Roditelji Sretna mama 04. studenoga 2022.

10 savjeta mame pedijatrice za zdravu i sretnu djecu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od prvih stvari koje je na medicinskome fakultetu naučila bila je činjenica da je medicina umjetnost, a ne znanost. Isto je i s roditeljstvom, kaže pedijatrica i majka

I roditeljstvo i medicina zahtijevaju cjeloživotno učenje. Ja sam liječnik već jedanaest godina, a roditelj svega pet, a svaki dan učim nešto novo iz oba područja", kaže Tiffany Otto Knipe, pedijatrica i majka.

Jedna od prvih stvari koje je na medicinskome fakultetu naučila bila je činjenica da je medicina umjetnost, a ne znanost. Isto je i s roditeljstvom.

U nastavku teksta prenosimo ti 10 savjeta koje smatra najvažnijima u odgoju djece.

1. Važno je biti prisutan

Pametni telefoni, iPadi, prijenosna računala svuda su oko nas. Mogu ti poboljšati život, olakšavajući omogućavajući rad iz udobnosti vlastitog doma, ali ti uređaji također mogu umanjiti kvalitetu života i umanjiti namjeru da se međusobno povežemo.

Moramo prekinuti „tehnološku vezu“. Zaboraviti na nju i biti prisutni u djetetovom životu. Pokušaj. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Svako je dijete drugačije

Tvoje dijete će prespavati cijelu noć. I jesti krutu hranu. I prohodati. I prestati sisati palac. Razvoj djece je proces, a ne natjecanje. Stoga, prihvati to i ponašaj se u skladu s time.

Pokušaj ne uspoređivati razvoj svog djeteta s djecom svojega prijatelja ili čak s ostalom djecom. Svako je dijete jedinstveno na svoj vlastiti način i slijedit će vlastitu jedinstvenu putanju za fizički i psihički rast. 

Možda te zanima... 18 stvari koje definitivno neću raditi za svoju djecu Školarci

3. Ponekad je strpljenje najbolji lijek

Bilo da se radi o infekciji uha, želučanoj virozi ili učenju hoda - ponekad moraš samo pričekati. Možeš pronaći načine kako da se dijete osjeća ugodnije, ali ne postoji uvijek lijek koji može „popraviti“ ono što je slomljeno ili ubrzati ono što se čini sporo. 

Ljudsko tijelo je nevjerojatan stroj, a djeca su otporna. Ponekad na liječničkom receptu treba biti prepisano samo malo strpljenja. 

4. Dobre navike počinju rano

Od dobrog sna i zdrave prehrane, manira i vrijednosti, postavi temelje što je prije moguće i nadograđuj ih s vremenom. 

Djeca modeliraju ponašanje odraslih. Tretiraj supružnika ljubaznošću i poštovanjem, a tvoja će djeca prirodno naučiti tretirati svoje prijatelje, i tebe, na isti način. Izrazi svoje zadovoljstvo i zahvali se i tvoja će djeca taj vokabular naučiti od tebe na isti način kao što uče mama, tata, automobil, kuća, kolačiće i druge riječi.

5. Uživaj u trenucima

Pogotovo malima. Čak i onim sramotnima. Ti su trenuci lijepi i jedinstveni. Naravno da si presretna kad čuješ prvu riječ ili kad vidiš njegov prvi korak, ali često mali trenutci oni koji najviše stežu srce kada ih se sjetiš.

Neki od njih su možda kad čuješ njegov smijeh, a on te ne vidi, da ga gledaš. Ili dok mu čitaš knjigu, a on zaspi. Mali momenti pobojaju život sretnim bojama. Nemoj ih uzeti zdravo za gotovo.

Možda te zanima... 8 stvari koje su roditelji u 1980-ima dopuštali djeci Roditelji

6. Budite fleksibilna, ali drži do kompromisa

Neka pravila moraju biti crno - bijela. Ne otvaraj vrata strancima, ne ulazi u tuđi auto, ne diraj vruću pećnicu.

No, odredi granice. Napravi i dio prostora koji je siv. Bilo to pola sata dužeg gledanja televizora ili kasnijeg odlaska na spavanje. Biraj bitke i budi spremna na kompromis.

7. Budi kreativna

Razmišljanje izvan okvira roditeljstva je neophodno. Postoje slučajevi kada je dobro planiranje, ali i razdoblja kada je važno improvizirati.

Napravite sami svoju obiteljsku kulturu i svoja pravila. Uživajte u izmišljanju novih igara, novih priča i zanimacija s djecom. Nikad nemojte prestati stvarati svoje, nove stvari i biti kreativni!

 | Author: Guliver Foto: Guliver

8. Zatraži pomoć kad ti treba

Ako u blizini nemaš obitelj koja bi vam mogla pomoći, pitaj prijatelje, susjede, kolege ili svog liječnika. Odgajati dijete nije lako, to nitko ne radi sam i svima treba pomoć i podrška.

9. Napravi pogreške

To je jedini način da naučiš bilo što, čak i roditeljstvo. Samo ih ne ponavljaj i ne utapaj se u krivici zbog bilo koje pogreške. Nauči nešto iz nje, a zatim kreni dalje i učini to bolje sljedeći put. Zapamtite, djeca su otporna, fizički i psihološki.

10. Zabavi se i pij puno kave

Biti majka je najteža zabava koju ćeš ikada imati. No i dalje je zabava. Samo pij kavu.

Možda te zanima... 7 tehnika za odgoj sretnog i uravnoteženog djeteta Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.