • 350 g brašna
  • 100 g čokoladnih kapljica ili sjeckane crne čokolade

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 160°C, a veliki protvan obložite papirom za pečenje
  • Jaja i šećer pjenasto umutite, zatim im dodajte koricu naranče, ekstrakt vanilije i omekšali maslac. Dobro promiješajte
  • Zatim u smjesu umiješajte sodu bikarbonu i brašno, te na kraju čokoladu
  • Pomoću žlice za sladoled ili obične žlice na protvan slažite hrpice smjese, ostavivši velik razmak između dva keksa jer će se jako raširiti
  • Pecite 15-18 min tj. dok keksi ne počnu lagano smeđiti. Ohladite i držite u zatvorenoj limenoj kutiji. Dobar tek!

Dodatna ideja: Otopite 100 g čokolade pa umočite donju stranu keksa u čokoladu i odložite ih na papir za pečenje dok se čokolada ne stisne.

Recept Matejke Buče preuzet je s portala Gastro.hr

keksi od lana i badema | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Keksići od badema i lana

Sastojci:

  • 240 g mljevenih badema
  • 25 g mljevenih sjemenki lana
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 60 ml agavinog sirupa
  • 2 jušne žlice sezamovog ulja (ili nekog drugog jestivog ulja)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • po potrebi 1 jušna žlica vode

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  • Na lim za pečenje staviti papir za pečenje
  • Pomiješati bademe, sjemenke lana, prašak za pecivo i sol te toj smjesi dodati agavin sirup, ekstrakt vanilije i ulje
  • Ako je smjesa presuha, dodati žlicu vode
  • Rukama formirati male kuglice i položiti ih na papir za pečenje te svaki utisnuti da se dobije oblik i debljinu keksa (oko 5-6 milimetara debljine)
  • Peći od 8 do 10 minuta

Recept Helene Avilov preuzet je s portala Zdravakrava.hr

keksi sa suhim voćem | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Integralni keksići sa suhim voćem

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g šećera kristal
  • vanilin šećer
  • 2 žlice meda
  • 150 g crnog pšeničnog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 150 g zobenih pahuljica
  • mala žlica soli
  • 1 mala žlica cimeta
  • 6.5 g praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 150 g sušenog voća

Priprema:

  • Umijesite maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa sjedinjena, dodajte med. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, zobene pahuljice i suho voće
  • Sjedinite obje smjese te dodajte 2 jaja. Smjesu na sat vremena stavite u hladnjak
  • Grabite žličicom i oblikujte kuglice rukama te ih lagano pritisnite na papiru za pečenje s razmakom od 4 cm
  • Pecite na 180°C oko 7 minuta (odnosno dok ne počnu tamniti)

Recept je preuzet s portala Gastro.hr 

dvostruko čokoladni keksi | Author: Matejka Buča Foto: Matejka Buča

Dvostruko čokoladni keksi

Sastojci:

  • 75 g maslaca sobne temperature
  • 130 g muscovado šećera (ili 100 g bijelog)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 40 g kakaa
  • 110 g brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 150-170 g komadića čokolade (crne ili miješano tri vrste)

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 160°C, a veliki pleh obložite papirom za pečenje
  • Maslac i šećer izmiksajte dok se dobro ne povežu, zatim umiješajte jaje i vaniliju. Nastavite miksati na najmanjoj brzini dok dodajete kakao, brašno i sodu. Kad se sve sjedini, dodajte i čokoladu nasjeckanu na komadiće (ili još bolje čokoladne kapljice). Možete dodati tamnu čokoladu ili pomiješati nekoliko vrsta. Možete također sačuvati 1/3 čokolade kako biste je prije pečenja utisnuli na vrh keksića
  • Rukama formirajte kuglice veličine oraha i slažite ih u pleh ostavljajući veliki razmak između njih
  • Ako ste sačuvali čokolade, utisnite po 2-3 komadića na vrh svake kuglice - tako će vam se komadići čokolade vidjeti (i osjetiti) na vrhu keksa kad budu ispečeni i ohlađeni
  • Pecite oko 12 minuta. Kad ih izvadite, keksi će biti još dosta mekani, ali pri hlađenju će se stisnuti. Bitno je da ih ne prepečete kako ne bi bili suhi iznutra. Dobro ohladite na plehu pa spremite u limenu kutiju

Recept je preuzet s bloga Matejke Buče Life Tastes Like Chocolate 

keksi od brusnica i kvinoje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Keksi od brusnica i kvinoje

Recept za kekse od brusnica i kvinoje potražite među našim receptima za zdrave slastice!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.