Beba Mama poslije poroda 24. listopada 2014.

Može li nezaposleni otac primati roditeljsku naknadu?

beba tata
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka sam 5-mjesečnog dječaka i zbog financijske situacije moram se za mjesec dana vratiti na posao, a muž je nezaposlen i ostat će s djetetom kod kuće

Majka sam 5-mjesečnog dječaka i zbog financijske situacije moram se za mjesec dana vratiti na posao. Muž je nezaposlen i prijavljen je na burzu nakon 6 godina, koliko je bio na bolovanju, jer je doživio prometnu nesreću. Prije 3 mjeseca dobio je rehabilitaciju te ju prihvatio, dobio otkaz, odradio Ecdl usavršavanje i prijavio se na burzu. Sad smo htjeli prebaciti porodiljni na njega, jer kad ja počnem raditi, on bi ostao sa sinom doma. N na HZZO nam je rečeno da to nikako ne možemo napraviti jer u trenutku kada bi prebacivali porodiljnu tj. roditeljski naknadu oboje moramo biti zaposleni (samozaposleni) ili nezaposleni?! Ostali smo u šoku jer ne razumijemo onda poticanje očeva da iskoriste svoje pravo ako ga mogu koristiti isključivo ako je supruga u istom statusu kao i oni?!
Dakle moje pitanje je: je li istina da otac ne može aktivirati svoje roditeljsko pravo ako je trenutno nezaposlen, a majka je zaposlena? Koja su uopće prava očeva ako se kojim čudom zaposli i htio bi koristiti svoje pravo na ostanak s djetetom kod kuće tj. može li ga aktivirati u bilo kojem trenutku?
I na kraju, ako ništa od ovog ne upali, on će kao nezaposleni morati ostati sa sinom doma bez naknade, a ja se moram vratiti na posao kad on navrši 6 mjeseci pa pitam koja su moja prava kao majke koja prekida porodiljni s obzirom na poslodavca?

Istina je da nezaposleni otac ne može zamijeniti zaposlenu majku u korištenju roditeljskog dopusta. Zaposleni otac može zamijeniti samo zaposlenu majku, kao što i nezaposleni otac može zamijeniti samo nezaposlenu majku koja prekida roditeljsku poštedu od rada zbog zaposlenja ili samozaposlenja. 

Ukoliko se vi vratite na posao, dalje nastavljate kod istog poslodavca s istim uvjetima pod kojima ste zasnovali radni odnos, osim ako radite na poslovima koji su štetni za vaše zdravlje i/ili zdravlje djeteta kojega dojite. Tada, sukladno članku 20. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13), imate pravo na dopust radnice koja je rodila ili dopust radnice koja doji dijete, uz naknadu plaće u visini prosječne plaće isplaćene u tri mjeseca koja prethode mjesecu u kojem stječe pravo na ovaj dopust, na teret poslodavca, a pod uvjetima dotičnog Zakona. Ujedno, ako dojite imate pravo na stanku za dojenje djeteta (članak 19. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama). Radnica koja doji dijete, tijekom rada u punom radnom vremenu, ima pravo na stanku za dojenje djeteta u trajanju od dva sata dnevno, bilo da dotično pravo koristi jednokratno bilo dva puta tijekom dana u trajanju od po sat vremena. Vrijeme stanke ubraja se u radno vrijeme, a radnica za vrijeme korištenje prava ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 100 % proračunske osnovice, preračunate na satnu osnovicu za mjesec za koji se obračunava odnosna naknada. 

Smatramo bitnim napomenuti da možete ponovno stupiti u korištenje prava na roditeljski dopust ako ste na radu proveli neprekidno najmanje 9 mjeseci prije mjeseca u kojem namjeravate započeti koristiti preostali dio roditeljske brige i to kao zaposleni ili samozaposleni roditelj, ako to pravo niste prenijeli na oca. Ako na radu ne provedete 9 mjeseci neprekidno zbog činjenice da vam je radni odnos prestao ili ste ga prestali obavljati imate pravo nastaviti koristiti preostali dio roditeljske brige kao roditelj izvan sustava rada (nezaposleni roditelj) ukoliko niste prenijeli vaše pravo na oca djeteta.

Što se tiče vašeg upita koja su prava očeva ako se vaš muž zaposli i odluči koristiti svoje pravo, on može u bilo kojem trenutku aktivirati svoje pravo i iskoristiti preostali dio rodiljskog dopusta ako vi  niste iskoristili pravo na roditeljski dopust.  

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • inesskica

  što ako se otac zaposli mjesec-dva(-tri) prije nego sto majci istice prvih sest mjeseci? da li je to dovoljno dugo zaposlenje da bi odmah preuzeo roditeljsku naknadu ili mora biti neprekidno zaposlen 9 (12 ili koliko vec) mjeseci da bi ostvario to pravo? Ha, gle teško da će odmah na tom poslu nakon mjesec,dva dobiti za stalno tako da i ode na porodiljni dobio bi otkaz,ali ako ima ugovor za stalno mislim da onda može dobiti naknadu.

 • inesskica

  Pitala ja prošli mjesec u HZZO-u,ako se majka vraća na posao nakon 6 mjeseci otac nema pravo ako je nezaposlen,ali ako su oboje nezaposleni pa majka dobije posao i mora ići raditi i zbog toga prekida porodiljni onda nezaposleni otac ima pravo na naknadu....glupo znam,tako je rekla i žena u HZZO-u ali tako su odlučili.

 • Avatar chago
  chago

  što ako se otac zaposli mjesec-dva(-tri) prije nego sto majci istice prvih sest mjeseci? da li je to dovoljno dugo zaposlenje da bi odmah preuzeo roditeljsku naknadu ili mora biti neprekidno zaposlen 9 (12 ili koliko vec) mjeseci da bi ostvario to pravo?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.