Roditelji Zanimljivosti 31. svibnja 2019.

Stručnjaci otkrili što je ključ uspješnog roditeljstva

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se roditeljstvo često opisuje kao težak posao pun obaveza, stručnjaci su otkrili kako je zabava ono što djecu čini uspješnom i sretnijom. Uspješno roditeljstvo nije rezultat postupanja samo po obavezama i pravilima, jer zbližavanje može i treba biti zabavno

Često se roditeljstvo opisuje kao težak posao. Razumljivo. Treba uštedjeti novac. Treba posjećivati liječnike. Treba ići na roditeljske sastanke. Uz sve obaveze i odgoj, treba naći vremena i za uživanje s djecom, vrijeme za sebe i slično. Sve je to istinito i neporecivo, ali stručnjaci sve više ističu kako je posao oko djece važan, ali je najčešće zabava ono što djecu čini uspješnom, jer zajedništvo znači beskrajno puno

roditelji dijete roditeljstvo Možda te zanima... Zaokret u odgoju: Manje kontrole, a više igre i druženja Roditelji

"Proveli smo toliko vremena govoreći roditeljima o tehnikama koje ponekad zanemaruju tu bitnu vezu između roditelja i djeteta", kaže Gene Roehlkepartain, istraživač socijalne psihologije, koji proučava razvoj djetinjstva. "Otkrili smo da je kvaliteta tih odnosa uistinu važna u oblikovanju djece i njihovog rada dok rastu."

Kvaliteta odnosa roditelj - dijete najvažnija za dobrobit djece

2015. godine, Search Institut pregledao je raznoliku skupinu od 1.085 roditelja djece od 3 do 13 godina za izvješće o čimbenicima koji najčešće utječu na uspjeh djeteta, osobine karaktera i osjećaj samopoštovanja. Otkrili su da kvaliteta odnosa roditelj - dijete predviđa dobrobit djece značajno više od demografskih čimbenika, uključujući dohodak, etničku pripadnost, vjeru i rodni grad. Također su pronašli - promatrajući djecu u obiteljima, školama i zajednicama širom svijeta - zajedničke teme koje povezuju roditelje i djecu. Osnovna odstupanja bila su da odrasle osobe koje pozitivno diktiraju uvjete interakcije s djecom podižu djecu spremnijom da se produktivno angažiraju, kako sa sobom, tako i sa svijetom. Pristup sitnicama je važan, ali stvar koja je najvažnija za djecu je emocionalni pristup jednom ili oba roditelja.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

5 strategija učinkovitog roditeljstva

Istraživački tim je razradio interakcije kojima su svjedočili i odnose koje su dokumentirali kako bi se odredile specifične strategije koje su funkcionirale. Pronašli su ovih pet:

  • Učinkoviti roditelji pokazali su da su brinuli o djeci i željeli im najbolje.
  • Učinkoviti roditelji inzistirali su na tome da se djeca stalno poboljšavaju i rade na sebi.
  • Učinkoviti roditelji pomogli su djeci dovršiti zadatke i postići ciljeve.
  • Učinkoviti roditelji dali su djeci priliku da donose odluke i slobodno izražavaju svoje stavove.
  • Učinkoviti roditelji pomogli su djeci da stupaju u interakciju s drugim odraslima i proširuju svoje horizonte.

obitelj, bicikl | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"Dijeljenje moći znači odvojiti vrijeme kako biste dobili uvid u djetetovu perspektivu, tako da oni osjećaju da su dio odluka i da se sve ne radi njima, nego s njima", objašnjava Roehlkepartain. "Proširivanje mogućnosti je uključivanje drugih ljudi u njihove živote i upoznavanje djece sa stvarima koje ne možeš kontrolirati. Ti izazovi su od kritične važnosti za razvoj i zaista su teške za roditelje jer želite imati stvari pod kontrolom, držati djecu na sigurnom i pobrinuti se kako im se ništa loše ne može dogoditi."

Kako izgraditi trajan i čvrst odnos s djecom?

Roehlkepartain je utvrdio da su roditelji koji su sudjelovali u svim tim ponašanjima imali izuzetno snažne veze sa svojom djecom. Ali, čak i roditelji koji su se donekle držali takvog ponašanja, uspjeli su izgraditi trajnije i čvršće odnose. 

Da bi se olakšala poteškoća dopuštanja djeci uživanje u neovisnosti, roditelji mogu implementirati ova ponašanja koja će ojačati odnos i dopustiti djeci da uživaju u njemu. Primjerice, dopuštati djeci da diktiraju kojim putem ići kroz park ili šetnju. Roehlkepartain sugerira male korake. "Često kažemo da je riječ o dijeljenju moći, ne odustajanju od moći. Na primjer, želiš dati svom djetetu pravo glasa da odluči o tome što ćete raditi tijekom vikenda. Dopusti da se ovaj proces izgradi s vremenom, kako bi djeca dobila više sigurnosti i povjerenja u donošenje odluka, a i kako biste vi dobili više povjerenja u njih, što je jednako važno." 

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje moraš znati da ne postaneš toksični roditelj Roditelji

Ovisno o interesima djeteta, obitelj bi mogla krenuti prema zabavnom parku, nacionalnom parku, muzeju, igralištu i slično. Kad djeca osjećaju da imaju glas, roditelji se mogu usredotočiti na proširenje svojih horizonta tako što će ih naučiti da budu uzbuđeni oko novih iskustava. I, naravno, tim korakom doći ćeš prirodno do sljedećeg. 

"Kad odeš u park, na piknik, u muzej ili neku drugu odabranu avanturu, isključi telefon i obrati pažnju na svoju djecu tako da imaju tvoju nepodijeljenu pozornost", kaže Roehlkepartain. "Pokušaj slijediti vodstvo svojeg djeteta kada izražavaju znatiželju u otkrivanju nečega. Ta iskustva mogu biti prekrasni načini produbljivanja vašeg odnosa."

Lea Brezar Možda te zanima... 'Naša obitelj slobodno vrijeme uvijek provodi zajedno' Roditelji

Dobra vijest u srži Roehlkepartainovih zaključaka jest da uspjeh u roditeljstvu nije rezultat postupanja po obvezama i raznim pravilima. Rješavanje domaćih zadaća može izgraditi obveznice, ali osjećaj dužnosti ili posla nije uvjet. Zbližavanje može i treba biti zabavno.

Kao što je razvojni psiholog Urie Bronfenbrenner rekao 1970. godine, "Svako dijete treba barem jednu odraslu osobu koja je luda zbog nje ili njega." Ključna riječ je 'luda'. Kad je riječ o roditeljstvu, nelogično i logično idu ruku pod ruku

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.