Roditelji 15. rujna 2021.

Preuranjeni pubertet kod djece: uzroci i posljedice

Rani pubertet
Foto: shutterstock Što sve utječe na ranije javljanje znakova puberteta, sve učestalijeg sindroma kod mlađe djece?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što sve utječe na ranije javljanje znakova puberteta, sve učestalijeg sindroma kod mlađe djece? – na sva ta pitanja odgovorit će na simpoziju NutriKlinike vrhunski stručnjaci iz pedijatrijske endokrinologije, ginekologije te toksikologije i organske kemije pod vodstvom mag. nutr. Nenada Bratkovića.

Svi oni svakodnevno proučavaju ovaj zdravstveni fenomen modernog doba.

Postoje li čimbenici iz hrane, kozmetike, ambalaže, pa čak i odjeće i drugih tvari iz okoline koje utječu na promjenu hormonalnog statusa kod djece? Kako debljina u dječjoj dobi utječe na pojavu preuranjenog puberteta? O utjecajima na pojavu preuranjenog puberteta govorit će stručnjaci iz područja pedijatrije, ginekologije, toksikologije i organske kemije te nutricionizma, koje okuplja NutriKlinika i koji će pod vodstvom mag. nutr. Nenada Bratkovića dati odgovore na što sve roditelji trebaju obratiti pozornost ako svom djetetu žele osigurati zdrav i pravovremeni razvoj. Simpozij će se održati 30. rujna u 18 sati, a osim uživo uz ograničen broj kotizacija, moći će se pratiti i online putem Webex platforme. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Jesu li djeca previše izložena tvarima koje narušavaju ravnotežu hormona? Mijenja li se hormonalni status djeteta već i za vrijeme trudnoće ovisno o tome što trudnica jede, nanosi na kožu…? Utječu li tvari in utero na ishod hormonalnog zdravlja djeteta? Što sve utječe na ranije javljanje znakova puberteta, sve učestalijeg sindroma kod mlađe djece? – na sva ta i slična pitanja odgovorit će na simpoziju NutriKlinike vrhunski stručnjaci iz pedijatrijske endokrinologije, ginekologije te toksikologije i organske kemije pod vodstvom mag. nutr. Nenada Bratkovića. Svi oni svakodnevno proučavaju ovaj zdravstveni fenomen modernog doba. 

«Gotovo svakodnevno u NutriKlinici svjedočimo problemu debljine ili pretilosti kod djece rane životne dobi. Proučavajući njihove životne navike te uspoređujući ih s nalazima i ukupnim zdravstvenim stanjem, uočili smo kako oni bilježe i prve znakove puberteta. Puno ranije od svojih vršnjaka. Niz je čimbenika koji to izazivaju, a nije samo prehrana. Riječ je o endokrinim disruptorima koji dolaze iz kozmetike, odjeće, okoliša, a na koje roditelji ne obraćaju pozornost. Nažalost, sve mlađe i mlađe generacije zbog toga su ozbiljno bolesne i trebaju pomoć stručnjaka. Time potaknuti, odlučili smo organizirati simpozij na temu preuranjenog puberteta za stručnjake i roditelje, koji će sagledati problem iz više kutova» objašnjava mag. nutr. Nenad Bratković.

 | Author: Nutriklinika Foto: Nutriklinika

Prof. dr. sc. Valerije Vrček, sa Zavoda za organsku kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorit će o hormonskim otrovima i otkriti što su endokrini disruptori. Na njegovo predavanje će se nadovezati doc. dr. sc. Nevena Krnić, dr. med., pročelnica Zavoda za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes KBC Zagreb, koja će stručno povezati debljinu u dječjoj dobi s preuranjenim pubertetom.

Mag. nutr. Nenad Bratković predstavit će saznanja iz područja nutricionizma te dati pregled utjecaja prehrane na pojavu preuranjenog puberteta. Erotizacija i hiperseksualizacija puberteta u poveznici s trendom preuranjenog puberteta kod djevojčica alarmantna je tema predavanja doc. dr. Ulle Marton, kojom se integrativno zaokružuje program simpozija.

«Roditelji, ali i zdravstveni stručnjaci koji rade s djecom, se u jednom trenu nađu u situaciji u kojoj se osjećaju bespomoćnima. Svrha ovog simpozija je aktualizirati i na jednom mjestu sažeti sve probleme koji muče djecu i roditelje. Otkriti da iza tih problema stoji ozbiljna znanost te da se isti mogu vrlo lako i brzo riješiti ako se obrati pozornost na to kako, što i kada dijete jede, koliko se kreće, čime održava svakodnevnu higijenu, kakvu odjeću oblači, itd. Vjerujem da ćemo na jednostavan i zanimljiv način približiti ovaj galopirajući problem kako struci tako i roditeljima koji se za simpozij mogu prijaviti putem linka www.nutriklinika-simpozij.com/pubertet te ga pratiti uživo ili putem live-streama», pojašnjava mag. nutr. Bratković. 

 | Author: Nutriklinika Foto: Nutriklinika

Prijave za simpozij primaju se do 29. rujna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.