Vrtić Prehrana djeteta 30. srpnja 2014.

Brzi recepti s tikvicama

tikvice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se mogu kupiti tijekom cijele godine, tikvice su najsočnije ljeti. Bogate su mnogim nutrijentima, a mogu se kombinirati u velikom broju jela. Iskoristite sezonu tikvica i pripremite pet jednostavnih i brzih jela u kojima će zasigurno uživati cijela obitelj!

tikvice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tikvice - idealna ljetna namirnica

Tikvice su najsočnije u ljetnim mjesecima iako ih se može kupiti tijekom cijele godine. Postoji više vrsta tikvica, a razlikuju se po obliku, boji i okusu. Osim ploda tikvice jestiv je i njezin cvijet koji se obično poha.

Ovo povrće bogato je čitavim nizom nutrijenata: manganom, vitaminom C, magnezijem, vitaminom A, kalijem, fosforom, bakrom, vitaminom B, prehrambenim vlaknima te folnom kiselinom koju je vrlo važno konzumirati u prvom tromjesečju trudnoće. Blagotvorno djeluje na probavni sustav, a ima i protuupalno djelovanje

U slučaju oštećenja kore tikvice brzo propadaju, a mogu se čuvati i u zamrzivaču. U tom slučaju preporučljivo ih je kratko blanširati. 

popečci tikvice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Popečci s tikvicama

Sastojci:

  • 300 g mladih tikvica
  • 2 jaja
  • 2 žlice svježe nasjeckanog vlasca
  • Kiselo vrhnje 12% m.m.
  • Oko 100 g glatkog brašna
  • 50 g parmezana
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  • Tikvice naribajte na krupnije trakice, a sir narežite na manje kockice
  • U zdjeli pomiješajte tikvice, sir, jaja, brašno, vlasac (ostavite dio za dekoraciju), začinite i ostavite sa strane 10 minuta
  • Po potrebi dodajte malo mlijeka (ako je smjesa pregusta) ili brašna (ako je smjesa prerijetka)
  • Žlicom oblikujte pogačice i pecite na zagrijanom maslinovom ulju na srednjoj vatri dok ne porumene
  • Poslužite toplo ili hladno uz kiselo vrhnje

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

palenta tikvice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zdravi zalogaji s palentom

Sastojci:

Palenta:

  • 100 g palente
  • 150 ml vode
  • sol, maslinovo ulje
  • po potrebi brašno

Nadjev:

  • pileća šunka
  • tikvice
  • brokula
  • paprika
  • posni sir
  • umak od rajčice
  • origano
  • drugi nadjev po želji

Priprema:

Umiješati palentu u kipuću vodu u koju se prethodno doda sol i ulje. Smjesa ne smije biti rijetka, ali niti pregusta
Žlicom napraviti kružiće promjera 10 cm na masnom papiru i pustiti da se hladi
Na ohlađenu palentu staviti umak od rajčice, posipati origanom te dodati šunku, ranije skuhano povrće i posni sir

 Zapeći oko 15-tak minuta dok se sir ne otopi

 Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr

pogača tikvice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Hrskava pogača s tikvicama

Sastojci:

  • lisnato tijesto
  • 0.25 kg posnog svježeg kravljeg sira 
  • 2 jaja 
  • 10 dag parmezana 
  • 0.25 kg naribanih tikvica 
  • 1 slatko vrhnje 
  • 1 kiselo vrhnje 
  • 1 rajčica
  • 1 mrkva
  • ružmarin 

Priprema:

  • Lisnato tijesto (može poslužiti i kupovno zaleđeno koje prethodno treba odmrznuti) složite u namazanu tepsiju i rubove izdignite par centimetara
  • U tako formirani oblik stavite smjesu od posnog svježeg kravljeg sira, jaja, parmezana, naribanih tikvica, mrkve i isjeckane rajčice, jednog slatkog i jednog kiselog vrhnja
  • Sve pospite s listićima ružmarina i zapecite 25 minuta na 180°C
  • Može se jesti toplo i hladno

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

tjestenina tikvice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tjestenina s tikvicama

Sastojci:

  • 400 g tjestenine
  • 2 srednje tikvice
  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 60 g naribanog parmezana
  • sol
  • timijan

Priprema:

  • Tjesteninu kuhajte u vreloj i posoljenoj vodi
  • Tikvice operite i narežite na ploške
  • Luk ogulite i sitno nasjeckajte
  • U tavu ulijte malo maslinova ulja, stavite češnjak, koji ste lagano zgnječili dlanom. Ne morate ga čistiti jer će ljuskice i komadi dati jelu rustikalan izgled
  • Na ulje koje je poprimilo arome češnjaka dodajte narezane tikvice, posolite i kratko ih dinstajte
  • U međuvremenu procijedite fusille i premjestite ih u tavu s tikvicama koje su već pri kraju. Podlijte s malo vode od kuhanja tjestenine. Promiješajte te ostavite da se okusi prožmu, a tjestenina kuhana al dente upije ostatke Pospite listićima timijana i krupno ribanim parmezanom pa protresite i servirajte pokapano s malo maslinova ulja

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

riba tikvice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Oslić s tikvicama

Sastojci:

  • 2 veća oslića
  • 4 male tikvice
  • 2 rajčice
  • 2 grančice peršina
  • 8 grančica timijana
  • 20 listova bosiljka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

  • Očistiti oslića i ostaviti da se posuši
  • Oprati rajčice i narezati ih na ploške debljine oko tri do četiri milimetra
  • Očistiti i narezati tikvice pa ih kratko popržiti na malo maslinovog ulja
  • U manji lim za pečenje staviti aluminijsku foliju u duplom sloju, a dno folije nauljiti maslinovim uljem
  • Poredati tikvice na dno, lagano ih posoliti i popapriti
  • Zatim poredati nekoliko rajčica te rasporediti ravnomjerno nekoliko listova svježeg bosiljka i listiće timijana. Na isti način poredati sve tikvice i rajčice te završiti sa začinima, timijanom i bosiljkom
  • Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva
  • U dio oslića gdje je bila utroba malo posoliti, dodati grančice peršina, timijana
  • Položiti osliće na vrh povrća i zatvoriti foliju sa svih strana
  • Peći oko 15 minuta (ovisno o veličini oslića, ako su veliki možda će biti potrebno i duže)
  • Poslužiti ribu i povrće na tanjure

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.