Odabrali smo tri odlična recepta koje možete isprobati ovo proljeće. Kolač s grizom i jagodama podsjetit će vas na okuse djetinjstva, a vrlo je jednostavan za pripremu. Blondiesi će vas osvojiti na prvu, a možete ih servirati čak i tople uz sladoled. A odlučite li odvojiti više vremena za pripremu kolača onda je za vas idealan recept za tortu "Ledeni vjetar", kremasta i mekana torta s jagodama zadovoljit će i najfinija nepca
Griz kocke s jagodama
Kolač koji spaja okuse djetinjstva, omiljeni griz i proljetne voće, oduševit će vaše ukućane. Odabrali smo fini recept blogerice Nataše Pralice s portala Gastro.hr. Pripremite i uvjerite se u kvalitetu ovog finog kolača, a više recepata od majstorice možete pronaći i na njezinom blogu Kolaci.biz.
Sastojci za biskvit:
- 1 l mlijeka
- 200 grama griza
- 140 grama šećera
- 3 žlice kakaa
- 140 grama čokolade
Krema:
- 2 pudinga od vanilije
- 2 vanilin šećera
- 500 ml mlijeka
- 110 grama šećera
- 400 ml vrhnja za šlag
- 500 grama svježih jagoda
Priprema:
1. Mlijeko stavite kuhati. Pomiješajte griz, šećer i kakao. Kada mlijeko zavri ubacite pripremljeni griz i kuhajte na srednjoj vatri. Sklonite s vatre, dodajte iskidanu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
2. Lim za pečenje promjera 21X36 cm smočite s vodom i nemojte brisati. Odmah dodajte vrući griz i rasporedite ga po cijeloj posudi, a onda neka se ohladi.
3. Dio mlijeka za kremu stavite kuhati. Ostatak mlijeka pomiješajte s pudingom, vanilin šećerom i šećerom. Kada mlijeko ukuha dodajte pripremljeni puding i nastavite kuhati. Sklonite s vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
4. Posebno izradite vrhnje za šlag. Ohlađeni puding malo izradite mikserom, a onda dodajte šlag te sjedinite.
5. Oprane i izrezane jagode lagano umiješajte u kremu. Sve zajedno rasporedite preko griza. Na kraju možete dodati šlag po želji.
Blondies s čokoladnim kapljicama
Sjajan i sočan desert krije se pod imenom blondies, a naravno, sastojci su gotovo isti kao za super popularne browniese - samo bez kakaa. Jednako dobri kao i njihova tamna verzija, ovi kolači će vas osvojiti na prvu. Poslužite ih tople, sa sladoledom.
Sastojci:
- 10 žlica maslaca
- 1 1/2 šalica smeđeg šećera
- 2 jaja + 1 žumanjak
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 1/2 šalica brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 šalica čokoladnih kapljica (ili nasjeckane čokolade, možete staviti bijelu i tamnu)
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva Obložiti lim za pečenje papirom.
2. Rastopiti maslac i staviti sa strane da se malo ohladi. Pomiješati rastopljeni maslac, jaja, šećer, vaniliju, sol i dobro izmiješati Dodati brašno i prašak za pecivo pa smjesu izraditi kuhačom te ubaciti čokoladu i promiješati
3. Preliti smjesu u lim obložen papirom i peći oko 30 minuta - dok čačkalica ne izađe čista.
4. Poslužiti toplo, s kuglicom omiljenog sladoleda.
Ledeni vjetar s jagodama
Ledeni vjetar je mnogima omiljena torta, pa iako se uglavnom priprema s više vrsta voća, probajte ovu verzije s jagodama blogerice Tatjane Pastuović Klaić s portala Gastro.hr. Iako je za ovu tortu potrebno malo više vremena, sigurno će svi uživati u njezinom okusu. Svježa i kremasta torta pravo je proljetno osvježenje. Više recepata popularne blogerice možete pronaći na portalu Gastro.hr i blogu COOKam i guštam.
Sastojci za tri kore:
Za svaku koru je potrebno:
- 3 bjelanjka
- mali prstohvat soli
- 130 g šećera u prahu
- 1/3 žlice alkoholnog octa
- 1/3 žlice oštrog brašna
Priprema kora:
1. Bjelanjke sobne temperature malo posolite i izlupajte u čvrst snijeg a zatim im postupno dodajte šećer, nastavite miksati još par minuta pa dodajte ocat i brašno. Pećnicu zagrijte na 120°C-130°C. Pripremite limove za pečenje. Svaki lim obložite papirom za pečenje (papir “zalijepite” za lim s malo snijega od bjelanjka, kako vam se ne bi klizio po limu).
2. Smjesu od bjelanjaka rasporedite po papiru tako da formirate krug/koru promjera oko 22 cm. Stavite u pećnicu, ako vaša pećnica ima ventilator, možete više kora peći odjednom, ako nema pecite svaku posebno.
3. Po potrebi smanjite temperaturu na 100°C i (uz ventilator) pecite odnosno sušite nekih sat i 15 minuta do sat i pol. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu. Temperatura pečenja ovisi o pećnici, ne peče svaka pećnica jednako. Kada se kore ispeku, isključite pećnicu, samo malo je otvorite i ostavite kore da se u njoj ohlade. Kore odvojite od papira tek kada se potpuno ohlade. Dok se kore peku napravite kremu.
Sastojci za kremu:
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 9 žumanjaka
- 1 vrhom puna žlica gustina
- 1 mahuna vanilije, srž (može ekstrakt ili vrećica burbon vanilija šećera)
- 200 g maslaca sobne temperature
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema kreme:
1. Prokuhajte mlijeko s vanilijom. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, kada smjesa posvijetli dodajte gustin, promiješajte pa dodajte malo vrućeg mlijeka. Sve dobro promiješajte pa ulijte u lonac s mlijekom. Miješajte brzo pjenjačom i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
2. Kremu ohladite. Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu pa u njega umiješajte ohlađenu kremu.
3. Pripremite jagode (oko 500 g), operite ih, očistite i izrežite. Izmiksajte čvrsti šlag.
Slaganje torte:
Odvojite jednu žlicu žute kreme i ostavite sa strane, za kasnije. Prvu koru stavite na tanjur za serviranje i premažite polovicom žute kreme, po njoj složite dio jagoda i premažite dijelom šlaga. Stavite drugu koru, premažite ostatkom žute kreme, po kremi rasporedite preostale jagode pa po njima opet sloj šlaga. Stavite i treću koru i nju premažite tankim slojem žute kreme koju ste radnije odvojili. Cijelu tortu premažite tankim slojem šlaga a zatim pomoću slastičarske vrećice i nastavka za dekoriranje ukrasite ružicama od šlaga.