Školarci 04. siječnja 2024.

Logopetkinja objasnila zašto smatra da bi se djeca u predpubertetu i dalje trebala igrati

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Volimo kad se djeca igraju igračkama i pribojavamo se onog razdoblja kad počnu igrati se – na ekranima. No, isto tako, ne potičemo ih dovoljno na „običnu“ igru, a to nije dobro.

Razmisli malo, prije tek nekoliko desetljeća bilo nam je sasvim normalno vidjeti dijete od 9, 10, pa čak i starije da se – igra. Pod igrom ovdje mislimo na „običnu“ igru igračkama, društvenim igrama i sličnim. Danas kad pomislimo na djecu te dobi, uglavnom ih zamislimo pred ekranom. To nam je postalo sasvim normalno, pa niti ne dovodimo u pitanje bi li to dijete trebalo raditi nešto drugo. Jer – „oni su već preveliki za igranje“, mislimo.

pubertet djevojčica Možda te zanima... Djevojčice ulaze u pubertet već sa sedam godina! Školarci

No, jesu li stvarno djeca u predpubertetu, kako to razdoblje od okvirno 8 do 12 godina zovemo, prestara za igru? Ako malo razmislimo, shvatit ćemo da je odgovor – ne. Nekako smo kroz tih nekoliko desetljeća počeli te predpubertetlije smatrati prezrelima i prevelikima za igru igračkama.

Jedna je mama i logopetkinja skrenula pažnju upravo na to u svom TikTok videu. I prije nego je rekla o čem se radi, Alexis, kako se zove logopetkinja, upozorila je kako će sigurno svojom objavom izazvati ljutite komentare nekih roditelja. Ona se zapitala kad se to dogodilo da su se djeca već u 3. razredu prestala igrati igračkama i počela se zanimati za „odrasle“ stvari.  

„Kao mama i školska logopetkinja, nisam sigurna kada su to treći, četvrti i peti razred postali šesti, sedmi i osmi razred,“ kaže ona. „Ali budite uvjereni, vaš bi se osmogodišnjak i dalje trebao igrati igračkama. To je u redu. I kao roditelji, trebali bismo ih poticati da se igraju s igračkama. Prestanite tjerati djecu da tako brzo odrastu.“

Alexis dalje kaže da u potpunosti razumije da su očekivanja koja se postavljaju pred djecu potpuno drukčija od onog s čim su bila suočena djeca prethodnih generacija (znamo svi da smo postali društvo opsjednuto pametnim telefonima, kulturom influencera i društvenim medijima), ali ona i dalje vjeruje da bi se djeca u osnovnoj školi trebala igrati igračkama.

„I shvaćam da je vrtić sada novi drugi razred, a to je sasvim druga priča, ali moramo se igrati. Ne trebaš glumiti dvanaestogodišnjaka s devet godina,“ zaključila je.

@practicallyspeeching There are going to be some pissed off parents in the comments, I’m sure lol #slp #slptok #teachertok #teachersoftiktok #parenttok #parentsoftiktok #elementaryschool ♬ original sound - Alexis 💬

Tisuće korisnika TikToka, uglavnom roditelja, komentiralo je ovu objavu, a mnogi su se u potpunosti složili s njom, iako je ona očekivala da će biti drukčije. Mnogi su se pitali zašto danas ima toliko puno tinejdžera koji preskaču ključne dijelove odrastanja i idu ravno u prafumerije kupovati kozmetičke proizvode.

„Da, zašto moji učenici imaju svoju određenu rutinu njege kože?“ zapitala se jedna korisnica.

„Ja sam dječji psiholog i 100% se slažem. U vrtiću mi govore da su ‘barbike za bebe’,“ stoji u jednom komentaru.

Mišljenje mnogih napisao je jedan komentator: „Internet! Brzo odrastaju jer imaju pristup bezbrojnim svjetovima i ne moraju više zamišljati.“

Da se djeca uistinu više ne igraju igračkama i da žele neke sasvim druge stvari možemo se uvjeriti već tako da pitamo djecu te dobi što su dobili za Božić, na primjer. Nerijetko su to mobiteli, tableti, bonovi za kupovinu unutar igrica, kozmetika, šminka i slično. Ništa od tog ne bi trebalo biti primjereno za predpubertetlije, barem ne kao jedino sredstvo zabave.

Slažemo se s logopetkinjom iz objave – trebali bi se igrati! Igračkama i igrama primjerenima dobi, ali bi se trebali igrati.

Možda te zanima... Ako razmišljaš trebaš li trebaš li djetetu dati mobitel, ovih 5 stvari bi bilo dobro znati Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.