Roditelji Tatina zona 10. svibnja 2021.

5 načina na koje se muškarci promijene kada postanu očevi

tata i beba
Foto: Shutterstock ; Istraživanje otrkiva koja je najbolja dob za očinstvo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća i porod donose puno tjelesnih i psiholoških promjena u tijelu novopečene majke, no ispostavilo se da i muškarci mogu iskusiti širok spektar tjelesnih i mentalnih promjena kada postanu očevi.

Razina testosterona može im pasti

Visoka razina testosterona kod muškaraca djelomično je odgovorna za ponašanja poput agresije i natjecateljskog duha. No, kad muškarac postane otac, čini se da mu se razina testosterona smanjuje, što sugerira da bi sada sva čovjekova pažnja trebala biti usmjerena unutar obitelji, a ne prema van, prenosi Bright Side.

Studije sugeriraju da muškarci koji već imaju partnericu i oni koji imaju djecu imaju nižu razinu testosterona u usporedbi s muškarcima bez djece i onima koji su još uvijek u potrazi za partnericom. Čini se kako su s vremenom muška tijela naučila kako smanjiti razinu testosterona kako bi se promijenili prioriteti muškaraca te kako bi se oni 'pretvorili' u predane očeve.

Razina oksitocina i dopamina raste

Oksitocin i dopamin dvije su kemikalije koje su odgovorne za vezu između roditelja i djeteta. Dok razina testosterona opada, pozitivni učinci oksitocina i dopamina rastu, što novopečenog oca potiče da što više uživa u igranju i maženju sa svojom bebom.

Možda te zanima... Što nasljeđujemo od očeva, a što od majki? Roditelji

Hormonski usponi i padovi mogu dovesti do muške postnatalne depresije

Iako mnogi od nas znaju što je postporođajna depresija kod žena, malo je ljudi čulo ponešto o postnatalnoj depresiji kod muškaraca. Osim svojih ostalih funkcija, testosteron također igra veliku ulogu u zaštiti od loših osjećaja i tuge, a kad njegova razina padne, mladi očevi mogu postati skloni depresiji. 

Neke studije zabilježile su i promjene u muškim mozgovima

Znanstvenici su proučavali moždanu aktivnost u skupini novopečenih očeva, a pokazalo se da je tijekom prva četiri mjeseca nakon poroda njihov mozak pokazivao neke zamjetne promjene u sivoj tvari. Te promjene pomažu novim tatama da razviju svoje roditeljske vještine i stvore čvrstu vezu sa svojim djetetom. 

Konkretno, mozak novopečenog oca može pokazati više aktivnosti na područjima odgovornim za planiranje, rješavanje problema i otkrivanje rizika, drugim riječima, to su područja koja pomažu ocu da njihovo dijete bude sigurno i zdravo.

Muškarci čak mogu razviti simptome trudnoće kada je njihova partnerica trudna

Neki muškarci u isto vrijeme kada je njihova partnerica trudna mogu također imati simptome povezane s trudnoćom poput mučnine, promjena apetita, nadutosti i bolova u leđima. Taj se fenomen naziva simpatična trudnoća ili kuvada. Ovo stanje nije službeno priznato kao zdravstveno stanje, ali ovi simptomi mogu biti uobičajeni za buduće očeve.

Možda te zanima... Snažna i inspirativna poruka ispod fotografije umornog tate koji spava na bolničkom podu Roditelji dječak brza hrana hamburger Možda te zanima... Istraživanje: Djeca koja jedu fast food postižu lošije rezultate na testovima Školarci Možda te zanima... Ponašaju li se tate drugačije prema kćerima? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.