Roditelji Sretna mama 18. svibnja 2023.

Ove dječje godine su najstresnije za roditelje...

Foto: Freepik ; Stres za roditelje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se čini da je vrijeme neposredno iza poroda najgore za roditelje, pogotovo za majke, zbog nespavanja i iscrpljenosti, pravo nezadovoljstvo dolazi puno kasnije

Zaboravite na tzv. "terrible twos" ili groznu drugu godinu djetetova života, kada prolaze nešto poput prvog puberteta. Američki profesori sa Sveučilišta Arizona State i Oklahoma State otkrili su da su roditelji pod najvećim stresom i osjećaju se najnesretnije u dječjim "tween" godinama, periodu između djetinjstva i tinejdžerskih godina. To su obično 11. i 12. godina.

Majke djece u toj dobi tada najčešće pate od depresije, puno više nego kada su im djeca tinejdžeri. 

Možda te zanima... Ovo su razlozi zašto su mame pod većim stresom nego tate Roditelji

"Mnogo majki nije svjesno da veliko i najbolnije odvajanje potomaka od roditelja ne nastupa kada dijete napusti svoje gnijezdo, već kada se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dijete. Ne samo da neka djeca dožive velike hormonalne promjene u to vrijeme već se i ponašaju otuđenije i odbojnije prema majkama", ispričala je voditeljica istraživanja Suniyja Luthar. 

Ženama otprilike u 42. godini počinje padati razina hormona estrogena i progesterona zbog čega se mogu osjećati manje brižno i ponašati otresitije i prema djeci i prema partneru. No zadovoljstvo djecom obično raste kako djeca izlaze iz tinejdžerskih godina.

Možda te zanima... Kad osjećaš da si na rubu živaca, upotrijebi 4 jednostavna koraka Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.