Školarci Prehrana školarca 05. siječnja 2023.

Zabrinjavajuće: Poremećaji u hranjenju javljaju se već u dobi od 9 ili 10 godina

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se u posljednje vrijeme svijet ipak bori protiv na neki način iskrivljene slike o ljudskom tijelu iz raznih razloga, rezultati nisu dobri. Poremećeno hranjenje je vrlo često, a zabrinjavajuće je da se javlja vrlo rano.

Kad čuješ da se spominje poremećeno hranjenje, vjerojatno ti, kao i svima, prvo na pamet padne slika premršave djevojke u tinejdžerskim godinama ili eventualno mlade studentice u sličnom stanju. No, anoreksija, bulimija i slični poremećaji su kliničke dijagnoze, te zahtijevaju liječenje. Poremećeno hranjenje nije tako ozbiljna slika, ali je prisutnije nego što mislimo. No, ono što je posebno zabrinjavajuće je da se javlja sve ranije, te gotovo ravnopravno kod oba spola.

Možda te zanima... Treba li zabraniti grickalice ako dijete ne želi jesti? Školarci

Nova studija koju je proveo medicinski odsjek Sveučilišta Sjeverne Kalifornije, The Keck School of Medicine, pokazala je da se poremećeno hranjenje javlja već u dobi od 9 ili 10 godina, a upravo te su dobi bili ispitanici – njih gotovo 12.000. Stručnjaci su analizirali uzroke ovakvog hranjenja, kao što su prejedanje, povraćanje, prekomjerno vježbanje, ograničavanje unosa kalorija, te vezu između ovih ponašanja i drugih čimbenika – spola, indeksa tjelesne mase i puberteta.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Pokušali su povezati utječu li određeni čimbenici više ili manje na pojavu poremećenog hranjenja i igra li ikakvu ulogu spol osobe. Naime, statistika kaže da će se kod više od 9% populacije Sjedinjenih američkih država, dakle gotovo 30 milijuna ljudi, u nekom trenutku života javiti neki oblik poremećenog hranjenja.

Usprkos početnim očekivanjima, ustanovilo se da spol ne igra nikakvu ulogu, odnosno da su i djevojčice i dječaci jednako izloženi riziku od poremećenog hranjenja. No, indeks tjelesne mase igra ulogu. Naime, djeca s većim indeksom tjelesne mase, kao i ona koja su bila bliža pubertetu, bila su sklonija ponašanjima koja uzrokuju poremećeno hranjenje.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Važno je naglasiti da poremećeno hranjenje nije isto što i poremećaj hranjenja. Poremećaj hranjenja je klinička dijagnoza, dok je poremećeno hranjenje abnormalan uzorak prehrane, ali ne ispunjava sve kriterije za dijagnozu i nema tako značajne simptome ili se oni javljaju u puno blažem obliku. No, važno je znati da poremećeno hranjenje može s vremenom dovesti do poremećaja hranjenja, posebno ako se ne drži pod kontrolom.

Kako paziti na poremećeno hranjenje?

Postoje neki znakovi na koje možete obratiti pažnju i obratiti se stručnjaku ako postanu učestali. Evo koji su to:

  • Dijete često „nije gladno“ ili bira hranu više nego prije. Ako to primijetiš, svakako probajte što više obroka jesti zajedno, kao obitelj, tako da možeš pratiti ponašanje za stolom.
  • Ne voli se vagati ili razgovarati o svojoj težini.
  • Dijete je anksiozno u prisutnosti hrane. Važno je pratiti koliko vremena treba djetetu da pojede obrok – je li to prebrzo ili presporo.
  • Dijete ne jede u školi. O ovom moraš razgovarati s učiteljicom/razrednicom ili učiteljem/razrednikom. Isto tako, možeš ga/ju pitati jesu li primijetili obrasce prekomjerne tjelesne vježbe.  
Možda te zanima... 5 tajni djece koja nikad nisu bolesna Vrtić Hrana za mozak Možda te zanima... Nutricionistica s Harvarda otkriva namirnice koje poboljšavaju pamćenje i koncentraciju kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.