Ako trebaš ideju kojim bi ukusnim slasticama razveselila svoje ukućane, predlažemo da isprobaš pet recepata za ovih pet ukusnih i mirisnih blagdanskih kolačića
Jesu li se i u vašem domu već počeli osjećati zamamni mirisi zimskih začina? Donosimo ti pet recepata za fine kolačiće koje možeš isprobati ovih blagdana, a u kojima će uživati cijela obitelj i gosti.
Sirove kuglice od kokosa, kakaa i cimeta
Sastojci:
- 1 šaka orašastih plodova (indijski oraščići, bademi, orasi, lješnjaci)
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice kokos brašna
- 1 žličica cimeta
- 2 datulje (mogu i suhe smokve ili grožđice)
- 1 žličica kokosovog ulja
- po potrebi malo vode
Priprema:
- U blender staviti orašaste plodove i datulje. Kada ih usitniš, prebaciti sve u zdjelu i pomiješati s ostalim sastojcima (kakao, kokos brašno, cimet, kokosovo ulje)
- Ako je smjesa pretvrda, dodati malo vode. Ako je prerijetka, ubaciti još kokosovog brašna ili mljevenih orašastih plodova
- Sve dobro sjediniti i napraviti kuglice koje na kraju treba uvaljati u kokos brašno ili mljevene orahe
- Staviti kuglice na pola sata u hladnjak. Kuglice mogu stajati i cijeli tjedan u hladnjaku
Recept Tee Premoša preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Roščići od đumbira
Sastojci:
- 100 g šećera
- mala žlica đumbira u prahu
- 2 male žlice soka od limuna
- 90 g brašna
- 50 g gustina
- 100 g maslaca
- 60 g mljevenih badema
Priprema:
- Načini tijesto miješajući sve sastojke za tijesto. Ostavi ga prekrivenim preko cijele noći u hladnjaku
- Na radnoj ploči s nešto brašna oblikuj tijesto u tanje valjke. Odreži štapiće duljine 8 cm i oblikuj od njih roščiće, pri tom stanji krajeve i povuci ih prema unutra
- Rasporedi roščiće na obloženi lim za pečenje i peci ih na temperaturi od 175 stupnjeva C otprilike 12 minuta
- Pečene roščiće umoči u mješavinu šećera i praha đumbira pa ostavi da se ohlade
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Zvjezdice s cimetom
Sastojci:
- 3 bjelanjka
- 250 g šećera u prahu
- 10 g vanilin šećera
- 3 kapi arome badema
- 1 mala žlica mljevenog cimeta
- 275 g mljevenog badema
Priprema:
- Od bjelanjaka istuci čvrst snijeg mikserom na najvećoj brzini. Snijeg mora biti jako čvrst. Postupno dodaj šećer u prahu i istuci. Dvije žlice snijega odvoji za premazivanje
- U snijeg od bjelanjaka oprezno umiješaj vanilin šećer, aromu badema, cimet i polovicu mljevenih neoljuštenih badema. U smjesu dodaj toliko preostalih badema da se neznatno lijepi
- Smjesu premjesti na radnu plohu posutu šećerom i razvaljajte na oko 1/2 cm debljine. Pomoću kalupa izreži od tijesta zvjezdice i složi ih na lim te premaži ostatkom snijega. Peci na 140°C oko 30 minuta
- Keksi pri vađenju iz pećnice moraju pod prstima biti malo mekani. Ostavite da se ohlade
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Božićni medenjaci
Sastojci za 30 do 40 komada:
- 300 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- malo naribanog muškatnog oraščića
- malo kardamoma u prahu
- 70 g šećera u prahu
- 1 jaje 100 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1-2 žlice vode (po potrebi)
Priprema:
- Med zagrij, dodaj mu sodu bikarbonu i dobro promiješaj
- U veću posudu stavi prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješaj sve suhe sastojke
- Dodaj maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesi tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodaj žlicu, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možeš ga formirati u kuglu, dodaj još malo brašna
- Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak da se dobro ohladi (minimalno sat vremena, a može u hladnjaku i prenoćiti)
- Radnu površinu lagano pospi brašnom, tijesto tanko razvaljaj pa kalupima za kese izrezuj oblike po želji. Želiš li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izreži malu rupu kako bi ih kasnije mogli objesiti. Ja sam te rupice vadila/izrezivala širom slamkom
- Izrezano tijesto složi na lim obložen papirom za pečenje i stavi u zagrijanu pećnicu
- Peci medenjake 7-10 minuta na 180°C. 8. Ohlađene medenjake možeš ukrasiti kao ove na slici
Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr
Prhke rolice s bademima i cimetom
Sastojci:
- 100 g skute ili krem sira
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g brašna
- 30 g mljevenih badema
- 30 g smeđeg šećera
- 1 žličice cimeta
- 1 bjelanjak pomiješan sa žlicom vode
- 2 žlice šećera
Priprema:
- Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješaj mikserom dok se ne sjedine
- U tu smjesu prosij brašno i kuhačom ili špatulom umiješaj u tijesto. Možeš koristiti i ruke.
- Kad dobiješ kuglu mekog tijesta, stavi ga u hladnjak na 30 minuta. Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješaj.
- Pećnicu zagrij na 190°C Tijesto izvadi na pobrašnjelu površinu i razvaljaj u krug na debljinu 1 mm. Možeš i iskoristiti tanjur pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug, a ostatak tijesta premijesiti pa kasnije ponoviti postupak koji slijedi
- Premaži ga bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima Zatim tijesto izreži na 16 trokuta - prvo na 4 cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjaj rolice Slaži ih u protvan obložen papirom za pečenje, premaži ostatkom bjelanjka i posipaj s malo kristal šećera.
- Pecite 15-18 minuta, dok ne porumene. Posluži hladne ili tople, dobar tek!
Recept je preuzet s bloga Matejke Paladin: Like Chocolate
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.