Trudnoća Trudnica 28. siječnja 2014.

Opasnosti povišenog šećera kod trudnica

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gestacijski dijabetes ili šećerna bolest trudnoće je dijabetes koji se prvi puta dijagnosticira u trudnoći, a najčešće nastaje u drugom tromjesečju. Dijagnosticira se OGTT pretragom i vrlo ga je važno što ranije otkriti zbog nepovoljnih utjecaja na trudnoću i fetus

Gestacijski dijabetes ili šećerna bolest trudnoće (GDM) je dijabetes koji se prvi puta dijagnosticira u trudnoći. Uglavnom, smatra se da je šećerna bolest trudnoće zapravo jedan oblik tipa 2 šećerne bolesti koja najčešće nastaje u drugom tromjesečju trudnoće zbog inzulinske rezistencije, a pod utjecajem kontrainzulinskih hormona u trudnoći. Dijagnoza GDM ima nepovoljan utjecaj na trudnoću, fetus, ali i na budući život majke i djeteta. Ovaj poremećaj dijagnosticira se OGTT pretragom. Pri interpretaciji nalaza ove pretrage svakodnevno nailazimo na nesuglasice i nerazumijevanje; kako trudnica tako i liječnika. 

Naime, do 2010. godine korišteni su kriteriji za dijagnozu gestacijskog dijabetesa prema SZO (OGTT  iz kapilarne krvi   natašte  ≥ 6.7 mmol/L i nakon 2 sata   ≥ 7.8mmol/L).  Tako smo uspijevali detektirati samo dio trudnica koje su razvile GDM. Pokazala se potreba za promjenom kriterija, a da bi se što ranije postavila dijagnoza te da bi se tako moglo pravodobno intervenirati; prije nego se pojavi pojačani fetalni rast, polihidramnij (veća količina plodne vode) ili promjene na posteljici

Nove smjernice za dijagnozu

2010. godine HAPO studija dala je nove smjernice za dijagnozu gestacijskog dijabetesa prema graničnim vrijednostima  glukoze u venskoj plazmi. GUK (glukoza u krvi) natašte do 20 tjedna trudnoće  ≥ 5.1 mmol/L, potom OGTT od 24-32 tjedna trudnoće s vrijednostima  ≥ 5.1 mmol/L natašte, ≥10.0 mmol/L nakon 1 sata i ≥ 8.5 mmol/L  dva sata nakon opterećenja; te manifestni dijabetes s vrijednostima glikemije natašte  7.0 mmol/L, vrijednosti HbA1c 6.5 % i slučajni nalaz GUK  ≥ 11.1 mmol/L.

Prema današnjim smjernicama preporuka je svakoj trudnici učiniti OGTT, i to kako je ranije navedeno između 24-32 tjedna trudnoće. Ako u nalazu OGTT testa bilo koja od tri određivane vrijednosti odudara od referentnog intervala tj. nalazimo ju povišenom radi se o gestacijskom dijabetesu (GDM). Osnovno liječenje ovog poremećaja je dijeta.

Uz provođenje mjera dijabetičke dijete potrebno je prekontrolirati GUK profil višekratnim određivanjem GUK tijekom dana. U nekih trudnica ove će mjere biti dovoljne za adekvatnu regulaciju glikemije, dok će u nekih one ipak biti nedostatne pa se tada preporučuje u terapiju uvesti i inzulin. Osim neadekvatne regulacije glikemije ustanovljene GUK profilom, razlog za uvođenjem inzulina u terapiju GDM može biti i ubrzan rast ploda i veća količina plodne vode te je potrebna i ultrazvučna kontrola i nadzor. 
Također, prema preporukama vodećih perinatologa, trudnoću s dijagnozom GDM treba dovršiti prije navršenih 40 tjedana trudnoće, uz intenzivniji nadzor stanja ploda tijekom zadnja tri tjedna trudnoće.  

Nepovoljni učinci na trudnoću i fetus

Pravovremenom dijagnozom GDM, te adekvatnom regulacijom glikemije umanjuju se nepovoljni učinci ovog poremećaja na trudnoću i fetus. Naime, povezanost između nastanka dijabetesa i ranijeg rađanja makrosomne, malformirane, mrtvorođene i neonatalno umrle djece ustanovili su brojni istraživači i provedene studije.

Nadalje, ništa manje nisu značajne dugotrajne posljedice GDM na zdravlje trudnica. Naime, trudnice koje su u trudnoći imale dijagnozu ovog poremećaja imaju 30 % veći rizik za razvoj dijabetesa, najčešće tipa 2 u kasnijem životu.  Održavanjem tjelesne težine u granicama idealne, kretanjem i tjelovježbom moguće je odgoditi nastanak dijabetesa u kasnijem životu. 

Na kraju, važno je napomenuti da incidencija gestacijskog dijabetesa u svijetu raste što zbog pretilosti što zbog poremećaja u metabolizmu ugljikohidrata. Učestalost varira u raznim populacijama i etničkim skupinama, a iznosi od 2-17%. Zbog porasta incidencije i mogućih ozbiljnih posljedica na tijek trudnoće neobično je važno bolje razumijevanje ovog poremećaja.

Pročitajte što se još događa u 24. tjednu trudnoće!

  • Maxi

    Mene zanima gdje u Zagrebu napraviti ogtt nalaz?

  • Ginekolog

    Potrebno mi je malo više informacija. Koliko ste trudni, kolika je razina šećera (OGTT ili natašte napravljeno jedno mjerenje), postoji li preegzistirajući dijabetes, prethodne trudnoće (ukoliko su postojale), dijabetes u obitelji?

  • IvanaHuzek4.11

    Pozz dali ima koja trudnica koja ima secer, iskustva, dali utjece na dijete?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.