Donosimo vam pet ukusnih recepata za jela s kupusom koja će vašoj obitelji u nadolazećim zimskim danima osigurati dobar imunitet i dovoljnu zalihu C vitamina za borbu protiv virusa i bakterija!
Kupus - odličan izvor vitamina C
Kupus je niskokalorična namirnica koja je, uz agrume, najbolji izvor vitamina C. Odličan je izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B skupine i vitamina A, a sadrži i minerale kalij, kalcij, magnezij, fosfor i mangan.
Ovo povrće bogato je i fitokemikalijama glukozinolati koje imaju antikarcinogeno djelovanje.
Salata s crvenim kupusom
Sastojci:
- Glavica crvenog kupusa
- 1 zelena jabuka
- 50 g slanutka
- 2 mlade mrkve
- 300 g matovilca
- Pola vezice peršinovog lista
- Sjemenke suncokreta
- Maslinovo ulje, sol, papar, limunov sok
Priprema:
- Crveni kupus, mrkvu, jabuku narežite na trakice, slanutak i matovilac dobro isperite pod mlazom hladne vode, a peršinov list grubo nasjeckajte
- Sve sastojke pomiješajte u posudi, začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom
- Prije posluživanja salatu pospite suncokretovim sjemenkama
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Krem juha od kupusa i poriluka
Sastojci:
- 1/2 šalice kiselog vrhnja ili creme fraiche
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1/4 žličice sitno naribane limunove korice
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 6 šalica naribanog svježeg zelenog kupusa
- 3 - 4 poriluka, nasjeckati bijele i svijetlo zelene dijelove
- 3 režnja češnjaka, protisnuti kroz prešu
- 500 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 1 lovorov list
- 1,5 l pilećeg temeljca sa smanjenim udjelom soli
- 2 žlice usitnjenog svježeg vlasca
Priprema:
- U manjoj zdjeli pomiješati kiselo vrhnje, limunov sok i koricu te poklopiti i držati na hladnom
- U većoj posudi otopiti 1 žlicu maslaca sa 1 žlicom maslinovog ulja pa dodati kupus, malo posoliti i popapriti te pirjati dok kupus omekša, ali paziti da ne potamni, otprilike 6-8 minuta. Pomoću šupljikave žlice odvojiti 1 šalicu kupusa za kasnije
- U posudu s kupusom dodati još jednu žlicu maslaca, poriluk i češnjak te pirjati oko 3 minute, dok poriluk omekša
- Zatim umiješati krumpir i lovorov list te uliti temeljac
- Zagrijati do vrenja, a zatim smanjiti jačinu vatre, poklopiti i kuhati 20-25 minuta, odnosno dok se krumpir skuha
- Odbaciti lovorov list pa propasirati juhu pomoću štapnog miksera ili u blenderu do glatke smjese
- Ponovno zagrijati juhu, a ako je pregusta, dodati još malo temeljca. Začiniti solju i paprom
- Juhu servirati u tanjure, a na vrh dodati malo odvojenog pirjanog kupusa
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Varivo od kupusa
Sastojci:
- 3 krumpira
- Pola korijena celera
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 1 komorač
- Glavica bijelog kupusa
- 1 konzerva pelata
- Svježi vlasac
- 1 paprika
- Sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
- Krumpir, celer i mrkvu ogulite i narežite na kocke, luk, komorač, papriku i kupus narežite na trakice
- Na malo maslinova ulja popržite mrkvu, luk, celer i komorač, dodajte krumpir, papriku i kupus te prekrijte vodom
- Kuhajte 10 minuta pa dodajte usitnjene pelate, začinite solju i paprom, nastavite kuhati na laganoj vatri još 20 minuta
- Pri posluživanju juhu posipajte svježe nasjeckanim vlascem
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Valjušci sa slaninom i kupusom
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 200 g brašna
- 1 žličica maslaca
- 1 jaje
- 100 g slanine
- 300 g kiselog kupusa
- Svježi vlasac
- Sol, papar
Priprema:
- Krumpir operite pa ga skuhajte u ljusci. Ogulite ga i usitnite (kao za pire krumpir), ostavite da se ohladi
- U krumpir dodajte maslac, jaje, brašno i malo soli, umijesite tijesto. Podijelite tijesto na više komada, pobrašnite dasku i svaki komad razvaljajte u valjak. Nožem režite komadiće pa ih rukom oblikujte u valjuške
- Valjuške kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 5 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Pažljivo ih ocijedite
- U tavi popržite slaninu koju ste narezali na trakice, dodajte narezani kiseli kupus i pirjajte 5 min. Posolite i popaprite po potrebi
- Kiseli kupus s prženom slaninom prelijte preko valjušaka, začinite svježe nasjeckanim vlascem i poslužite toplo
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Sarma
Sastojci:
- 700 g svinjsko mljeveno meso ( od plećke )
- 1 glavica kiselog kupusa
- 100 g špeka
- 100 g riže
- Pola glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- 1 lovorov list
- Sol i papar po želji
Priprema:
- Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli
- Češnjak i luk sitno isjeckati, špek izrezati na male kockice
- Luk prodinstati na malo ulja da uvene
- U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode
- U listove kupusa zamotati meso i presaviti rubove
- Ostatak kupusa narezati na rezance, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 1,5 sati na laganoj vatri
Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.