Vrtić Prehrana djeteta 15279 prikaza 21. prosinca 2018.

5 recepata za najukusnije blagdanske kolačiće

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako trebaš ideju kojim bi ukusnim slasticama razveselila svoje ukućane, predlažemo da isprobaš pet recepata za ovih pet ukusnih i mirisnih blagdanskih kolačića

Jesu li se i u vašem domu već počeli osjećati zamamni mirisi zimskih začina? Donosimo ti pet recepata za fine kolačiće koje možeš isprobati ovih blagdana, a u kojima će uživati cijela obitelj i gosti.

 Sirove kuglice od kokosa, kakaa i cimeta

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 1 šaka orašastih plodova (indijski oraščići, bademi, orasi, lješnjaci)
  • 2 žlice kakao praha
  • 2 žlice kokos brašna
  • 1 žličica cimeta
  • datulje (mogu i suhe smokve ili grožđice)
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • po potrebi malo vode

Priprema:

  • U blender staviti orašaste plodove i datulje. Kada ih usitniš, prebaciti sve u zdjelu i pomiješati s ostalim sastojcima (kakao, kokos brašno, cimet, kokosovo ulje)
  • Ako je smjesa pretvrda, dodati malo vode. Ako je prerijetka, ubaciti još kokosovog brašna ili mljevenih orašastih plodova
  • Sve dobro sjediniti i napraviti kuglice koje na kraju treba uvaljati u kokos brašno ili mljevene orahe
  • Staviti kuglice na pola sata u hladnjak. Kuglice mogu stajati i cijeli tjedan u hladnjaku

Recept Tee Premoša preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Možda te zanima... 8 slastica domaćih food blogera koje će oduševiti tvoje klince Vrtić

Roščići od đumbira

roščići kiflice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 100 g šećera
  • mala žlica đumbira u prahu
  • 2 male žlice soka od limuna
  • 90 g brašna
  • 50 g gustina
  • 100 g maslaca
  • 60 g mljevenih badema

Priprema:

  • Načini tijesto miješajući sve sastojke za tijesto. Ostavi ga prekrivenim preko cijele noći u hladnjaku
  • Na radnoj ploči s nešto brašna oblikuj tijesto u tanje valjke. Odreži štapiće duljine 8 cm i oblikuj od njih roščiće, pri tom stanji krajeve i povuci ih prema unutra
  • Rasporedi roščiće na obloženi lim za pečenje i peci ih na temperaturi od 175 stupnjeva C otprilike 12 minuta
  • Pečene roščiće umoči u mješavinu šećera i praha đumbira pa ostavi da se ohlade

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

  Možda te zanima... Tradicionalni blagdanski kolači po dječjem ukusu Vrtić

Zvjezdice s cimetom

kolačići zvjezdice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 3 bjelanjka
  • 250 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 3 kapi arome badema
  • 1 mala žlica mljevenog cimeta
  • 275 g mljevenog badema

Priprema:

  • Od bjelanjaka istuci čvrst snijeg mikserom na najvećoj brzini. Snijeg mora biti jako čvrst. Postupno dodaj šećer u prahu i istuci. Dvije žlice snijega odvoji za premazivanje
  • U snijeg od bjelanjaka oprezno umiješaj vanilin šećer, aromu badema, cimet i polovicu mljevenih neoljuštenih badema. U smjesu dodaj toliko preostalih badema da se neznatno lijepi
  • Smjesu premjesti na radnu plohu posutu šećerom i razvaljajte na oko 1/2 cm debljine. Pomoću kalupa izreži od tijesta zvjezdice i složi ih na lim te premaži ostatkom snijega. Peci na 140°C oko 30 minuta
  • Keksi pri vađenju iz pećnice moraju pod prstima biti malo mekani. Ostavite da se ohlade

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Božićni medenjaci

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sastojci za 30 do 40 komada:

  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • malo kardamoma u prahu
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje 100 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1-2 žlice vode (po potrebi)

Priprema:

  • Med zagrij, dodaj mu sodu bikarbonu i dobro promiješaj
  • U veću posudu stavi prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješaj sve suhe sastojke
  • Dodaj maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesi tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodaj žlicu, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možeš ga formirati u kuglu, dodaj još malo brašna
  • Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak da se dobro ohladi (minimalno sat vremena, a može u hladnjaku i prenoćiti)
  • Radnu površinu lagano pospi brašnom, tijesto tanko razvaljaj pa kalupima za kese izrezuj oblike po želji. Želiš li keksiće koristiti i kao jestive ukrase za bor, svakom izreži malu rupu kako bi ih kasnije mogli objesiti. Ja sam te rupice vadila/izrezivala širom slamkom
  • Izrezano tijesto složi na lim obložen papirom za pečenje i stavi u zagrijanu pećnicu
  • Peci medenjake 7-10 minuta na 180°C. 8. Ohlađene medenjake možeš ukrasiti kao ove na slici

Recept Tatjane Pastuović Klaić preuzet je s portala Gastro.hr

breskvice Možda te zanima... Omiljene breskvice - kolačići kojima djeca neće moći odoljeti Vrtić

Prhke rolice s bademima i cimetom

 | Author: Like Chocolate Foto: Like Chocolate

Sastojci:

  • 100 g skute ili krem sira
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g brašna
  • 30 g mljevenih badema
  • 30 g smeđeg šećera
  • 1 žličice cimeta
  • 1 bjelanjak pomiješan sa žlicom vode
  • 2 žlice šećera

Priprema:

  • Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješaj mikserom dok se ne sjedine
  • U tu smjesu prosij brašno i kuhačom ili špatulom umiješaj u tijesto. Možeš koristiti i ruke.
  • Kad dobiješ kuglu mekog tijesta, stavi ga u hladnjak na 30 minuta. Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješaj.
  • Pećnicu zagrij na 190°C Tijesto izvadi na pobrašnjelu površinu i razvaljaj u krug na debljinu 1 mm. Možeš i iskoristiti tanjur pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug, a ostatak tijesta premijesiti pa kasnije ponoviti postupak koji slijedi
  • Premaži ga bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima Zatim tijesto izreži na 16 trokuta - prvo na 4 cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjaj rolice Slaži ih u protvan obložen papirom za pečenje, premaži ostatkom bjelanjka i posipaj s malo kristal šećera.
  • Pecite 15-18 minuta, dok ne porumene. Posluži hladne ili tople, dobar tek!

Recept  je preuzet s bloga Matejke Paladin: Like Chocolate

kolači Možda te zanima... Keksi i kolači bez mlijeka i jaja Vrtić
  • viktorija3

    Mmm, ovo bi mogli za Božić! :-)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.