Roditelji 14. lipnja 2024.

Mozak muškaraca se mijenja kada postane tata – manje sive tvari, bolji tata

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dosad se znalo da se mozgovi žena mijenjaju u trenutku kad postanu mame, a sad su istraživanja pokazala da je to slučaj i s muškarcima kada postanu očevi

Kad žena postane mama, toliko tog se promijeni da jedva da bismo mogli nabrojati sve odjednom i nešto ne izostaviti. Od tijela, preko osjećaja, pa do – mozga. Iako je sve to nekako logično za mamu koja se u potpunosti preda djetetu koje o njoj ovisi neko vrijeme, činilo se da su muškarci ipak u malo drukčijem položaju u odnosu na sve to, pa na njih to drukčije utječe.

Možda te zanima... Je li zagrljaj Davida Beckhama i kćeri Harper 'cringe' i neprimjeren? Da nam je barem svima to - normalno. Roditelji

No, čini se da se i mozak muškarca mijenja kad postane tata. Pokazalo je to istraživanje provedeno na ne prevelikom broju muškaraca, a te promjene koje doživljavaju mogu pozitivno utjecati na zbližavanje i povezivanje s bebom, izjavili su istraživači.

Roditeljstvo, znamo, zahtijeva jedinstvene skupove vještina. Majke i očevi trebaju predvidjeti potrebe svoje djece, razumjeti ih i brinuti se za njih, često bez iskustva i s vrlo malo sna. Dakle, ne čudi da bi se roditelji trebali prilagoditi kako bi bili uspješni u svojim novim ulogama, kažu istraživači.

Studije su, na primjer, pokazale da kada žene zatrudne i nakon što rode, u njihovim mozgovima dolazi do fizičkih promjena koje, sumnjaju neki istraživači, mogu pomoći u pripremi žena za majčinstvo. Istraživanja sad pokazuju da novopečeni očevi prolaze kroz slične promjene.

Promjene u mozgu koje doživljavaju muškarci mogu poduprijeti "sposobnost stvaranja veze s bebom i osjetljivog povezivanja s bebom jer je to važno za opstanak naše vrste", rekao je Darby Saxbe, profesor psihologije na Sveučilištu Južne Kalifornije koji je proučavao strukturne promjene mozga.

Saxbe i njezini tadašnji kolege u Španjolskoj proveli su studije snimanja mozga na 40 budućih očeva prije i nakon rođenja njihovog prvog djeteta. Istraživači su otkrili da iako su strukturne promjene bile suptilnije od onoga što je primijećeno kod žena, kod muškaraca se javilo smanjenje sive tvari prije i nakon što su postali očevi.

Istraživači su primijetili da su se te promjene prvenstveno dogodile u moždanoj kori, koja igra ulogu u izvršnom funkcioniranju, uključujući pamćenje, razmišljanje, zaključivanje, učenje, rješavanje problema i emocionalnu obradu. Smatra se da ovo smanjenje, vrsta procesa racionalizacije, pomaže mozgu učinkovitije obraditi informacije, rekao je Saxbe.

U studiji koja je uslijedila, Saxbe i njezin kolega otkrili su da su među očevima koji su prvi put postali očevi, oni koji su doživjeli značajnije smanjenje volumena sive tvari u moždanoj kori prijavili veću motivaciju i angažman u roditeljstvu.

„Osjećali su veću povezanost sa svojim bebama prije rođenja“, rekla je. „A zatim su, nakon toga, provodili više vremena sa svojim bebama kao primarni skrbnici.“

Muškarci također doživljavaju promjene u hormonima prije i nakon što postanu očevi. Jedna je studija pokazala da prvi dok drže svoju novorođenčad, očevi dobivaju dozu oksitocina, koji je važan za povezivanje.

„Muška tijela se pripremaju za zahtjeve roditeljstva na neke načine koji su paralelni s onima koje doživljavaju majke, ali su, na druge načine, različiti ili specifično evoluirali kod očeva kako bi im pomogli da se usredotoče na potrebe svojih partnera i djece“, rekao je Gettler.

Ipak, ono što je zanimljivo znati jest da smanjenje sive tvari kod muškaraca koji su postali očevi prvi put moglo pridonijeti boljem povezivanju i angažmanu, te su promjene također povezane s većim rizikom od postporođajne depresije, tjeskobe i loše kvalitete sna kod muškaraca.

Dakle, da sumiramo: kod muškaraca se smanjuje siva tvar u mozgu kako bi bili bolji roditelji, ali su zato skloniji postporođajnoj depresiji. Vrlo zanimljivo.

Možda te zanima... Ryan Reynolds ostao sam s 4 djece: "Nitko nije umro, što je super" Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.