Vrtić Dijete u vrtiću 26. prosinca 2023.

Najviše što možemo dati našoj djeci je naše vrijeme

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stalno mislimo da moramo nešto jako kvalitetno i kreativno raditi s djecom, da im moramo osmisliti vrijeme koje ćemo zajedno provesti. Djeca su postala naši projekti. Ključno u ovoj temi je zaista provoditi vrijeme s djecom i biti prisutan. Najviše što djeci možemo dati je naše vrijeme!

Razmišljajući o ovoj temi, prvo o čemu sam mislila bile su silne kreativne  ideje. Svašta bih mogla smisliti kako provesti kvalitetno vrijeme s djecom. Prepun internet je ideja što raditi s djecom, puno knjiga je napisano o tome. Savjeti pljušte sa svih strana i nije problem naći nešto zanimljivo što bi nam odgovaralo.

Veći problem od toga su baš svi ti savjeti zbog kojih stalno mislimo da moramo nešto jako kvalitetno i kreativno raditi s djecom, da im moramo osmisliti vrijeme koje ćemo zajedno provesti. Djeca su postala naši projekti. Ključno u ovoj temi je zaista provoditi vrijeme s djecom i biti prisutan. Najviše što djeci možemo dati je naše vrijeme!

Doris Pinčić Možda te zanima... Više od darova djeca žele naše vrijeme Roditelji

'Romatična večer'

Pokušaj jednu večer imati „Romantičnu večer“. Isključi sve iz struje, ugasi televizor, isključi mobitele i jednostavno upali svijeće po kući!

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Tada uzmi dijete u krilo i pitaj što bi željelo raditi. Što god da dijete odgovori, to radi! Ne razmišljaj što bi sve trebala obaviti, koji te poslovi čekaju, što trebaš kupiti u dućanu i sve ostale stvari zbog kojih smo svakodnevno opterećeni, nego se isključi iz svega i uživaj u svojoj djeci. To je najviše što im možeš dati!

5 stvari koje zauvijek pamtimo o svojim roditeljima

Makar potrajalo samo pola sata, vjeruj da će djeci to ostati kao najljepše provedeno vrijeme i uvijek će htjeti ponoviti. Možeš se dogovoriti da jednom tjedno zajedno napraviš večeru ili ispečeš kolač i u mraku, samo uz upaljene svijeće, imaš „Romantičnu večeru“ ili imaš „Večer društvenih igara uz svijeće“. Ili jednostavno „Večer pričanja priča“! A koji put dozvoli djeci i da im bude „dosadno“!

igra Možda te zanima... Kako se igrati s djetetom i kad ste umorni i nemate vremena Roditelji

Podsjetnik na lijepe obiteljske trenutke

Tek kada postane dosadno, kada se ništa ne dešava, kada postoji  „ono ništa“, tek tada može nastati nešto! Tada dijete treba upotrijebiti svoje snage i svoju maštu da sam nešto iskreira. Djeca su po svojoj prirodi umjetnici, stvaratelji kojima samo treba vrijeme u kojem ih se ne prekida i sigurno mjesto na kojem može biti slobodno. Djeca nas uvijek iznenade svojom maštom! Pustimo ih da sami stvaraju, a da osjete našu podršku i smirenu prisutnost i to je najljepši dar koji im možemo dati. 

Djetetu daj pravi nož i iglu za šivanje, ne plastične igračke

Na slici je jedna lijepa ideja za započeti obiteljsku tradiciju, a što će jednog dana biti podsjetnik na lijepe trenutke provedene u ljubavi i zajedništvu. 

Ovaj svijećnjak, na kojem su gorjele stotine svijeća čiji se vosak prelijevao po stalku je svijećnjak mog djetinjstva. Puno zajedničkih večera je pojedeno uz ovu svijeću i puno kartaških igara je izigrano uz ovu svjetlost. Danas mi je on podsjetnik na moje djetinjstvo i roditelje i pravo „obiteljsko nasljeđe“ te velika inspiracija za moj rad s djecom. 

Možda te zanima... 19 stvari koje za vikend možete raditi s djecom - vani i unutra Vrtić

Tekst je iz arhive portala missMAMA.