Roditelji Sretna mama 27. prosinca 2017.

Kako najbolje možete iskoristiti ostatke hrane?

povrće
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jelo pripremljeno s ostacima hrane od jučerašnjeg obroka oduzet će vam manje vremena za pripremu, ali ćete i uštedjeti novac

Unatoč krizi, godišnje u kantama za smeće završi hrane u vrijednosti čak četiri milijarde kuna. Prema nekim izračunima, svaki Hrvat u smeće baci oko 930 kuna godišnje.

Ostaci hrane od jučerašnjeg obroka, višak hrane koji niste uspjeli pojesti u restoranu ili višak namirnica od kada ste spravljali ručak, sutradan mogu s malo mašte biti dobro predjelo ili se upotrijebiti u spravljanju glavnog jela. Bitno je da tu istu hranu pravilno čuvate do ponovne upotrebe, a objed spravljen s tim namirnicama će vam oduzeti manje vremena za pripremu, ali i manje novca. Američki chef Dan Barber otkriva kako iskoristiti ostatke za ukusni obrok!

Možda te zanima... Ovu hranu djeci nikada ne bi smjela podgrijavati Vrtić

Pulpa iz sokovnika

Ako često koristite sokovnik, sigurno vam je prošlo kroz glavu što bi mogli napraviti s ostacima, pulpom, od povrća i voća. U većini slučajeva ona završi u smeću, a time ste bacili mnoštvo hranjivih sastojaka, minerala i vitamina. Pulpa definitivno nije otpad.

"Pomiješajte pulpu s nekoliko jaja, bademovim brašnom, dodajte sol, papar, poigrajte se sa začinima i uživajte u neobičnom burgeru", savjetuje chef Dan Barber koji tvrdi kako smo postali društvo bacanja. Osim burgera, s pulpom se može napraviti i dobar omlet. Pomiješajte pola šalice pulpe od povrća s tri jaja izlijte na zagrijano ulje i poklopite tavu. Po želji možete dodati gljive, paprike ili nasjeckani luk. Kada je gotova pospite naribani sir.

Dijete i povrće Možda te zanima... Koje su namirnice najbogatije vitaminima? Vrtić

Cvjetača i brokula

Tvrdi dijelovi cvjetače i brokule često završe u otpadu, a potrebno je samo nekoliko minuta i taj otpad može postati pravom delicijom. Izrežite na što tanje listove, poput finog papira te začinite limunovim sokom, balzamičnim octom, solju i paprom. Po želji, možete zapeći na maslacu.

Mrkva i drugo povrće

Ostaci od ribanja povrća mogu postati fini i zdravi "snack". Zakipite vodu, dodajte žlicu šećera, ostatke povrća te kuhajte dvije, tri minute. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i kada dosegne temperaturu, ugasite je. Povrće procijedite, posložite na masni papir i stavite u pećnicu preko noći. Ujutro će vas dočekati "veggi" grickalica koju možete posuti po salati ili samo pojesti.

smoothie od borovnica Možda te zanima... Pet napitaka za jači imunitet Vrtić

Žitarice

Koliko puta se dogodilo da vam je ostalo, ma niti prst riže, ječma ili neke žitarice na dnu vrećice? I ne može ništa skuhati, a žao vam je baciti. Dovoljno vam je samo trojstvo od riže, ječma i prosa. Sve zajedno skuhate kao rižoto i dobili ste tanjur finog kremastog obroka. Kad je skuhano, možete posuti prženim sezamom.

Ananas

Jezgra ananasa koja često završi u smeću idealna je za sok. I znate što trebate napravit s pulpom, zar ne?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.