Beba 21. svibnja 2024.

Tata radije traži savjet u vezi bebe od svoje mame, nego supruge. Ona se ljuti. Je li u pravu?

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad postanemo roditelji, dobro nam dođe pomoć i savjeti iz provjerenih izvora – od kojih mi zatražimo savjete. Upravo savjeti mogu biti izvor raznih problema, a ovaj tata ima specifičan izvor problema…

Novopečeni roditelji imaju mnoštvo pitanja i treba im mnoštvo savjeta, iz dana u dan, iz sata u sat. Nešto treba mami, nešto zanima tatu, nešto ih oboje zbuni i iznenadi. Hoćeš li potražiti savjet od mame, na internetu, od prijateljice, od liječnika – to sami biramo, a ovisi i o trenutku i o situaciji, kao i o problematici. No, uvijek ćeš najprije o tom razgovarati s partnerom ili partnericom. 

Možda te zanima... Muž htio bebu nazvati po svojoj mami, žena se nije složila Trudnoća

Jedan tata na je TikToku postavio pitanje koje je uzburkalo vode. On se pita griješi li što često traži savjet od svoje mame kad se radi o njegovoj kćeri. Kaže da vjeruje njezinim savjetima i mišljenju više nego ženinom jer je ona majka troje djece, iskusna itd. Ovo vrijeđa osjećaje njegove supruge (hm, nemoj nas zezati?!) i sada traži mišljenje o tom od drugih.

Tata koji na TikTok ima profil @sergey.be.be objavio je snimku koja otkriva lijep trenutak nježnosti između svoje žene i kćeri, a od TikToka je potražio savjet kako riješiti taj vječni problem sa svojom ženom.

„Moja se supruga često uvrijedi kad tražim savjet od svoje majke u vezi s odgojem naše kćeri“, napisao je u tekstu. „Ona inzistira na tom da ona zna sve, sugerirajući da uvijek možemo potražiti što nas zanima na Googleu ako je potrebno. Otkako se naše dijete rodilo, nesuglasice traju. Na primjer, kada sam se raspitivao o povijanju naše novorođene kćeri, mama je preporučila povijanje s ispravljenim nožicama jer ako ne poviješ bebu tako, noge će biti krive, dok se moja supruga nije složila s tim, rekla je da je to prošlost.“

Uf. Koliko je žena koje bi na ovo šutjele i rekla „Ma dobro, poslušajmo je“? Iskustvo je jedno i naravno da dobro dođe, a roditeljstvo je sasvim druga stvar – kao partnerstvo. 

Ovaj tata kaže da zbog maminog „iskustva u podizanju troje djece“ u usporedbi s ograničenim vremenom koje ima njegova supruga u majčinstvu, „nastoji“ više vjerovati svojoj mami.

„Naša različita mišljenja dovela su do čestih svađa. Kako da postupim u ogvoj situaciji?“ upitao je na kraju videa.
Reakcije su bile sasvim očekivane, pogotovo one koje su ostavile žene, odnosno najčešće mame. 

@sergey.be.be My wife is frequently offended when I seek advice from my mother regarding raising our daughter. Our differing opinions have led to frequent quarrels. How can I navigate this situation? #newborn #momanddaughter #baby #babylove ♬ Surrender - Natalie Taylor

„Pretpostavljam da se pokušava razvesti“, napisala je jedna korisnica.

Druga se našalila: „Trebao bi oženiti svoju mamu. Nadam se da će ovo pomoći!“

Jedan terapeut za parove se uključio i rekao: „Ovdje terapeut za parove - dajte prednost svojoj novoj obitelji nad starom.“ To je sasvim smiren i staložen savjet. I najlogičniji. 

Istina, mama je mama. Naravno da vjerujemo mami, naravno da je iskustvo hvalevrijedno u nekim situacijama, ali – supruga, partnerica, tvoja uža obitelj koju sam stvoriš i koja je tvoje sigurno mjesto. Obitelj u koju je stigla tvoja beba. 

Ovakvi postupci novopečenog tate čine da se supruga ili partnerica osjeća inferiorno, nespodobno i nedostojno. Osjeća se kao da nije sposobna biti majka. Današnje mame gotovo kao pravilo sve najprije prouče, pročitaju, proučavaju i razmišljaju, pa uglavnom znaju kako doći do savjeta, do informacija, a zadnja stvar koja im treba u samom početku majčinstva je da njihov partner traži savjet od – svekrve. I pritom preskoči njih. 

Ne, ne možemo odobriti, bez obzira na sve iskustvo. 

Osim toga, njegova je mama možda odgojila troje djece, ali to je vjerojatno bilo prije 20-30 godina. Koliko se od tada promijenilo u pogledu sigurnosti i najboljih praksi? Jako volimo svoje mame, bake, tete, ali rijetko odlazimo s njima po savjet – s razlogom. 
Ovom bi tati bilo daleko bolje čak i da je malo proguglao ili otvorio koju knjigu o roditeljstvu. Ako je baš toliko zabrinut, mogao se javiti pedijatru. Preuzeti inicijativu. 

Nadajmo se da će/su mu svi komentari na video pomoći/pomogli da ugleda svjetlo. I ostane u braku. 

Možda te zanima... Draga svekrvo, odgojila si svoju djecu, sad meni dopusti da odgojim svoju! Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.