Blagdanski stol gotovo je nemoguće zamisliti bez slasnih i ukusnih božićnih kolača. U njihovu pripremu možete uključiti i vaše mališane koji će s veseljem učiti peći kolače te se usput umrljati tijestom i omiljenom im čokoladom. Mi vam donosimo šest recepata za tradicionalne božićne slastice poput fritula ili čupavaca u malo drugačijem ruhu!
Prhke rolice s bademima i cimetom
Sastojci:
- 100 g skute ili krem sira
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g brašna
- 30 g mljevenih badema
- 30 g smeđeg šećera
- 1 žličice cimeta
- 1 bjelanjak pomiješan sa žlicom vode
- 2 žlice šećera
Priprema:
- Maslac, šećer u prahu, vaniliju i sir pomiješajte mikserom dok se ne sjedine
- U tu smjesu prosijte brašno i kuhačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Možete koristiti i ruke. Kad dobijete kuglu mekog tijesta, stavite ga u hladnjak na 30 minuta
- Bademe, smeđi šećer i cimet pomiješajte. Pećnicu zagrijte na 190°C
- Tijesto izvadite na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u krug na debljinu 1 mm. Možete i iskoristiti tanjur pa pomoću njega izrezati tijesto u pravilan krug, a ostatak tijesta premijesiti pa kasnije ponoviti postupak koji slijedi
- Premažite ga bjelanjkom pomiješanim s malo vode te posipajte bademima
- Zatim tijesto izrežite na 16 trokuta - prvo na 4 cjeline, pa svaku od njih na pola i onda još jednom. Počevši od vanjske strane (najkraće) svakog trokuta valjajte rolice
- Slažite ih u protvan obložen papirom za pečenje, premažite ostatkom bjelanjka i posipajte s malo kristal šećera. Pecite 15-18 minuta, dok ne porumene. Poslužite hladne ili tople, dobar tek!
Recept je preuzet s bloga Matejke Paladin Life Tastes Like Chocolate
Fritule
Sastojci:
- 1/2 kg brašna tip 850
- 2 žličice stevije (prirodni zaslađivač u prahu koji sadrži 0 kalorija)
- 1 pakiranje suhog bio kvasca
- dva prstohvata soli
- 3 žlice bio margarina
- korica limuna
- korica naranče
- 2/3 šalice grožđica
- 400 g jogurta
- 2 žlice mirina (jako slatki začin na bazi riže koji često koristi umjesto ruma u kolačima)
- 4 dcl suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
Priprema:
- Pomiješati prosijano brašno, kvasac, sol i steviju
- Dodati margarin i napraviti mrvice. Dodati oprane grožđice, koricu limuna i naranče, zatim postepeno dodati jogurt s mirinom i mijesiti
- Dobivenu kuglu tijesta pokriti prozirnom folijom (ne zdjelu, nego tijesto) i ostaviti na toplom oko 1 sat ili dok se ne digne
- Ugrijati ulje na srednje jakoj vatri. Dignuto tijesto propustiti kroz stisnutu šaku tako da ono prođe između palca i kažiprsta. Kuglicu tijesta otkinuti žličicom te ga staviti peći u duboko ulje. Peći dok ne porumene, iscijediti na papirnatom ubrusu
Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Čupavci
Sastojci za biskvit:
- 2 šalice brašna 850
- 1 šalica kukuruznog brašna
- 100 g badema (mljeveni)
- 2 žlice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano, za prženje)
- 2/3 šalice agavinog sirupa (dobra zamjena za slatki okus šećera)
- 2 1/2 šalice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom)
- 1 šalica vode
Priprema:
- Pomiješati sve suhe sastojke. Posebno pomiješati tekuće sastojke koje se potom umiješaju u suhe sastojke, te se radi tekuća smjesa koju potom staviš u nauljeni lim.
- Peći u velikom plitkom limu za pečenje 20 minuta na 180’C (dobiju se manji i tanji komadići) ili u manjem, a višem limu (veći komadi biskvita). U drugom slučaju potrebno je produljiti vrijeme pečenja dok biskvit na rubovima ne porumeni
Sastojci za preljev:
- 6 žlica kakao praha
- 2 žlice aru praha
- 1/2 šalice agavinog sirupa
- 2 šalice mlijeka ( možeš koristiti sojino ili zobeno s vanilijom)
- 1 šalica vode
- naranča (sok i naribana korica)
- kokosovo brašno
Recept Tončike Cukrov preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Čokoladna pita sa suhim voćem
Sastojci:
- kupovno tijesto za pitu ili domaće prhko tijesto za pitu
- 1/4 šalice džema od maline
- 3/4 šalice tučenog vrhnja
- 340 g čokolade u komadićima (chocolate chips)
- 1 šalica orašastih plodova po želji (bademi, lješnjaci, indijski oraščići), tostirati i ugrubo usitniti
- 1 šalica sitnog suhog voća po želji (grožđice, brusnice, marelice)
- prstohvat soli
- 1/3 šalice suhog kokosa, tostirati - po želji ili listići čokolade i voće
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 230˚C
- Tijesto za pitu utisnuti u okrugli kalup promjera 25 cm. Po potrebi pokidati višak tijesta koji prelazi preko rubova. Tijesto popikati vilicom
- Peći u zagrijanoj pećnici do zlatno smeđe boje, oko 12 minuta
- Ohladiti, a zatim premazati dno džemom od malina
- Vrhnje zagrijati u srednjoj posudi do vrenja, smanjiti vatru i dodati komadiće čokolade pa miješati dok se ne otope
- Maknuti posudu s izvora topline, umiješati orašaste plodove, voće i sol. Smjesu izliti u koru za pitu i ukrasiti po želji (listići čokolade s voćem ili tostirani kokos)
- Hladiti oko dva sata dok se čokolada ne stvrdne. Servirati hladno ili na sobnoj temperaturi
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Božićni keksi od cimeta i meda
Sastojci:
- 300 g meda
- 2 čajne žličice cimeta
- 250 g maslaca
- 550 g integralnog brašna
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 100 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa
Priprema:
- Zagrijati med, cimet i maslac s jednom žlicom vode. Miješati dok se svi sastojci ne rastope i dok se ne dobije ujednačena smjesu (ne zakuhati, samo rastopiti!). Ostaviti da se ohladi skoro na sobnu temperaturu
- Istučeno jaje umiješati u gotovo ohlađenu smjesu. Integralno brašno i prašak za pecivo pomiješati sa smjesom od meda
- Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti da odleži 30 minuta u frižideru
- Na lagano pobrašnjenoj površini izvaljati tijesto na debljinu od četiri do pet milimetara. Lakše će se razvaljati preko prozirne folije i gotovo da će biti potrebno minimalno brašna
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Izrezati keksiće pomoću kalupa. Staviti ih na lim obložen papirom za pečenje i peći 5 do 6 minuta. Izvaditi ih na lim i ostaviti da se ohlade
- Čokoladu razlomiti na kockice i rastopiti na pari
- Još toplu čokoladu pomoću žlice i brzim pokretima rasporediti preko keksa. Ostavi da se ohladi
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr