Roditelji Tatina zona 09. listopada 2024.

Novopečeni tata razbio stereotipe: Objasnio zašto se i očevi trebaju buditi noću zbog bebe

Foto: Pexels/Laura Garcia
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi parovi prešutno se dogovore da osoba koja je na roditeljskom dopustu preuzima brigu o bebi tijekom noći, kako bi partner koji ide na posao mogao spavati. Međutim, jedan otac se pita je li to pravedno?

Novorođenče u obitelji donosi velike promjene, a prvi dani, tjedni i mjeseci iscrpljujući su za sve, a posebno za mamu. Dani se stapaju s noćima, a sve izgleda kao neprekidna zbrka hranjenja, mijenjanja pelena, čišćenja bočica, curenja mlijeka i manjka sna. To je izazovno za sve, zbog čega je jako važno podijeliti odgovornosti s nekim, kako danju, tako i noću.

Možda te zanima... Mozak muškaraca se mijenja kada postane tata – manje sive tvari, bolji tata Roditelji

Mnogi parovi prešutno se dogovore da osoba koja je na roditeljskom dopustu preuzima brigu o bebi tijekom noći, kako bi partner koji ide na posao mogao spavati. Međutim, jedan otac se pita je li to pravedno?

Novopečeni tata Neil, koji na TikToku koristi ime @professorneil, odgovorio je na video Paige Turner, poznate zagovornice ravnopravne podjele kućanskih poslova, gdje je jedan komentator kritizirao ideju da očevi koji rade trebaju ustajati noću kako bi olakšali partnericama.

@professorneil #stitch with @Paige We’re all working, we’re all tired, and we all have to work in the morning, too #parenting #work #labor ♬ original sound - Professor Neil

Paige je izjavila da bi novi očevi trebali sudjelovati u noćnim hranjenjima i mijenjaju pelena na što je Neil dodao svoje iskustvo: "Sada je 2 sata ujutro, budan sam s malenom, i bit ću na dežurstvu još dva sata. Supruga i ja mijenjamo smjene u 4 ujutro."

Neil dalje objašnjava da, iako radi puno radno vrijeme, njegova supruga također radi puno radno vrijeme jer je roditeljstvo posao. Kaže da mu je teško raditi cijeli dan s četiri sata lošeg sna, ali pita se kakva bi bila alternativa - da njegova supruga radi cijeli dan bez ikakvog sna?

Možda te zanima... VIDEO: Ovako izgleda tata koji po prvi puta drži svoju bebu u naručju Roditelji

Neil ističe da je roditeljstvo rad, i da roditelji koji ostaju kod kuće također rade. Pita se zašto se još uvijek raspravlja o toj temi.

Njegovo mišljenje izazvalo je mnoge reakcije, posebno među majkama, koje su se složile s njim. Neke su istaknule kako im je lakše ići na posao bez sna nego brinuti se za dijete bez sna, a jedna je majka podijelila svoje iskustvo gdje je ona ustajala noću čak i nakon što se vratila na puno radno vrijeme, što je na kraju dovelo do njenog burnouta i razvoda.

"Ja imam 44 godine i kada sam rodila, nasjela sam na ovu laž da je fer pustit muža da spava. Kada sam se vratila na posao, ništa se nije promijenilo. Ja sam i dalje bila ta koja je morala noću ustajati. Razveli smo se", objasnila je jedna mama.

Možda te zanima... Tata se uvrijedio zbog onog što je njegova partnerica rekla kad je rodila. Reakcije su podijeljene… Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.