Vrtić Prehrana djeteta 28. siječnja 2014.

Slatko i slano s narančom

dijete voće naranča
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bogatstvo C vitaminom, izuzetno bitnim za dobar imunitet tijekom hladnih dana, samo je jedna od prednosti kraljice zimskog voća - naranče. Osim svježe iscijeđenog soka od naranče, ponudite djeci i zdrave smoothieje, osvježavajuće salate, kolače ili pak nešto konkretno - piletinu s umakom od naranče!

dijete voće naranča | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naranča

Za razliku od ostalih citrusa, naranča osim C vitamina ima veliku količinu folne kiseline, vitamine iz skupine B vitamina, a sadrži i brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, osobito hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, ovo omiljenog zimsko voće pomaže i mozgu, a narančina kora pojačava apetit i pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu. Više o blagodatima naranče i ostalih citrusa pročitajte na portalu Zdravakrava.hr

smoothie | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smoothie od naranče

Sastojci:

  • svježe iscijeđeni sok jedne veće naranče
  • 1 žličica svježe naribanog đumbira ili onog u prahu
  • 1 žlica meda
  • 3 žlice jogurta
  • 2 kockice leda

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane pjenasto

Recept Tamare Gužvinec preuzet je s portala Gastro.hr

salata | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osvježavajuća salata s narančom i zeljem

Sastojci:

  • 2 jušne žlice ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 čajne žličice svježeg soka limuna
  • prstohvat morske soli
  • 1 naranča oguljena i narezana na kriške
  • pola glavice crvenog kupusa narezanog na tanke rezance
  • pola glavice komorača narezanog na tanke rezance
  • 100 grama narezanog dimljenog tofua
  • 1 šalica trgane zelene salate prema vlastitom izboru

Priprema:

  • Stavite crveni kupus, komorač, zelenu salatu, naranču i dimljeni tofu u veliku posudu
  • Dodajte ulje, limunov sok i sol te dobro promiješajte

Recept je Christine Pirello preuzet je s portala Zdravakrava.hr

piletina | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Piletina s narančom

Sastojci:

  • 4 pileća bataka
  • 1 naranča
  • 4 grančice kadulje
  • 4 grančice ružmarina
  • 6 režnja češnjaka
  • 4 čajne žličice maslaca
  • 1 glavica brokule romanesco
  • 4 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni papar

Priprema:

  • Cvjetove brokule romanesco blanširajte u kipućoj vodi oko pet do šest minuta (ovisno o veličini) i zatim ih izvadite te ubacite u hladnu vodu s ledom kako bi ostale lijepe zelene boje
  • Pileće batake posušite na kuhinjskom papiru i nauljite ih lagano maslinovim uljem te posolite krupnom soli 
  • U međuvremenu upalite pećnicu bez ventilatora na 160 stupnjeva
  • Na inox tavi zagrijte četiri žlice maslinovog ulja. Kad je ulje dovoljno vruće, zapecite pileće batake sa svake strane da se zarumene. Za prženje na tavi bit će potrebno desetak minuta.
  • Zatim s četiri zdrobljena režnja češnjaka natrljajte batake dok se još prže na tavi, a nakon toga ih premažite ih maslacom
  • Dodajte sok od jedne naranče i dio pulpe. Ugasite vatru i na vrh piletine stavite grančicu ružmarina i kadulje te po želji popaprite
  • Prebacite sve u vatrostalnu posudu i stavite peći u pećnicu. Piletinu ne treba pokrivati
  • Nakon dvadesetak minuta probajte jedan komad odvojiti vilicom na najdebljem dijelu do kosti. Ako se meso razdvaja bez problema (odnosno ako nije krvavo), gotovo  je
  • Dok se piletina peče u pećnici, začinite brokulu romanesco s malo soli, maslinovog ulja i sitno nasjeckana dva češnjaka

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

torta s narančama | Author: Danijel Berković/PIXSELL Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Sočna torta od naranče

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 75 g kokosovog ulja
  • 350 g šećera: 280 g za smjesu, 70 g za sirup
  • 4 nešpricane domaće naranče, sok i korica
  • 1 nešpricani domaći limun, sok i korica
  • 300 g mljevenog badema, prije tostiranog
  • 5 jaja
  • 80 g brašna
  • Soli na vrh noža
  • Kandirana korica naranče rezana na trakice

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Lim za pečenje promjera do 22 cm obložite papirom za pečenje. Tostirajte bademe na suhoj tavici, ohladite i sameljite
  • Lagano otopite maslac i kokosovo ulje – ne dozvolite da zakuha, samo ga dovedite u tekuće stanje i onda ohladite na sobnu temperaturu. 
  • Umiješajte maslac, 280 gr šećera i korice od citrusa. Možete miješati mikserom, a možete i ručno. Ako koristite mikser odaberite srednju brzinu, bitno je da se smjesa ne miksa prejako. Dodajte polovicu smjese mljevenih badema i nastavite miješati, pa dodajte jaja, jedno po jedno. Na kraju dodajte ostatak badema, brašno i sol, te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  • Rasporedite smjesu u lim za pečenje i izravnajte površinu. Pecite 50 minuta, slobodno provjerite štapićem je li kolač pečen nakon tog vremena, no budite pažljivi – štapić kod pečenog kolača neće izaći suh, nego vlažan s obzirom na to da je takva tekstura kolača. No ako nije pečen, to ćete primijetiti. Bitno je da ga ne prepečete
  • Desetak minuta prije isteka vremena pečenja, napravite sirup. U maloj zdjelici zakuhajte preostali šećer i sok od naranče i limuna. Čim sirup zakuha, maknite ga s vatre.
  • Kada tortu izvadite iz pećnice, ostavite ju u limu za pečenje i premazujte sirupom uz pomoć kista, dok niste potrošili cijeli sirup. Budite strpljivi kod upijanja, no ne brinite, nećete morati stajati uz kolač dulje od desetak minuta
  • Ukrasite kandiranom koricom naranče, narezanom na tanke rezance, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, može i preko noći

Recept Jadrane Ćurković preuzet je s portala Gastro.hr

zobeni keksići | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zobeni keksići s narančom

Sastojci:

  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice rogača
  • 2 žlice rastopljenog maslaca
  • 2 šalice bademovog mlijeka
  • 3-4 žlice suhih brusnica
  • 1 filetirana naranča
  • 1 dcl usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
  • 2 žlice integralnog brašna
  • 3 žlice meda
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/3 žličice đumbira
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vrećica burbon vanilije
  • naribana korica naranče

Priprema:

  • Sve suhe sastojke pomiješajte i dodajte mokre sastojke
  • Dodajte komadiće filetiranih naranči, usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
  • Smjesa mora biti gnjecava, ako nije, dodajte još malo bademovog mlijeka
  • Stavljajte žlicom krugove na papir za pečenje
  • Pecite oko 10 minuta na 170 stupnjeva

Recept Mirjane Plećaš preuzet je s portala Zdravakrava.hr

palačinke naranča | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Palačinke s narančom

Recept za palačinke s narančom potražite među našim receptima za drugačije palačinke!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.