Roditelji Sretna mama 15. studenoga 2018.

Zdravlje mame: Broj djece utječe na rizik od ovih šest bolesti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Evo kako tvoja reprodukcijska povijest utječe na razvoj nekih bolesti u budućnosti

Djeca su bez sumnje najveća radost i sreća svojih roditelja, a trudnoća, porođaj i dojenje ženi mogu donijeti neke iznenađujuće dobrobiti. Istraživanja pokazuju da rođenje više djece može zapravo zaštititi žene od nekih zdravstvenih problema, kao što su određene vrste karcinoma i mogućnost demencije.

Naravno, kao i u svemu u životu, trudnoća kod nekih bolesti povećava rizike. Pročitaj što su pokazala najnovija istraživanja:

1. Rak dojke

Žene koje imaju petero i više djece imaju upola manji rizik od raka dojke u usporedbi s ženama koje nikada nisu rađale. Čini se da se ovo događa zato što se zaustavlja menstruacija tijekom trudnoće te se tako smanjuje izloženost estrogenu i progesteronu. Naravno, da to nije jedini čimbenik koji utječe na razvoj raka dojke. Na primjer, žene koje imaju prvu bebu prije dvadesete godine imaju upola manji rizik od raka dojke u usporedbi s ženama koje rodile nakon tridesete godine. Žene koje su dulje dojile također imaju manji rizik od raka dojke jer većina žena tijekom dojenja nema menstruaciju. Dojenje također može promijeniti stanice u dojkama te se na taj način smanjuje rizik od razvijanja zloćudne bolesti.

grudi, dojke Možda te zanima... Više poroda i duže dojenje smanjuju rizik od raka dojke Roditelji

2. Rak jajnika

Poput raka dojke, rizik od raka jajnika smanjuje se većim brojem djece. Ovdje funkcionira isti mehanizam: manja izloženost reproduktivnim hormonima tijekom životnog vijeka. Oralna kontracepcija i dojenje također mogu smanjiti mogućnost obolijevanja od raka jajnika.

"Kontracepcijske pilule i dojenje su procesi koji smanjuju broj ciklusa te štite ženu od karcinoma jajnika", objašnjava liječnik Ronald Alvarez, profesor na odsjeku za ginekologiju na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu. Naravno, kako naglašava prof. Alvarez postoje i drugi značajni rizici koji utječu na pojavu ovih karcinoma. "Genetske mutacije, BRCA1 ili BRCA2, dovode do najvećeg rizika od razvoja raka jajnika i dojke", ističe dr. Alvarez za Health.

3. Rak endometrija

S više trudnoća smanjuje se rizik od obolijevanja od ove vrste bolesti. Opet se radi o tome da je žensko tijelo manje izloženo estrogenu i progesteronu zbog manjeg broja menstrualnih ciklusa. Naravno, broj djece nije jedini faktor koji utječe na razvoj ove i drugih karcinoma. Drugi faktori su: tvoja dob, prehrana, vježbanje, obiteljska anamneza, a u nekim slučajevima i težina. U međuvremenu, znanstvenici su otkrili da rizik od raka debelog crijeva i raka pluća nije povezan s brojem djece niti dojenjem.

beba mama Možda te zanima... Ključ za sporije starenje? Veći broj djece Trudnoća

4. Demencija i Alzheimerova bolest

Istraživanja sugeriraju da reproduktivna povijest žene može utjecati na rizik od demencije i Alzheimerove bolesti. Oko dvije trećine oboljelih su žene. "Dugo smo mislili da žene žive dulje i da to objašnjava ove bolesti", kaže dr. Heather Snyder. Rezultati istraživanja objavljeni ove godine na Međunarodnoj konferenciji udruga za Alzheimerovu bolest daju novo svjetlo na ove bolesti. U jednom istraživanju, žene koje su imale troje i više djece imale su 12 posto niži rizik od demencije nego žene s jednim djetetom. S druge strane, spontani pobačaj povećava rizik od demencije. Drugo istraživanje koje je predstavljeno pokazalo je da se rizik smanjuje s brojem mjeseci koje žene provede u trudnoći, pretpostavlja se zbog promjena koje se događaju u imunološkom sustavu tijekom trudnoće.

5. Pretilost

Veći broj djece ima suprotan efekt na rizik za pretilost. U jednom istraživanju, stopa pretilosti povećava se za 11 posto sa svakim djetetom. Nitko ne zna zbog čega je to. Inzulinska rezistencija, koja je povezana s trudnoćom, može doprinijeti povećanju težine. To može imati veze s hormonskim promjenama ili trudničkim kilogramima koji ne odlaze lako. Također, mame ne mogu vježbati i pravilno jesti nakon trudnoće jer imaju dijete za koje se trebaju brinuti. Važno je napomenuti da pretilost također povećava rizike za razvoj drugih bolesti kasnije u životu, posebno dijabetesa, bolesti srca i određenih vrsta karcinoma.

žena Možda te zanima... Broj djece određuje kada ćete ući u menopauzu Trudnoća

6. Bolesti srca

Trudnoća ne utječe na ove vrste bolesti, ali komplikacije tijekom trudnoće mogu biti znak budućih problema. Istraživanja su pokazala da žene koje su imale prijevremeni porođaj, preeklampsiju i gestacijski dijabetes imaju veću vjerojatnost za kardiovaskularne bolesti tijekom života. Neki znanstvenici su primijetili da te žene nisu imale probleme prije trudnoće te je zato važno spriječiti komplikacije tijekom trudnoće.

trudnica Možda te zanima... Opasnosti povišenog šećera kod trudnica Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.