Roditelji Sretna mama 06. svibnja 2017.

'Superdadilja' otkriva najčešće pogreške koje roditelji rade

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jo Frost, poznatija kao 'superdadilja' otkrila je koje su najpoznatije pogreške koje roditelji rade u odgoju i discipliniranju djeteta

Nijedan roditelj ne voli kad mora disciplinirati svoje dijete, ali dadilja Jo Frost tvrdi da mnogi roditelji imaju pogrešan pristup u poticanju dobrog ponašanja.

"Roditelji najčešće postavljaju pravila, a posljedice i disciplina u kontroli djece postaju neopravdane. Primjena discipline tako izgleda da roditelj pokušava kontrolirati ponašanje svog djeteta, umjesto poticanja djeteta da bude više samostalno i komunikativno."

"Mnogo puta kažem roditeljima: 'Zašto ste disciplinirali svoje dijete i dali im moguće posljedice samo zato što ste ih zamolili da ustanu s kauča, a oni vas nisu poslušali?'"

Ona tvrdi da je najvažnija stvar u odgoju uspješna komunikacija, a potreba za discipliniranjem djeteta dolazi jer komunikacije nema. Naravno, roditeljstvo nažalost ne dolazi s priručnikom i većina roditelja uče u koraku. Stoga poznata 'superdadilja' nudi neke od savjeta koji bi mogli pomoći roditeljima:  

Postavite dobre primjere

Djeca uče od vas, pa ako svjedoče o ljubaznim, nježnim odnosima punih međusobnog poštovanja, i sami će njegovati takve.

Spužva Bob Možda te zanima... Može li se optimizam naučiti? Može, uz dobar primjer

Budite realni u svojim očekivanjima

Vaše dijete neprekidno uči o svijetu, i zajamčeno će raditi stvari koje vam se ne sviđaju, koje ne odobravate ili koje su nesigurne, dok sami ne shvate razliku između ispravnog i neispravnog.

mama drži dijete, nasmijana Možda te zanima... 10 načela svjesnog roditeljstva Vrtić

Pokušajte razumijeti osobnost vašeg djeteta

Svako dijete je drugačije i svakom djetetu pristaje različiti odgoj koji odgovara njezinoj/njegovoj osobnosti. Primjerice, energično dijete vjerojatno će zahtijevati sasvim drugačiji pristup nego sramežljivo ili plašljivom dijete.

Razmislite o potrebama iza ponašanja djeteta

dječak djevojčica skakanje krevet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na primjer, ako dijete skače po krevetu, skače li dijete jer treba istrošiti energije ili treba vašu pažnju jer razgovarali na telefon i dosađivalo se?

Jelena Zelenbrz Kvasnička Možda te zanima... 'Zašto dopuštam sinu da skače po krevetu?' Roditelji

Dođite do korijena uzroka ponašanja

Je li došlo do nedavne promjene u obitelji? Možda je stigla prinova u obitelj ili ste se preselili u kuću? Ove vrste promjena mogu imati utjecaja na ponašanje djeteta, a prepoznavanje njih će omogućit će vam planiranje strategija kojima ćete pomoći djetetu da lakše prođe teške faze

Pomozite svom djetetu da izrazi svoje osjećaje

Poticanje komunikacije između svih članova vaše obitelji pomoći će vašem djetetu naučiti izraziti i podijeliti svoje osjećaje. Priznavanje ljutitih osjećaja također pomaže djeci u odbacivanju istih prije nego što pretvore situaciju u pravi izlijev bijesa.

Roditelji razgovaraju s djetetom Možda te zanima... 6 savjeta za bolju komunikaciju s djetetom Školarci

Koristite izazove kako biste prevladali škakljivo ponašanje

pranje zubi, djeca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako vaše dijete mrzi oblačenje, pristupite toj situaciji na pozitivan način govoreći: "Kladim se da se ne možeš obući za 3 minute". Isto tako, ako ne vole prati zube, izazovite ih na 'utrku za čišćenje zubi' i slično.

Možda te zanima... 7 tehnika za odgoj sretnog i uravnoteženog djeteta Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.