Roditelji Zanimljivosti 26. rujna 2021.

Roditelji imaju 'omiljeno' dijete tijekom cijelog života

Foto: Shutterstock ; Omiljeno dijete
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako će svaki roditelj reći da svu djecu vole jednako, nekoliko istraživanja otkrilo je da roditelji, kao i bake i djedovi, imaju omiljeno dijete, odnosno unuka

Ako pitate bilo kojeg roditelja je li mu neko dijete draže od drugog, naravno da će reći da ne radi nikakve razlike i da mu je svako dijete jednako drago. Ali kako djeca odrastaju, i sama ponekad vide da su roditelji često popustljiviji (ili stroži) prema jednom djetetu za razliku od drugog. 

Sada znanost potvrđuje da su roditelji često blaži prema najmlađem djetetu, puno više nego što su bili prema njihovoj starijoj braći.

Anketa koju je proveo Mumsnet tražila je od grupa roditelja i baka i djedova da kažu imaju li favorite. Od 1185 roditelja i 1111 baka i djedova koji su odgovorili, 23 posto roditelja i 42 posto baka i djedova priznalo je da ima omiljeno dijete. No iako je 56 posto roditelja reklo da im je omiljeno najmlađe dijete, 40 posto baka i djedova preferiralo je stariju unučad.

Možda te zanima... Zašto dijete ima omiljenog roditelja i što ako to nisi ti? Vrtić

Polovica ispitanih smatra da je 'imati omiljeno dijete' 'grozno' i potencijalno štetno za braću i sestre. Isti rezultati pojavili su se i u drugim istraživanjima. 

Imaš li 'omiljeno' dijete? Ispuni anketu:

 

Ova studija otkrila je da 70 posto očeva i 74 posto majki priznaje da pokazuje da ima favorita, ali mlađa djeca najčešće se ne osjećaju najviše voljeno. Jedna druga studija iz 2005. otkrila je da se starija djeca najčešće osjećaju kao da su omiljeni (iako to možda nije istina), a mlađa djeca se osjećaju kao da su njihovi roditelji više naklonjeni starijoj braći i sestrama.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Odgoj danas,

A studija iz 2017. otkrila je da mlađa djeca koja osjećaju da njihovi roditelji imaju favorita, puno više osjećaju te razlike (bilo da su im oni omiljeni ili suprotno), dok starija djeca nisu osjetila te razlike na svom odnosu s roditeljima.

Profesor Alex Jensen primijetio je da je važan i način na koji pokazuješ tko ti je favorit.

"Dok roditelji više pokazuju ljubav, i daju više podrške i dosljednosti u odnosu sa svom djecom, nije važno tko im je omiljen... treba se odnositi prema njima pravedno, ali ne jednako".

Vjerojatno najvažniji zaključak je iz studije iz 2016., koja predlaže da je najbolje da se dijete ne obazire ako njihov roditelj ima favorita. Istraživači kažu da to ionako ne možeš promijeniti što god da napraviš, uvijek ćeš misliti da je netko drugi 'bolje' prošao, a majke se rijetko predomisle tijekom života tko im je omiljeno dijete. 

Važno je samo da znaš da te roditelji vole, čak i ako pomalo preferiraju tvog brata ili sestru.

Možda te zanima... Znanstveno dokazano: Zbog sestre ćeš biti bolji čovjek Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.