Školarci 12. srpnja 2023.

Ako te dijete pita može li obojiti kosu, imaš li spreman odgovor i što ćeš napraviti?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vjerojatno neće biti prvi put da te dijete iznenadi svojim zahtjevom. No, uvijek je dobro unaprijed se pripremiti. Ako imaš djevojčicu (iako, nije isključeno niti da te dječak pita isto), možda trebaš na vrijeme razmisliti kako ćeš reagirati u ovom slučaju.

Možda je u pitanju omiljena pjevačica ili možda najdraža susjeda, a možda tvoja djevojčica jednostavno želi neku promjenu, posebno ako je već zakoračila u pubertet. No, mogućnost da će te tvoja kći pitati može li obojati kosu u današnje je vrijeme poprilično velika. Na šiške si možda već pristala, a ni asimetrično šišanje ti nije problem. Ali boja za kosu? E, tu bi već mogla povući granicu.

Što ako tvoje dijete želi obojiti kosu

Iako te pitanje možda iznenadi, imaj na umu da je opravdano – dječjom željom, te da ne zaslužuje otresito odbijanje niti zgražanje. No, kad ustanoviš koji je točno tvoj stav, moraš ga argumentirano iznijeti. Samo „ne dolazi u obzir“ nije dovoljno.

Možda te zanima... 6 stvari koje znaju samo mame crvenokose djece Vrtić

Prije svega, dobro je znati da dječja kosa, kao i ostatak tijela, jača kako se djeca razvijaju. Naravno da puno toga ovisi o tipu kose koji dijete ima, ovisi je li „povuklo na tatu ili mamu“, koliko dijete ima godina, ali u pravilu je dječja kosa dosta nježna. Zbog toga se u pravilu ne preporuča primjena trajnih boja za kosu, kao ni izbjeljivača.

Takvi proizvodi nisu namijenjeni djeci i njihovoj nježnoj kosi, ali i koži tjemena, pa u slučaju primjene možeš očekivati neke nuspojave. To može biti neki oblik alergije ili iritacije kože, ali i peckanje u očima, pa čak i svrbež u grlu. Ovi su proizvodi vrlo jaki, a zbog količine kemikalija koje sadrže kako bi njihov učinak bio dulji, mogu uzrokovati razne nuspojave kod djece.

Važni argumenti

Evo nekoliko prijedloga kako odgovoriti djetetu.

Ako ne dopuštaš bojenje...

Ako svom djetetu ne namjeravaš dati dopuštenje da oboji kosu, razmotri sljedeće:

Navedi valjan razlog

Iako postoje proizvodi koji nisu postojani, ako odlučiš da nije prikladno da tvoje dijete nanosi boju za kosu u bilo kojem obliku, važno je objasniti razloge zašto. Na primjer, možeš govoriti o krhkosti kose i komentirati da postoje aktivnosti koje je bolje učiniti kasnije.

Izbjegavaj rečenice koje pokazuju nametanje tvoje volje, poput "Moraš me poslušati jer sam ti mama" ili "Prestani se buniti i samo radi ono što ti kažem". Ove rečenice ne objašnjavaju i ne olakšavaju djetetovo razumijevanje, nego se više odnose na autoritet. Taj stav nije dobar, pogotovo ako dijete vidi da i ti bojiš kosu.

Koristi jednostavne argumente

Za iznošenje svojih odluka koristi jezik prilagođen dobi djeteta. Tako će im biti mnogo lakše razumjeti odbijanje. U isto vrijeme, vrijedno je spomenuti privremenu prirodu ove odluke: reći „ne sada“ ne znači da im to nikada nećete dopustiti. Ako ustanoviš da je želja za bojanjem kose više povezana s igranjem uloga i istraživanjem, možeš predložiti alternativu – na primjer, nošenje perike.

Ako dopuštaš…

Budući da trajne boje mogu imati štetne učinke na kosu, bolje je odabrati proizvode koji se mogu prati. Ako zaključiš da je u redu da tvoje dijete može bojati kosu, možeš poduzeti sljedeće mjere opreza:

Ne biraj postojane boje: novi izgled može se dobiti i drugim proizvodima koji se mogu prati i ne oštećuju kosu.

Pruži informacije: svoje dijete trebaš izvijestiti o postupku i učincima koje bi to moglo imati na njegovu kosu. Također, moraš djetetu dati upute o njezi i oporavku kose. Na taj način će i dijete moći odlučiti hoće li to napraviti ili ne, a ujedno ga učiš da bude odgovorno za svoje izbore.

Brzo ukloni proizvod: čak i ako se radi o površinskoj boji, preporučljivo je ukloniti je s kose istog dana kada je nanesena. Pritom pazi da im ne dođe u dodir s očima.

Uvjeri se da nema alergijske reakcije: važno je započeti s bojanjem na malom, ograničenom području. Nanesi proizvod i zatim odvoji nekoliko minuta da procijeniš što se događa.

Razmisli o postupnoj promjeni: važno je informirati ih o temi i možda preporučiti postupnu promjenu. Mnoga djeca i mladi ljudi imaju stalno promjenjive ukuse i interese, pa će se izgled koji im se danas sviđa uskoro promijeniti. Tako, na primjer, možeš predložiti da umjesto promjene tamne nijanse u platinasto plavu, pokušaju s nekim pramenovima ili nekom nijansom između.

Možda te zanima... Ovih 7 trikova pomoći će ti raščešljati njenu dugu kosu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.