Beba Zdravlje i njega bebe 28. siječnja 2024.

8 pedijatrijskih preporuka od začeća do druge godine

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve smjernice koje trebaš zapamtiti tijekom djetetovih prvih 1000 dana života

Prvih 1000 dana djetetovog života je "kritični period mogućnosti i ishoda", objavilo je Filipinsko pedijatrijsko društvo (PPS) u  priopćenju, a prenosi Smartparenting. Objavili su preporuke koje se odnose na vrijeme od začeća do djetetove druge godine. "Prvih 1000 dana je period kada dijete ima povećane prehrambene potrebe kako bi se podržao ubrzani fizički rast i mentalni razvoj", piše u priopćenju. 

Prava prehrana u pravom trenutku može imati značajan utjecaj na sposobnost djetetovog učenja i rast, ovo su njihove preporuke:

Trudnoća

1. Slijedi liječničke preporuke za uzimanje vitamina i minerala 

Adekvatna prehrana nužna je za bebin rast u majčinom trbuhu. PPS preporučuje trudnicama da uzimaju dodatke u kojima su željezo, folati i kalcij. Folna kiselina pomaže spriječiti nastanak defekata pri rođenju djeteta, poput defekta neuralne cijevi, rascjepa kralježnice i defekte mozga kao što je anencefalija. Kalcij je potreban za rast bebinih kostiju i smanjuje rizik od preeklampsije kod mame. Željezo, s druge strane, sprječava anemiju i nisku porođajnu težinu bebe.

Pobrini se da sol koju uzimaš sadrži jod. "Jod je neophodan za zdrav razvoj mozga fetusa i kod malog djeteta. Ženine potrebe za jodom se povećavaju tijekom trudnoće jer je potrebna adekvatna količina i za razvoj fetusa", kaže Svjetska zdravstvena organizacija. 

8 upozoravajućih znakova koje ne smijete ignorirati u trudnoći

2. Redovito odlazi na preglede

Trudnice trebaju barem četiri puta posjetiti liječnika ako je trudnoća uredna i bez komplikacija

Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

Novorođenče

3. Rezanje pupčane vrpce

Pričekaj jednu do tri minute prije nego se prereže pupčana vrpca, preporučuje PPS. Pokazalo se da dodatni protok krvi iz placente ima prednosti za bebu. Povećana razina hemoglobina (crvene krvne stanice) pri rođenju, poboljšava razinu željeza te sprječava anemiju u prvoj godini života i još mnogog toga. Iste preporuke daje i American College of Obstetricians and Gynecologists.

Kako porod utječe na imunitet i zdravlje djeteta?

4. Klokan njega

Kao mnoge druge organizacije, PPS preporučuje kontakt "koža na kožu" za novorođenče. To uključuje kontakt koža na kožu odmah nakon poroda i u kratkom periodu tijekom dana i noći. Klokan njega također promovira dojenje, povezivanje mame i djeteta što povećava zaštitu novorođenčeta protiv infekcija. 

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

5. Pregledi nakon rođenja

Vrlo je važno obaviti sve preglede nakon rođenja djeteta, ali je važno i za rodilju da obavi redovite preglede poslije poroda. Apgar - prvi test za novorođenče

Bebe i 'jasličari'

6. Doji koliko god dugo možeš

Nedostatak kvalitetne prehrane u prvih 1000 dana može dovesti do usporenog rasta i pothranjenosti. Ova organizacija preporučuje dojenje i pravodobno uvođenje krute hrane. To obično znači ekskluzivno dojenje prvih šest mjeseci nakon čega kreće uvođenje krute hrane. Kada i kako krenuti s dohranom?

dojenje Možda te zanima... Zašto je dojenje toliko važno za psihološki razvoj? Beba

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Dijete treba sve potrebne vitamine i minerale za svoju dob

Razgovaraj s djetetovim pedijatrom o vitaminima i mineralima vezanim za njegovu dob. PPS preporučuje doze vitamina K za novorođenče kako bi se smanjila krvarenja tijekom prvih tjedana života. Također, željezo i vitamin A smanjuju rizik od proljeva i nedostatka željeza. Cink se preporučuje za djecu s umjerenim ili visokim rizikom od respiratornih infekcija.

8. Prati kalendar cijepljenja

Cijepljenje novorođenčadi počinje već u bolnici, a zatim je potrebno dalje pratiti kalendar.

cijepljenje Možda te zanima... Kalendar cijepljena u Hrvatskoj Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.