Roditelji Sretna mama 24. prosinca 2023.

'Umjesto brata ili sestre sinu sam dala zdravu i sretnu mamu'

Foto: Instagram/hellomytribe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada je Mason proslavio prvi rođendan, napokon sam se osjećala sretno i samopouzdano kao njegova mama. Prošla sam kroz toliko toga u toj prvoj godini i jednostavno sam znala da ne mogu ići natrag... Već sam propustila previše i odbijala sam propustiti više

"Kad ćete na drugo dijete?"

Ti i tvoj partner naslušat ćete se bezbroj varijanti ovog osobnog pitanja jednom kada postanete roditelji. Od obitelji i prijatelja pa do potpunih stranaca, izgleda da ljudi obožavaju postavljati ovo pitanje. Bez obzira koji razlog imaš, ti i tvoj partner ne biste nikada trebali osjećati potrebu za obranom svoje odluke

Možda te zanima... 11 najgorih komentara za roditelje jednog djeteta Roditelji

Mama i blogerica Jen Schwartz osvrnula se upravo na ovu temu te objasnila kako i kada je znala da će imati samo jedno dijete i zašto ta odluka nije ničija briga osim njena

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

So excited to takeover today! I’m Jen of @motherhoodunderstood - here’s a bit of my story! ・ If you were to ask me when I knew I was done having kids, I would tell you, “I knew I was done the day after I brought my son home from the hospital The day when PPD hit me like a category 1 hurricane.” . One year after I became a mom, I was getting a mani pedi next to a woman who asked if I had children. I told her I had a 1-year old boy. She then asked the dreaded question most people follow up with. “When are you having your next one?” I told her I wasn’t–that my husband and I decided one was enough and the right decision for our family. Our family felt complete. . I don't even know why I felt like I had to justify my decision to a complete stranger. . I guess I didn't want my response to be met with the usual, "You will change your mind." Or "What do your parents think? Don't they want lots of grandchildren?" "Don’t you think he should have a sibling to play with?" . But she surprised me. She replied that, “She only had one son and that sometimes when you create a masterpiece, it doesn’t make any sense to paint another.” . Saying you are "one and done" isn't always met with such acceptance. . I made the best choice for my family. I wanted to be the best mommy I could be to my son and part of that meant taking care of my health. I chose to give him a happy, healthy mommy rather than a sibling. . When Mason turned 1, I finally felt confident and happy as his mommy. I felt like I had come so far. I went through so much in that first year and I just knew I couldn’t go backwards. No more pregnancies, no more infant stage, no more sleep training or bottles of formula. I just wanted to keep going forward, growing as my son’s mommy, as he continued to grow into a little person. . Also, I didn''t want to get PPD again. I already missed so much of his first year and I refused to miss any more. He'd also be old enough to see his mommy suffering. . My baby has grown into and independent, brave, strong, compassionate, opinionated, social, amazing 5-year old. He is my masterpiece. I'm proud of both of us. . And on a more superficial level, an airplane row fits us perfectly.

A post shared by Hello My Tribe (@hellomytribe) on

'Znala sam da neću imati više djece onaj dan kada sam došla iz rodilišta'

"Kad biste me pitali kada sam znala da neću imati više djece, rekla bih vam: Znala sam onaj dan kada sam došla s bebom kući iz rodilišta, na dan kada me postporođajna depresija pogodila kao najveći uragan."

Iako se sve više govori o postporođajnoj depresiji - upozoravajućim znakovima, simptomima i liječenju - svejedno postoji jako puno mama koje osjećaju pritisak sakrivati svoju depresiju i tjeskobu. A jedini način da budeš istinski sretna i zdrava za sebe i svoje dijete je priznati sama sebi osjećaje nakon poroda i okrenuti se svom liječniku za pomoć.

Ova mama ne boji se priznati koliko je postporođajna depresija utjecala na nju nakon rođenja djeteta. Naravno, to ne znači nužno da želi ući u detalje postporođajne depresije svaki put kada je netko pita o planovima za drugo dijete. 

Zašto smo ponosni što imamo samo jedno dijete

"Godinu dana nakon što sam postala mama, bila sam na pedikuri pokraj žene koja me pitala imam li djece. Rekla sam joj kako ima jednogodišnjeg dječaka, a ona me odmah pitala kada ću imati sljedeće dijete", piše Jen koja dodaje kako se istog trenutka počela ponašati obrambeno jer 'reći da imaš jedno i da ne planiraš više djece nije uvijek prihvaćeno s odobravanjem'. Stoga je pokušavajući opravdati svoj razlog odgovorila s: "Suprug i ja smo odlučili kako je jedno dijete dovoljno te da je to prava odluka za našu obitelj. Naša obitelj se osjeća potpunom."

I dok se njezin odgovor obično nailazi na protivljenje, novu mamu je iznenadio odgovor potpune strankinje. "Odgovorila mi je kako ona ima samo jednog sina i da ponekad stvoriš remekdjelo pa nema smisla da stvaraš dalje."

'Željela sam biti najbolja mama koja mogu biti svom sinu, a dio toga je i briga o mom zdravlju'

"Kada je Mason proslavio prvi rođendan, napokon sam se osjećala sretno i samopouzdano kao njegova mama. Osjećala sam da sam puno napredovala. Prošla sam kroz toliko toga u toj prvoj godini i jednostavno sam znala da ne mogu ići natrag...Već sam propustila toliko toga u njegovoj prvoj godini i odbijala sam propustiti više", napisala je mama. 

Možda te zanima... Pismo kćeri: Zašto nikad nećeš biti velika sestra? Trudnoća

I dok je neki možda osuđuju što ima samo jedno dijete, ova mama ne žali ni za čime i potpuno je zadovoljna svojom odlukom. "Donijela sam najbolju odluku za svoju obitelj. Željela sam biti najbolja mama koja mogu biti svom sinu, a dio toga je i briga o mom zdravlju. Odabrala sam dati mu sretnu, zdravu mamu umjesto brata ili sestre."

Svaki par ima svoj razlog zbog kojeg želi ili ne želi imati više djece. Može se raditi o teškoj odluci, ali to nije ničiji posao osim njihov. Na kraju je, uostalom, najvažnije da pružiš beskrajno mnogo ljubavi bez obzira imaš li jedno ili sedmero djece