Vrtić 13. lipnja 2023.

Mama 'dokazala' da su dvo-,tro- i četverogodišnjaci isti kao mlađi tinejdžeri

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oni su uvijek u nekim fazama, to već i vrapci na grani znaju. A te neke faze kao da se ponavljaju kroz vrijeme… Ova je mama slikovito objasnila - da je to zapravo baš tako.

Možda ste čuli za "terrible two", odnosno užasnu drugu godinu, a i za "trinejdžere" – ne treba posebno objašnjenje, zar ne. I dok se ti izrazi često koriste kako bi se roditelji uplašili da pomisle da su dječje godine uglavnom samo izljevi bijesa, borbe za moć i borbe prije spavanja, možda ima istine u tome zapravo.

Možda te zanima... Trogodišnjaci u pubertetu: Jesu li roditelji stvorili 'trinejdžere'? Vrtić

Jedna stručnjakinja za roditeljstvo, odnosno kako to Amerikanci zovu „certified parent coach“, s profilom na TikToku, Rachael Rogers, istaknula je sličnosti između dobi od 2, 3 i 4 godine i predtinejdžerskih/tinejdžerskih 12, 13, 14 godina. Stavovi koje ona iznosi imaju neke vrlo zanimljive podudarnosti.

"Jeste li znali da dob od 12, 13 i 14 godina vrlo vjerno oponaša dob od 2, 3 i 4 godine?" kaže ona u svom viralnom TikTok videu. Rogers zatim objašnjava kako dvogodišnjaci i 12-godišnjaci imaju puno više toga zajedničkog nego što roditelji misle.

“Dvogodišnjaci — vole reći “ne” ili odgovoriti. Jako pomiču granice. Izuzetno su podmukli i upliću se u stvari u koje se ne bi trebali petljati,” kaže ona. “12-godišnjaci — isto, isto i isto.”

@theconsideratemomma #parenting #parentsoftiktok ♬ original sound - Rachael-The Considerate Momma

Sljedeći su na red došli 3-godišnjaci i 13-godišnjaci. „Trogodišnjaci — imaju nezasitnu želju za slobodom i neovisnošću. Misle da mogu učiniti sve sami, imaju najbrže i najdrastičnije promjene raspoloženja od svih drugih ljudi na planetu,” kaže ona. “13-godišnjaci — isto, isto i isto.”

Na kraju, uspoređuje četverogodišnjake i 14-godišnjake.

“Četverogodišnjaci — misle da im više ne trebaš. Potpuno su uvjereni da bi se mogli iseliti odmah i bez ikakvih se problema brinuti sami za sebe. Misle da znaju sve što se može znati o svemu. Ovaj tip nije plav. Trava nije zelena. Ti si idiot, mama ili tata”, kaže ona. “14-godišnjaci — isto, isto i isto.”

Mnogi se slažu 

Nakon što je video postao viralan, korisnici TikToka dali su si oduška s komentarima.

“Predtinejdžeri su samo golema mala djeca”, napisao je jedan tata, a jedna je mama dodala: "Da, Bože, govorila sam ovo cijelo vrijeme, dječje godine samo su zagrijavanje za ono što dolazi."

Neki su se zgražali: "Hoćeš reći da ću ovo morati ponoviti za deset godina?", dok su drugi suosjećajni i pažljivo govorili: „Nažalost, da.“

Svaka faza roditeljstva dolazi sa svojim jedinstvenim izazovima. U nekom trenutku misliš kako tvoje dijete nikad neće ostaviti pelene ili dudu, a u drugom već žica da ostane vani nakon 22 sata. To je pravi mali rollercoaster – emocija, uspona, padova…

No, to je jedna od najvećih čari roditeljstva. I ne, nije lako. Nitko nikad nije rekao da je lako.

Možda te zanima... 'Terrible twos': Kako zaustaviti cviljenje i što učiniti kada te dijete dovede do ruba Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.