Školarci Prehrana školarca 26. lipnja 2017.

Devetogodišnjakinja želi biti vegetarijanka. Kako je hraniti?

djevojčica povrće
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama devetogodišnje djevojčice zabrinuta je za prehranu svoje kćeri koja je odlučila biti vegetarijanka. Pročitajte što o tome misli nutricionistica Mirna Trumbetaš

Moja kći od devet godina u posljednje vrijeme ne želi jesti meso. Kaže da neće jesti životinje, da ne želi da one pate. Jedna naša obiteljska prijateljica je vegetarijanka pa je to možda pomalo i njezin utjecaj, ali mislim da je ključno to što je postala svjesna da životinje s kojima se igrala na selu zapravo postaju naša hrana. Mi je ne želimo na silu tjerati da jede meso, pokušavamo je nagovarati, ali ne bismo htjeli da nam se svaki obrok pretvori u natezanje oko toga. Malo se brinemo i koliko vegetarijanska prehrana može biti zdrava za dijete u razvoju, iako znamo da se uz neke zamjenske namirnice i dodatke prehrani meso može nadomjestiti, ali se još više pitamo trebamo li to prihvatiti kao fazu koja će proći, podržati kćer ili je ipak pokušati uvjeriti da se nastavi normalno hraniti.

Djevojčica je zaista mlada, ali je donijela odluku. Moje mišljenje je ipak da su roditelji ti koji usmjeravaju djecu i znaju što je najbolje za njih, no ovaj puta predlažem da je pustite neka bude vegetarijanka. Naravno, vi nastavite konzumirati meso i sve što jedete kao i obično pa ćete vidjeti je li to faza ili zaista njezina životna odluka.

Smatram da je prehrana današnje djece, puna namirnica praznih kalorija, slatkiša, grickalica i slično, puno lošija od vegetarijanskog modela prehrane. No tu je važno naglasiti kako vegetarijanski obroci trebaju biti cjeloviti i pomno organizirani kako bi se unijele sve potrebne tvari. Predlažem i da djevojčicu uključite u tjednu izradu jelovnika te pripremu namirnica kako bi bila svjesna da ćete je podržati, ali i kako bi bila svjesna da to uzima vrijeme jer sada pripremate dva ručka.

U prehranu svakako uključite mahunarke te od njih radite namaze, popečke koje možete peći u pećnici, a ne u dubokom ulju. Uz grah, tu su još i leća, slanutak, bob, zaista odlični izvori biljnih bjelančevina. Također unesite više orašastih plodova poput badema, oraha, lješnjaka koji su dobar izvor bjelančevina, ali i masti pa stoga budite oprezni. Ako se djevojčica nije odrekla ribe, konzumirajte srdelice jer su bogate omega- 3 masnim kiselinama i kalcijem koji je potreban svima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.