Školarci Prehrana školarca 28. studenoga 2019.

Pet zimskih jela s kupusom koja osiguravaju dovoljno C vitamina za cijelu obitelj!

kupus
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo vam pet ukusnih recepata za jela s kupusom koja će vašoj obitelji u nadolazećim zimskim danima osigurati dobar imunitet i dovoljnu zalihu C vitamina za borbu protiv virusa i bakterija!

kupus | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kupus - odličan izvor vitamina C

Kupus je niskokalorična namirnica koja je, uz agrume, najbolji izvor vitamina C. Odličan je izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B skupine i vitamina A, a sadrži i minerale kalij, kalcij, magnezij, fosfor i mangan.

Ovo povrće bogato je i fitokemikalijama glukozinolati koje imaju antikarcinogeno djelovanje. 

zelje salata | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Salata s crvenim kupusom

Sastojci:

  • Glavica crvenog kupusa
  • 1 zelena jabuka
  • 50 g slanutka
  • 2 mlade mrkve
  • 300 g matovilca
  • Pola vezice peršinovog lista
  • Sjemenke suncokreta
  • Maslinovo ulje, sol, papar, limunov sok

Priprema:

  • Crveni kupus, mrkvu, jabuku narežite na trakice, slanutak i matovilac dobro isperite pod mlazom hladne vode, a peršinov list grubo nasjeckajte
  • Sve sastojke pomiješajte u posudi, začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom
  • Prije posluživanja salatu pospite suncokretovim sjemenkama

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

krem juha zelje poriluk | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Krem juha od kupusa i poriluka

Sastojci:

  • 1/2 šalice kiselog vrhnja ili creme fraiche
  • 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 1/4 žličice sitno naribane limunove korice
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 6 šalica naribanog svježeg zelenog kupusa
  • 3 - 4 poriluka, nasjeckati bijele i svijetlo zelene dijelove
  • 3 režnja češnjaka, protisnuti kroz prešu
  • 500 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
  • 1 lovorov list
  • 1,5 l pilećeg temeljca sa smanjenim udjelom soli
  • 2 žlice usitnjenog svježeg vlasca

Priprema:

  • U manjoj zdjeli pomiješati kiselo vrhnje, limunov sok i koricu te poklopiti i držati na hladnom
  • U većoj posudi otopiti 1 žlicu maslaca sa 1 žlicom maslinovog ulja pa dodati kupus, malo posoliti i popapriti te pirjati dok kupus omekša, ali paziti da ne potamni, otprilike 6-8 minuta. Pomoću šupljikave žlice odvojiti 1 šalicu kupusa za kasnije
  • U posudu s kupusom dodati još jednu žlicu maslaca, poriluk i češnjak te pirjati oko 3 minute, dok poriluk omekša
  • Zatim umiješati krumpir i lovorov list te uliti temeljac
  • Zagrijati do vrenja, a zatim smanjiti jačinu vatre, poklopiti i kuhati 20-25 minuta, odnosno dok se krumpir skuha
  • Odbaciti lovorov list pa propasirati juhu pomoću štapnog miksera ili u blenderu do glatke smjese
  • Ponovno zagrijati juhu, a ako je pregusta, dodati još malo temeljca. Začiniti solju i paprom
  • Juhu servirati u tanjure, a na vrh dodati malo odvojenog pirjanog kupusa

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

varivo zelje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Varivo od kupusa

Sastojci:

  • 3 krumpira 
  • Pola korijena celera 
  • 1 mrkva 
  • 1 glavica luka 
  • 1 komorač 
  • Glavica bijelog kupusa 
  • 1 konzerva pelata 
  • Svježi vlasac 
  • 1 paprika 
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

  • Krumpir, celer i mrkvu ogulite i narežite na kocke, luk, komorač, papriku i kupus narežite na trakice
  • Na malo maslinova ulja popržite mrkvu, luk, celer i komorač, dodajte krumpir, papriku i kupus te prekrijte vodom 
  • Kuhajte 10 minuta pa dodajte usitnjene pelate, začinite solju i paprom, nastavite kuhati na laganoj vatri još 20 minuta
  • Pri posluživanju juhu posipajte svježe nasjeckanim vlascem

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

valjušci sa zeljem i slaninom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Valjušci sa slaninom i kupusom

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 200 g brašna
  • 1 žličica maslaca
  • 1 jaje
  • 100 g slanine
  • 300 g kiselog kupusa
  • Svježi vlasac
  • Sol, papar

Priprema:

  • Krumpir operite pa ga skuhajte u ljusci. Ogulite ga i usitnite (kao za pire krumpir), ostavite da se ohladi
  • U krumpir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, umijesite tijesto. Podijelite tijesto na više komada, pobrašnite dasku i svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem režite komadiće pa ih rukom oblikujte u valjuške
  • Valjuške kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih ocijedite
  • U tavi popržite slaninu koju ste narezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i pirjajte 5 min. Posolite i popaprite po potrebi
  • Kiseli kupus s prženom slaninom prelijte preko valjušaka, začinite svježe nasjeckanim vlascem i poslužite toplo

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

sarma | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sarma

Sastojci:

  • 700 g svinjsko mljeveno meso ( od plećke )
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 g špeka
  • 100 g riže
  • Pola glavice luka 
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 1 lovorov list
  • Sol i papar po želji

Priprema:

  • Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli
  • Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice
  • Luk prodinstati na malo ulja da uvene
  • U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode
  • U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove
  • Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri

Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tanja22

    Dok su skroz mala može se, fino se raskuha dodati meso i krompira i mrkve, celera i po malo ispočetka, ali što češće kuhati.

  • Avatar Walternerm
    Walternerm

    jako zdravo,samo što moja djeca to baš ne vole.super je i kiselo zelje i krvavice,staro ali dobro jelo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.