Roditelji Tatina zona 31. kolovoza 2023.

Ovih 5 promjena možeš očekivati kod partnera kad postane tata

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća i porod donose puno tjelesnih i psiholoških promjena u tijelu novopečene majke, no ispostavilo se da i muškarci mogu iskusiti širok spektar tjelesnih i mentalnih promjena kada postanu tate...

Svi znamo da se žene promijene na puno načina kad postanu mame. To nam je nekako logično, očekivano i ne pridajemo tom puno pažnje, osim što se divimo mamama jer je ta promjena nekad toliko očita i čini nam se da su žene još ljepše kad postanu mame. No, što je s tatama? I oni se mijenjaju, itekako! Samo je ta promjena nekad možda malo manje očita... 

Možda te zanima... 10 znakova da će tvoj partner biti dobar tata Trudnoća

Evo kako se muškarci mogu promijeniti kad postanu tate!

Razina testosterona može im pasti

Visoka razina testosterona kod muškaraca djelomično je odgovorna za ponašanja poput agresije i natjecateljskog duha. No, kad muškarac postane otac, čini se da mu se razina testosterona smanjuje, što sugerira da bi sada sva čovjekova pažnja trebala biti usmjerena unutar obitelji, a ne prema van.

Studije sugeriraju da muškarci koji već imaju partnericu i oni koji imaju djecu imaju nižu razinu testosterona u usporedbi s muškarcima bez djece i onima koji su još uvijek u potrazi za partnericom. Čini se kako su s vremenom muška tijela naučila kako smanjiti razinu testosterona kako bi se promijenili prioriteti muškaraca te kako bi se oni 'pretvorili' u predane očeve.

Razina oksitocina i dopamina raste

Oksitocin i dopamin dvije su kemikalije koje su odgovorne za vezu između roditelja i djeteta. Dok razina testosterona opada, pozitivni učinci oksitocina i dopamina rastu, što novopečenog oca potiče da što više uživa u igranju i maženju sa svojom bebom.

 

Hormonski usponi i padovi mogu dovesti do muške postnatalne depresije

Iako mnogi od nas znaju što je postporođajna depresija kod žena, malo je ljudi čulo ponešto o postnatalnoj depresiji kod muškaraca. Osim svojih ostalih funkcija, testosteron također igra veliku ulogu u zaštiti od loših osjećaja i tuge, a kad njegova razina padne, mladi očevi mogu postati skloni depresiji. 

Neke studije zabilježile su i promjene u muškim mozgovima

Znanstvenici su proučavali moždanu aktivnost u skupini novopečenih očeva, a pokazalo se da je tijekom prva četiri mjeseca nakon poroda njihov mozak pokazivao neke zamjetne promjene u sivoj tvari. Te promjene pomažu novim tatama da razviju svoje roditeljske vještine i stvore čvrstu vezu sa svojim djetetom. 

Konkretno, mozak novopečenog oca može pokazati više aktivnosti na područjima odgovornim za planiranje, rješavanje problema i otkrivanje rizika, drugim riječima, to su područja koja pomažu ocu da njihovo dijete bude sigurno i zdravo.

Muškarci čak mogu razviti simptome trudnoće kada je njihova partnerica trudna

Neki muškarci u isto vrijeme kada je njihova partnerica trudna mogu također imati simptome povezane s trudnoćom poput mučnine, promjena apetita, nadutosti i bolova u leđima. Taj se fenomen naziva simpatična trudnoća ili kuvada. Ovo stanje nije službeno priznato kao zdravstveno stanje, ali ovi simptomi mogu biti uobičajeni za buduće očeve.

Možda te zanima... Tata napisao dirljivo pismo sam sebi na loš dan, da ga podsjeti da će biti bolje Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.