Bogatstvo C vitaminom, izuzetno bitnim za dobar imunitet tijekom hladnih dana, samo je jedna od prednosti kraljice zimskog voća - naranče. Osim svježe iscijeđenog soka od naranče, ponudite djeci i zdrave smoothieje, osvježavajuće salate, kolače ili pak nešto konkretno - piletinu s umakom od naranče!
Naranča
Za razliku od ostalih citrusa, naranča osim C vitamina ima veliku količinu folne kiseline, vitamine iz skupine B vitamina, a sadrži i brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, osobito hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti.
Osim toga, ovo omiljenog zimsko voće pomaže i mozgu, a narančina kora pojačava apetit i pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu. Više o blagodatima naranče i ostalih citrusa pročitajte na portalu Zdravakrava.hr
Smoothie od naranče
Sastojci:
- svježe iscijeđeni sok jedne veće naranče
 - 1 žličica svježe naribanog đumbira ili onog u prahu
 - 1 žlica meda
 - 3 žlice jogurta
 - 2 kockice leda
 
Priprema:
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane pjenasto
 
Recept Tamare Gužvinec preuzet je s portala Gastro.hr
Osvježavajuća salata s narančom i zeljem
Sastojci:
- 2 jušne žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
 - 2 čajne žličice svježeg soka limuna
 - prstohvat morske soli
 - 1 naranča oguljena i narezana na kriške
 - pola glavice crvenog kupusa narezanog na tanke rezance
 - pola glavice komorača narezanog na tanke rezance
 - 100 grama narezanog dimljenog tofua
 - 1 šalica trgane zelene salate prema vlastitom izboru
 
Priprema:
- Stavite crveni kupus, komorač, zelenu salatu, naranču i dimljeni tofu u veliku posudu
 - Dodajte ulje, limunov sok i sol te dobro promiješajte
 
Recept je Christine Pirello preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Piletina s narančom
Sastojci:
- 4 pileća bataka
 - 1 naranča
 - 4 grančice kadulje
 - 4 grančice ružmarina
 - 6 režnja češnjaka
 - 4 čajne žličice maslaca
 - 1 glavica brokule romanesco
 - 4 režnja češnjaka
 - maslinovo ulje
 - sol, svježe mljeveni papar
 
Priprema:
- Cvjetove brokule romanesco blanširajte u kipućoj vodi oko pet do šest minuta (ovisno o veličini) i zatim ih izvadite te ubacite u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje
 - Pileće batake posušite na kuhinjskom papiru i nauljite ih lagano maslinovim uljem te posolite krupnom soli
 - U međuvremenu upalite pećnicu bez ventilatora na 160 stupnjeva
 - Na inox tavi zagrijte četiri žlice maslinovog ulja. Kad je ulje dovoljno vruće, zapecite pileće batake sa svake strane da se zarumene. Za prženje na tavi bit će potrebno desetak minuta.
 - Zatim s četiri zdrobljena režnja češnjaka natrljajte batake dok se još prže na tavi, a nakon toga ih premažite ih maslacom
 - Dodajte sok od jedne naranče i dio pulpe. Ugasite vatru i na vrh piletine stavite grančicu ružmarina i kadulje te po želji popaprite
 - Prebacite sve u vatrostalnu posudu i stavite peći u pećnicu. Piletinu ne treba pokrivati
 - Nakon dvadesetak minuta probajte jedan komad odvojiti vilicom na najdebljem dijelu do kosti. Ako se meso razdvaja bez problema (odnosno ako nije krvavo), gotovo je
 - Dok se piletina peče u pećnici, začinite brokulu romanesco s malo soli, maslinovog ulja i sitno nasjeckana dva češnjaka
 
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Sočna torta od naranče
Sastojci:
- 100 g maslaca
 - 75 g kokosovog ulja
 - 350 g šećera: 280 g za smjesu, 70 g za sirup
 - 4 nešpricane domaće naranče, sok i korica
 - 1 nešpricani domaći limun, sok i korica
 - 300 g mljevenog badema, prije tostiranog
 - 5 jaja
 - 80 g brašna
 - Soli na vrh noža
 - Kandirana korica naranče rezana na trakice
 
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Lim za pečenje promjera do 22 cm obložite papirom za pečenje. Tostirajte bademe na suhoj tavici, ohladite i sameljite
 - Lagano otopite maslac i kokosovo ulje – ne dozvolite da zakuha, samo ga dovedite u tekuće stanje i onda ohladite na sobnu temperaturu.
 - Umiješajte maslac, 280 gr šećera i korice od citrusa. Možete miješati mikserom, a možete i ručno. Ako koristite mikser odaberite srednju brzinu, bitno je da se smjesa ne miksa prejako. Dodajte polovicu smjese mljevenih badema i nastavite miješati, pa dodajte jaja, jedno po jedno. Na kraju dodajte ostatak badema, brašno i sol, te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
 - Rasporedite smjesu u lim za pečenje i izravnajte površinu. Pecite 50 minuta, slobodno provjerite štapićem je li kolač pečen nakon tog vremena, no budite pažljivi – štapić kod pečenog kolača neće izaći suh, nego vlažan s obzirom na to da je takva tekstura kolača. No ako nije pečen, to ćete primijetiti. Bitno je da ga ne prepečete
 - Desetak minuta prije isteka vremena pečenja, napravite sirup. U maloj zdjelici zakuhajte preostali šećer i sok od naranče i limuna. Čim sirup zakuha, maknite ga s vatre.
 - Kada tortu izvadite iz pećnice, ostavite ju u limu za pečenje i premazujte sirupom uz pomoć kista, dok niste potrošili cijeli sirup. Budite strpljivi kod upijanja, no ne brinite, nećete morati stajati uz kolač dulje od desetak minuta
 - Ukrasite kandiranom koricom naranče, narezanom na tanke rezance, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, može i preko noći
 
Recept Jadrane Ćurković preuzet je s portala Gastro.hr
Zobeni keksići s narančom
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
 - 1/2 šalice rogača
 - 2 žlice rastopljenog maslaca
 - 2 šalice bademovog mlijeka
 - 3-4 žlice suhih brusnica
 - 1 filetirana naranča
 - 1 dcl usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
 - 2 žlice integralnog brašna
 - 3 žlice meda
 - 1/2 žličice sode bikarbone
 - 1/3 žličice đumbira
 - 1 žličica cimeta
 - 1 vrećica burbon vanilije
 - naribana korica naranče
 
Priprema:
- Sve suhe sastojke pomiješajte i dodajte mokre sastojke
 - Dodajte komadiće filetiranih naranči, usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
 - Smjesa mora biti gnjecava, ako nije, dodajte još malo bademovog mlijeka
 - Stavljajte žlicom krugove na papir za pečenje
 - Pecite oko 10 minuta na 170 stupnjeva
 
Recept Mirjane Plećaš preuzet je s portala Zdravakrava.hr