Ako za kuhanje obiteljskog ručka koristite vrijeme dok beba spava, isprobajte ova zdrava i lagana jela čija priprema ne traje više od pola sata. Pet jednostavnih recepata koje prenosimo s portala Gastro.hr mogu vam poslužiti i kao inspiracija za vaše vlastite brze kulinarske kreacije
Ljetni quiche s povrćem
Sastojci:
- 2 dl mlijeka
- 1 dl jogurta
- 2 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 1 dl ulja
- 12 žlica pšeničnog brašna
- 12 žlica kukuruznog brašna - krupica
- 100 g graška
- 100 g kukuruza šećerca
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1 prašak za pecivo
- sol
- mješavina začina
- crvena paprika
Priprema:
U slanoj vodi skuhajte grašak, krumpir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu na pola po dužini. Kada se skuha, procijedite i odvojite mrkvu sa strane. Umutite jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posolite i dodajte mješavinu začina po ukusu. Dodajte skuhani krumpir i grašak te sve dobro izmiješajte. U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno te postepeno uz lagano miješanje dodajte smjesu od jaja i povrća. Dobivenu smjesu podjelite na dva dijela te u jedan dio dodajte malo crvene paprike, a drugi dio izlijte u tepsiju i zapecite nekoliko minuta, na to zatim poredajte skuhanu mrkvu i zalijte ostatkom smjese. Sve pecite na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Izmiješajte jedno jaje i vrhnje, po želji posolite i prelijte preko pečene smjese te pospite kukuruzom šećercem. Sve zapecite 5 minuta na 225 stupnjeva. Poslužite toplo.
Kineska tjestenina s povrćem
Sastojci:
- 450 g poriluka
- 4 kriške slanine
- žlica maslinova ulja
- žličica sezamova ulja
- češanj češnjaka
- korijen đumbira od 2,5 cm
- 250 g kineskog kupusa
- 75 g cherry rajčica
- 225 g tjestenine
- žlica sojina umaka
- žlica čilija
- 50 g indijskih oraščića
Priprema:
Na oba ulja popržite poriluk, češnjak, slaninu i đumbir. Dodajte kupus i rajčice te pržite još dvije minute, a u međuvremenu posebno skuhajte tjesteninu. Nakon toga dodajte kuhanu tjesteninu, soju, čili i oraščiće te kuhajte još dvije minute.
Recept je preuzet iz magazina za uživanje u hrani Skuhatćute koji svake subote možete kupiti na kioscima kao dodatak dnevnim novinama 24sata.
Omlet s povrćem i sirom
Sastojci:
- 5 jaja
- 2 ½ žlice maslinovog ulja
- 200 g cvjetače (ili brokule), razdvojiti na cvjetove
- 1 režanj češnjaka, usitniti pomoću preše
- 60 g feta sira, natrgati na manje komadiće
- svježi peršin, grubo usitniti
Priprema:
Razmutite jaja sa prstohvatom soli. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte cvjetaču i pirjate 5-9 minuta da omekša i lagano potamni. Zatim smanjite jačinu vatre, dodajte češnjak, prstohvat soli i papra te pržite još jednu minutu. Razmućena jaja izlijte u tavu preko cvjetače. Kada rubovi jaja očvrsnu, pomoću špatule postepeno preklopite omlet podižući ispečene krajeve prema centru da bi se još sirovi djelovi u sredini ispekli. Povremeno protresite tavu i kuhajte 4 do 5 minuta. Omlet direktno iz tave spustite na tanjur, postavite tavu direktno iznad tanjura pa ga preokrenute čvrsto držeći tavu i tanjur, kako bi omlet vratili u tavu da se zapeče i sa druge strane. Pecite još 1-2 minute. Kada je potpuno pečen, omlet spustite na tanjur i pospite fetom i peršinom.
Piletina s patlidžanom
Sastojci:
- 1 i 1/2 žlice maslinova ulja
- 6 komada pilećih prsa
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 340 g pečene paprike
- 230 g pečenog patlidžana
- 1 i 1/2 šalica umaka od rajčice
- 1/3 šalice krušnih mrvica
- bosiljak
- 1-2 mozzarella sira
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220 °C. Ugrijte žlicu ulja u velikoj tavi i popržite piletinu sa svake strane. Prebacite na tanjur. Na preostalo ulje na tavi dodajte nasjeckani luk i češnjak te povremeno miješajte dok luk ne omekša. Dodajte narezanu papriku i patlidžan te miješajte na vatri još minutu, zatim dodajte umak od rajčice, umiješajte bosiljak i začinite solju i paprom. Pola piletine stavite u vatrostalnu posudu koju ste premazali s malo ulja te prelijte polovicom umaka od rajčice. Ponovno stavite piletinu, rasporedite sir i pospite mrvicama. Pecite 10-15 minuta ili dok ne porumeni na vrhu. Poslužite ukrašeno listićima bosiljka.
Recept je preuzet iz magazina za uživanje u hrani Skuhatćute koji svake subote možete kupiti na kioscima kao dodatak dnevnim novinama 24sata.
Kus-kus salata
Sastojci:
- 2 šalice vode
- 2 manje tikvice
- 1 šalica kuhanog bijelog ili crvenog graha EKOZONA
- 2 manja krastavca
- 4 listića svježeg bosiljka
Umak:
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žličice senfa
- 1 mali režanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice prženih sjemenki suncokreta
- 8 žlica vode
Priprema:
Zagrijte vodu s prstohvatom soli. Tikvice operite i prerežite po pola pa narežite na polumjesece. Prokuhajte ih u vodi 3-4 minute i ostavite da se hlade. Vodu u kojoj su se kuhale tikvice prelijte preko kus-kusa, promiješajte i poklopite te ostavite da odstoji samo pet minuta. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Krastavce ogulite i prepolovite po dužini. Žlicom očistite od sjemenki pa krastavce narežite na tanke ploškice. Pomiješajte kus-kus, tikvice, grah i krastavce pa umiješajte sitno sjeckani bosiljak. Izmiksajte sve sastojke za preljev i dobro promiješajte sa salatom.
Još ideja za zdrava, ukusna i brza jela potražite na portalu Gastro.hr!