Beba Mama poslije poroda 07. kolovoza 2013.

Brzi recepti za mame s bebama

recept
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako za kuhanje obiteljskog ručka koristite vrijeme dok beba spava, isprobajte ova zdrava i lagana jela čija priprema ne traje više od pola sata. Pet jednostavnih recepata koje prenosimo s portala Gastro.hr mogu vam poslužiti i kao inspiracija za vaše vlastite brze kulinarske kreacije

recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ljetni quiche s povrćem

Sastojci:

  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl jogurta
  • 2 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 dl ulja
  • 12 žlica pšeničnog brašna
  • 12 žlica kukuruznog brašna - krupica
  • 100 g graška
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1 prašak za pecivo
  • sol
  • mješavina začina
  • crvena paprika

Priprema:

U slanoj vodi skuhajte grašak, krumpir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu na pola po dužini. Kada se skuha, procijedite i odvojite mrkvu sa strane. Umutite jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posolite i dodajte mješavinu začina po ukusu. Dodajte skuhani krumpir i grašak te sve dobro izmiješajte. U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno te postepeno uz lagano miješanje dodajte smjesu od jaja i povrća. Dobivenu smjesu podjelite na dva dijela te u jedan dio dodajte malo crvene paprike, a drugi dio izlijte u tepsiju i zapecite nekoliko minuta, na to zatim poredajte skuhanu mrkvu i zalijte ostatkom smjese. Sve pecite na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Izmiješajte jedno jaje i vrhnje, po želji posolite i prelijte preko pečene smjese te pospite kukuruzom šećercem. Sve zapecite 5 minuta na 225 stupnjeva. Poslužite toplo.

recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kineska tjestenina s povrćem

Sastojci:

  • 450 g poriluka
  • 4 kriške slanine
  • žlica maslinova ulja
  • žličica sezamova ulja
  • češanj češnjaka
  • korijen đumbira od 2,5 cm
  • 250 g kineskog kupusa
  • 75 g cherry rajčica
  • 225 g tjestenine
  • žlica sojina umaka
  • žlica čilija
  • 50 g indijskih oraščića

Priprema:

Na oba ulja popržite poriluk, češnjak, slaninu i đumbir. Dodajte kupus i rajčice te pržite još dvije minute, a u međuvremenu posebno skuhajte tjesteninu. Nakon toga dodajte kuhanu tjesteninu, soju, čili i oraščiće te kuhajte još dvije minute.

Recept je preuzet iz magazina za uživanje u hrani Skuhatćute koji svake subote možete kupiti na kioscima kao dodatak dnevnim novinama 24sata.

recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Omlet s povrćem i sirom

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 2 ½ žlice maslinovog ulja
  • 200 g cvjetače (ili brokule), razdvojiti na cvjetove
  • 1 režanj češnjaka, usitniti pomoću preše
  • 60 g feta sira, natrgati na manje komadiće
  • svježi peršin, grubo usitniti

Priprema:

Razmutite jaja sa prstohvatom soli. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte cvjetaču i pirjate 5-9 minuta da omekša i lagano potamni. Zatim smanjite jačinu vatre, dodajte češnjak, prstohvat soli i papra te pržite još jednu minutu. Razmućena jaja izlijte u tavu preko cvjetače. Kada rubovi jaja očvrsnu, pomoću špatule postepeno preklopite omlet podižući ispečene krajeve prema centru da bi se još sirovi djelovi u sredini ispekli. Povremeno protresite tavu i kuhajte 4 do 5 minuta. Omlet direktno iz tave spustite na tanjur, postavite tavu direktno iznad tanjura pa ga preokrenute čvrsto držeći tavu i tanjur, kako bi omlet vratili u tavu da se zapeče i sa druge strane. Pecite još 1-2 minute. Kada je potpuno pečen, omlet spustite na tanjur i pospite fetom i peršinom.

recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Piletina s patlidžanom

Sastojci:

  • 1 i 1/2 žlice maslinova ulja
  • 6 komada pilećih prsa
  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 340 g pečene paprike
  • 230 g pečenog patlidžana
  • 1 i 1/2 šalica umaka od rajčice
  • 1/3 šalice krušnih mrvica
  • bosiljak
  • 1-2 mozzarella sira

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220 °C. Ugrijte žlicu ulja u velikoj tavi i popržite piletinu sa svake strane. Prebacite na tanjur. Na preostalo ulje na tavi dodajte nasjeckani luk i češnjak te povremeno miješajte dok luk ne omekša. Dodajte narezanu papriku i patlidžan te miješajte na vatri još minutu, zatim dodajte umak od rajčice, umiješajte bosiljak i začinite solju i paprom. Pola piletine stavite u vatrostalnu posudu koju ste premazali s malo ulja te prelijte polovicom umaka od rajčice. Ponovno stavite piletinu, rasporedite sir i pospite mrvicama. Pecite 10-15 minuta ili dok ne porumeni na vrhu. Poslužite ukrašeno listićima bosiljka.

Recept je preuzet iz magazina za uživanje u hrani Skuhatćute koji svake subote možete kupiti na kioscima kao dodatak dnevnim novinama 24sata. 

recept | Author: Ekozona Foto: Ekozona

Kus-kus salata

Sastojci:

  • 2 šalice vode
  • 2 manje tikvice
  • 1 šalica kuhanog bijelog ili crvenog graha EKOZONA
  • 2 manja krastavca
  • 4 listića svježeg bosiljka 

Umak:

  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žličice senfa
  • 1 mali režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice prženih sjemenki suncokreta
  • 8 žlica vode

Priprema:

Zagrijte vodu s prstohvatom soli. Tikvice operite i prerežite po pola pa narežite na polumjesece. Prokuhajte ih u vodi 3-4 minute i ostavite da se hlade. Vodu u kojoj su se kuhale tikvice prelijte preko kus-kusa, promiješajte i poklopite te ostavite da odstoji samo pet minuta. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Krastavce ogulite i prepolovite po dužini. Žlicom očistite od sjemenki pa krastavce narežite na tanke ploškice. Pomiješajte kus-kus, tikvice, grah i krastavce pa umiješajte sitno sjeckani bosiljak. Izmiksajte sve sastojke za preljev i dobro promiješajte sa salatom.

Još ideja za zdrava, ukusna i brza jela potražite na portalu Gastro.hr!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.