Roditelji Sretna mama 29. rujna 2015.

'Odnos mame i kćeri je težak, trzavice među ženama su jače'

jadranka ivaniš yaya
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S popularnom pjevačicom benda Jinx i akademskom slikaricom, pričali smo o odnosu s 12-godišnjom kćeri Lucijom, roditeljstvu i stvarima koje su joj bitne u odgoju

Jadranka Ivaniš Yaya, pjevačica popularnog benda Jinx, u sretnom je braku s Dubravkom Ivanišem, frontmenom grupe Pips, Chips & Videoclips, s kojim ima kćer Luciju koja će uskoro navršiti 12 godina. Pričali smo s njom o načinu na koji odgaja Luciju i kako je to izgledalo na početku, kad su ovi svestrani umjetnici tek postali roditelji.

Lucija je njihovo jedino, pomno planirano dijete i poznata 41-godišnja mama kaže da će to i ostati, u šali dodajući da su i oni jedinci te da njeguju taj kult. "Mi smo samostalni umjetnici, nismo kreditno sposobni, primanja variraju. Kako bi preživjeli na ovom surovom planetu, svaki potez u životu isplaniramo, pa tako i roditeljstvo."

Majčinstvo je na prvom mjestu

Kad je Lucija bila mala, Yaya je radila na televiziji pa su je znale čuvati baka i njena sestrična. "To je bio period u kojem je bila potrebna najveća organizacija. Danas je lakše jer je veća i možemo kvalitetno komunicirati i zajedno sudjelovati u sve više stvari.

jadranka ivaniš yaya | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Kad je dijete mala beba, vi ste njen rob i gotovo. Sad je to ipak suradnja.Kaže da ih je Lu svakako promijenila - odrasli su i postali odgovorni za drugo ljudsko biće.

Kao roditelju joj je najbitnije da, bez obzira na brojne obaveza, uspijeva pratiti njeno odrastanje iz blizine. "Žrtvujem neke druge stvari, ali te su stvari ionako na drugom mjestu kad je majčinstvo u pitanju. Sve se može uskladiti, ako gospodarite svojim vremenom i prostorom." 

Iskreno kaže da ne postoji predah od majčinstva i ne možeš prestati biti roditelj na par sati. "Kad je dijete u vrtiću, školi, kod bake, i dalje si majka. Mi imamo sreću da nam je obitelj u Zagrebu, pa uvijek može netko 'uskočiti', ali to se rijetko događa. Dosta dobro uspijevamo sami isplanirati dan kako to ne bi bilo potrebno."

'Djeca se ne stižu igrati i maštati'

Bitna stvar koju je otkrila je da ništa nije crno-bijelo, i da stvari nisu onakve kakve ih zamišljamo s dvadeset godina. "Svi znamo da roditeljstvo mijenja čovjeka. Stavove ionako treba mijenjati jer ti život često pokaže da nisi u pravu."  U odgoju, Luciji

jadranka ivaniš yaya | Author: Privatni album Foto: Privatni album

žele usaditi moralna načela koja i oni imaju, radne navike i poštenje prema samoj sebi, a onda i prema drugima.

"Njen život je organiziran i pun obaveza, kao i kod svakog školarca u Hrvatskoj. Mi joj pokušavamo pomoći tako da joj se sve to ne zgadi i da dobro organizira vrijeme za učenje, kako bi imala i slobodno vrijeme. Kurikulum je zahtjevan i djeca se nađu u problemima: ne stižu maštati i igrati se, a onda ne stižu ni misliti o svojim interesima i što njih zanima u životu. Uči ih se da moraju u svemu biti 5.0 što je totalno kontradiktorno."

Odnos mame i kćeri je uvijek teži

Odnos mame i kćeri je jako težak i koliko god se obožavaju, kaže da su trzavice uvijek jače između dvije žene nego između muškarca i žene. Lu vrijeme s ocem provodi kroz muziku i to je njihovo polje komunikacije. "Tata je izvrstan organizator pa pazi kad je koji test i u ritmu je sa školom. Ja sam nekako ovo sve ostalo", šali se Yaya.

Čini joj se da je pubertet već počeo. Prvi znak je bio okretanje očiju i cmakanje uz iščuđavanje, ali sad joj izgleda kao da ulaze u novu fazu. Kao obitelj, najviše vole provoditi vrijeme gledajući serije. Na pitanje voli li Lu ići na njihove koncerte, odgovara: "Ako idu i prijateljice, onda je super. Inače nije nešto previše fascinirana. Mora biti ekipa i zabava. Pravi Strijelac!" 

'Divno je vidjeti dijete koje u ruci drži nešto što je napravilo samo'

Yaya je akademska slikarica pa je Lucija imala mnogo talenata za naslijediti. "Već četvrtu godinu svira klavir, crta kad joj dođe. Ne mislim ništa forsirati, mora sama pronaći svoje polje interesa. Današnja djeca su djeca interneta i mi ne možemo ni zamisliti koji je to mentalni sklop. Ali drago mi je da je i klasična igra ipak prisutna."

jadranka ivaniš yaya | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Yaya je počela voditi i likovne radionice u Kreativnom laboratoriju 4sobe s kolegicom Minjom Maretić-Murtić. Radionice su započele iz zabave, ali kad su vidjele kakav učinak imaju na djecu, shvatile su da zbog njih ne mogu odustati. "Nakon radionice, osjećamo se sjajno. Divno je vidjeti kad dijete drži u ruci nešto što je samo napravilo. To je ipak jedno malo postignuće i treba im pokazati da sve mogu napraviti sami. Tako im raste samopouzdanje i želja za kreacijom."

Yaya je s već s 5 godina odlučila što će raditi u životu i nije ju bilo strah ideju provesti u djelo. "Pozitivno raspoloženje je podloga za bilo koju aktivnost i predispozicija za kvalitetan rad, bez obzira na profesiju." Danas je sama sebi zahvalna što je slušala instinkt i to pokušava naučiti i djecu na radionicama

Yaya uči djecu slikati, Larisa plesati, a Daria glumiti

Slobodni ples potiče razvoj kreativnosti i inteligencije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.