Roditelji Sretna mama 19. prosinca 2023.

Prestani tražiti savjet na društvenim mrežama, odvedi dijete liječniku!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rachel Garlinghouse je autorica nekoliko knjiga o roditeljstvu, novinarka i majka četvero djece. Odlučila je podijeliti priču i mamama koje savjete što napraviti s bolesnim djetetom i kako ga liječiti traže na mrežnim mama grupama

Moje dijete povraća cijelo poslijepodne. Sinoć nije spavao niti minutu, a niti ja. Sada ima temperaturu preko 39 i sa svim tabletama mu nikako ne pada. Što da napravim? Ne, ne tražim savjet. Samo prepisujem post koji je objavljen na grupi za mame na društvenim mrežama

Postoje deseci - da, deseci - ostalih postova koji su nevjerojatno slični i nisu povremeni. Svakodnevno se pojavljuju. Neki roditelji idu toliko daleko da objavljuju i video kako im dijete teško diše, kako se osip širi ili kako dijete kašlje bez prestanka. 

Mama sam četvero djece i tu sam da ti dam savjet kako mama mami. Ako razmišljaš da se pridružiš mamama koje pokušavaju dijagnosticirati zdravstveni problem djeteta putem interneta, nemoj! Umjesto ažuriranja postova tisuća nepoznatih osoba o zdravstvenom stanju djeteta, učini nešto drugo. Nešto što ima puno više smisla.

Možda te zanima... 6 stvari koje pedijatri žele da roditelji prestanu raditi Roditelji

Ako je dijete bolesno, odvedi ga liječniku. To je tako jednostavno.

Shvaćam da putovanje usred noći do hitne nije najsretnije. Razumijem i kako nije baš idealno ni super provesti subotnje jutro na hitnoj, okružen drugim bolesnim ljudima. Suosjećam sa svim roditeljima koji grle grozničavu djecu u čekaonici pedijatra - jer su svi jadni. Stranci u tvojoj mrežnoj grupi mama - čak i ako se radi o nekim sestrama ili liječnicima - nisu tu da pregledaju tvoje dijete, postave točnu dijagnozu i kažu što trebaš učiniti sljedeće kako bi izliječila svoje dijete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Can I tell you the truth? I have a hard time slowing down and being still in precious moments. I don’t like this about myself at all. It’s shameful, really. I try. I really do. But I struggle. I have to forgive myself often—and start fresh. 💗 The baby is teething something fierce. She didn’t sleep at all the previous night. Then she wouldn’t nap. So I held her until she couldn’t stay awake another second. And she let out a deep baby sigh of relief and contentment. Of rest. I could have missed it. But God granted me this small gift of quiet listening and loving. And I was reminded how incredibly lucky I am to be her mom. To comfort her. To love her. To offer my snuggles to help relieve her discomfort. 💗 What’s your struggle, mama? How do you combat it? . . . #mom #momlife #bigfamilylife #multiracialfamily #daughter #toddler #whitesugarbrownsugar #rest #thehopefulmomsguidetoadoption #anxiety #rest

A post shared by Rachel Garlinghouse (@whitesugarbrownsugar) on

Imam četvero djece i smatram se prilično iskusnom mamom. Poludim svaki put kad vidim još jednu sliku kako dijete povraća i još uz to vremensku traku koliko puta je to bilo u sat vremena i na kraju pitanje: "Koliko je krvi previše?"

Trenutna bolest tvojeg djeteta može biti uobičajena za ovo doba godine. Ovo je sezona dijeljenja klica, zar ne? Ali što ako nije? Što ako se dijete bori protiv nečeg mnogo ozbiljnijeg i hitnijeg? Što ako je teško disanje djeteta znak upale pluća? Što ako je letargija i žeđ tvojeg tinejdžera napad dijabetesa tipa 1? Što ako je neobični osip i povraćanje vašeg sina posljedica streptokoka u grlu - a trebaju mu antibiotici? 

Možda te zanima... Kašalj kod beba i male djece: Vrste i kada se treba brinuti Beba

Ne pokušavam te otjerati već ti samo objasniti da je najstručnija osoba koja postavlja dijagnozu i liječi tvoje dijete, stvarni liječnik, a ne roditelji koje nisi nikad ni vidjela i niti nećeš.  Idi do osobe s uokvirenom medicinskom diplomom na zidu i sposobnošću pisanja recepta. Ne prepuštaj se mami koja daje sve od sebe da ti proda esencijalna ulja u trenutku iscrpljenosti. Svaki put kada čitam niz odgovora očajničkom roditelju bolesnog djeteta, počinjem se pitati jesam li u nekom drugom svemiru. Puno savjeta koje roditelji dobivaju potpuno je smiješno, a ja molim mamu ili tatu da budu dovoljno pametni da ga ne slijede.

Dijete prekriveno tajanstvenim osipom vjerojatno ne bi trebalo biti podvrgnuto ledenoj kupelji - kao što sugerira baka troje djece - jer je to ona tako rodila i njezina djeca su dobro. Naravno da sam za zdravu prehranu, svježi zrak, probiotike, kiropraktičku njegu i druge prirodne planove liječenja - ako i kada imaju smisla. Ali kako možeš liječiti bolest bez točne dijagnoze?

Znam - zvuči nestvarno, zar ne? Ali svatko tko je u mrežnim skupinama mama zna da se ne šalim. Ostali smo mi, praktični, iskusni roditelji koji jednostavno odgovore: "Vodi dijete što prije liječniku".

beba doktor Možda te zanima... Simptomi zbog kojih hitno treba odvesti dijete liječniku! Vrtić

Ne tvrdim da svaka temperatura, osip, suhi kašalj ili proljev traže odlazak kod pedijatra. Naravno da ne. Ali ako tvoje dijete ima visoku temperaturu, ne može zadržati ništa, letargično je, prekriveno je tajanstvenim osipom ili ne može ni hodati - zamotaj ih u dekicu i kreni liječniku. Ne gubi vrijeme na slikanje ili videozapise i pisanje detaljnih opisa da bi ih objavila u svojoj omiljenoj grupi mama.

Potrošite energiju na brigu o svom djetetu. Budi odgovorna odrasla osoba. Kasnije će biti dovoljno vremena za grupni chat mamica.

im Možda te zanima... Pedijatar vidio sliku bebe na društvenoj mreži i upozorio tatu na ove simptome Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.