Iako se mogu kupiti tijekom cijele godine, tikvice su najsočnije ljeti. Bogate su mnogim nutrijentima, a mogu se kombinirati u velikom broju jela. Iskoristite sezonu tikvica i pripremite pet jednostavnih i brzih jela u kojima će zasigurno uživati cijela obitelj!
Tikvice - idealna ljetna namirnica
Tikvice su najsočnije u ljetnim mjesecima iako ih se može kupiti tijekom cijele godine. Postoji više vrsta tikvica, a razlikuju se po obliku, boji i okusu. Osim ploda tikvice jestiv je i njezin cvijet koji se obično poha.
Ovo povrće bogato je čitavim nizom nutrijenata: manganom, vitaminom C, magnezijem, vitaminom A, kalijem, fosforom, bakrom, vitaminom B, prehrambenim vlaknima te folnom kiselinom koju je vrlo važno konzumirati u prvom tromjesečju trudnoće. Blagotvorno djeluje na probavni sustav, a ima i protuupalno djelovanje.
U slučaju oštećenja kore tikvice brzo propadaju, a mogu se čuvati i u zamrzivaču. U tom slučaju preporučljivo ih je kratko blanširati.
Popečci s tikvicama
Sastojci:
- 300 g mladih tikvica
 - 2 jaja
 - 2 žlice svježe nasjeckanog vlasca
 - Kiselo vrhnje 12% m.m.
 - Oko 100 g glatkog brašna
 - 50 g parmezana
 - Sol, papar
 - Maslinovo ulje
 
Priprema:
- Tikvice naribajte na krupnije trakice, a sir narežite na manje kockice
 - U zdjeli pomiješajte tikvice, sir, jaja, brašno, vlasac (ostavite dio za dekoraciju), začinite i ostavite sa strane 10 minuta
 - Po potrebi dodajte malo mlijeka (ako je smjesa pregusta) ili brašna (ako je smjesa prerijetka)
 - Žlicom oblikujte pogačice i pecite na zagrijanom maslinovom ulju na srednjoj vatri dok ne porumene
 - Poslužite toplo ili hladno uz kiselo vrhnje
 
Zdravi zalogaji s palentom
Sastojci:
Palenta:
- 100 g palente
 - 150 ml vode
 - sol, maslinovo ulje
 - po potrebi brašno
 
Nadjev:
- pileća šunka
 - tikvice
 - brokula
 - paprika
 - posni sir
 - umak od rajčice
 - origano
 - drugi nadjev po želji
 
Priprema:
Umiješati palentu u kipuću vodu u koju se prethodno doda sol i ulje. Smjesa ne smije biti rijetka, ali niti pregusta
Žlicom napraviti kružiće promjera 10 cm na masnom papiru i pustiti da se hladi
Na ohlađenu palentu staviti umak od rajčice, posipati origanom te dodati šunku, ranije skuhano povrće i posni sir
Zapeći oko 15-tak minuta dok se sir ne otopi
Recept Kristine Grofelnik preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Hrskava pogača s tikvicama
Sastojci:
- lisnato tijesto
 - 0.25 kg posnog svježeg kravljeg sira
 - 2 jaja
 - 10 dag parmezana
 - 0.25 kg naribanih tikvica
 - 1 slatko vrhnje
 - 1 kiselo vrhnje
 - 1 rajčica
 - 1 mrkva
 - ružmarin
 
Priprema:
- Lisnato tijesto (može poslužiti i kupovno zaleđeno koje prethodno treba odmrznuti) složite u namazanu tepsiju i rubove izdignite par centimetara
 - U tako formirani oblik stavite smjesu od posnog svježeg kravljeg sira, jaja, parmezana, naribanih tikvica, mrkve i isjeckane rajčice, jednog slatkog i jednog kiselog vrhnja
 - Sve pospite s listićima ružmarina i zapecite 25 minuta na 180°C
 - Može se jesti toplo i hladno
 
Tjestenina s tikvicama
Sastojci:
- 400 g tjestenine
 - 2 srednje tikvice
 - 1 glavica luka
 - 1 režanj češnjaka
 - 60 g naribanog parmezana
 - sol
 - timijan
 
Priprema:
- Tjesteninu kuhajte u vreloj i posoljenoj vodi
 - Tikvice operite i narežite na ploške
 - Luk ogulite i sitno nasjeckajte
 - U tavu ulijte malo maslinova ulja, stavite češnjak, koji ste lagano zgnječili dlanom. Ne morate ga čistiti jer će ljuskice i komadi dati jelu rustikalan izgled
 - Na ulje koje je poprimilo arome češnjaka dodajte narezane tikvice, posolite i kratko ih dinstajte
 - U međuvremenu procijedite fusille i premjestite ih u tavu s tikvicama koje su već pri kraju. Podlijte s malo vode od kuhanja tjestenine. Promiješajte te ostavite da se okusi prožmu, a tjestenina kuhana al dente upije ostatke Pospite listićima timijana i krupno ribanim parmezanom pa protresite i servirajte pokapano s malo maslinova ulja
 
Oslić s tikvicama
Sastojci:
- 2 veća oslića
 - 4 male tikvice
 - 2 rajčice
 - 2 grančice peršina
 - 8 grančica timijana
 - 20 listova bosiljka
 - maslinovo ulje
 - sol, papar
 
Priprema:
- Očistiti oslića i ostaviti da se posuši
 - Oprati rajčice i narezati ih na ploške debljine oko tri do četiri milimetra
 - Očistiti i narezati tikvice pa ih kratko popržiti na malo maslinovog ulja
 - U manji lim za pečenje staviti aluminijsku foliju u duplom sloju, a dno folije nauljiti maslinovim uljem
 - Poredati tikvice na dno, lagano ih posoliti i popapriti
 - Zatim poredati nekoliko rajčica te rasporediti ravnomjerno nekoliko listova svježeg bosiljka i listiće timijana. Na isti način poredati sve tikvice i rajčice te završiti sa začinima, timijanom i bosiljkom
 - Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva
 - U dio oslića gdje je bila utroba malo posoliti, dodati grančice peršina, timijana
 - Položiti osliće na vrh povrća i zatvoriti foliju sa svih strana
 - Peći oko 15 minuta (ovisno o veličini oslića, ako su veliki možda će biti potrebno i duže)
 - Poslužiti ribu i povrće na tanjure